Si bancile plang, cateodata, de teama euro

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 08:25
1783 citiri
Si bancile plang, cateodata, de teama euro
Sursa foto: takepart.com

Liderii europeni ezita sa ia masurile care sa impun pentru a opri escaladarea crizei euro, iar bancile din intreaga Europa se roaga ca factorii politici sa ia deciziile pana nu este prea tarziu.

Dupa ce Grecia s-a prabusit, a atras dupa sine, pe rand, toate statele zonei euro. Au cazut Irlanda, Spania si Italia, iar acum insasi Germania, considerata nucleul economic al uniunii monetare incepe sa isi revizuiasca strategia, relateaza Business Insider.

Bancile cu expuneri mari la PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania) vor fi primele care vor incasa socurile, in cazul in care euro va disparea sau uniunea monetara se va destrama.

Printre bancile care asteapta, disperate, ca problema crizei datoriilor suverane sa inceteze se numara institutii bancare din Italia, Spania, Portugalia, dar si Marea Britanie.

De exemplu, Royal Bank of Scotland, cu o capitalizare de piata de peste 60 de miliarde de dolari urmareste "cu sufletul la gura" evolutia euro.

O expunere pe pietele din zona euro o are Landesbank Berlin. Aceasta are o capitalizare de piata de 5,6 miliarde dolari si o expunere de peste 13 miliarde de dolari.

O alta banca germana amenintata de criza din zona euro, conform datelor centralizate de Business Insider, este Landesbank Baden-Wurttemberg. Aceasta are o capitalizare de piata de 11,27 miliarde de dolari si o expunere de 32 miliarde de dolari.

Dexia, din Belgia, Banco Santander din Spania si Unicredit din Italia se numara, de asemenea, pe lista.

In topul celor mai expuse banci se afla Banco Popular Espanol, din Spania, cu o expunere de 182 miliarde de dolari si o capitalizare de piata de 6,9 miliarde de dolari. Aceasta este urmata de Banca MPS, din Italia, cu o expunere de peste 290 de miliarde de dolari.

Sectoarele bancare din Romania, Croatia, Bulgaria si Serbia au cele mai puternice legaturi cu banci din Grecia si Italia.

In Romania, bancile austriece detin 31,5% din activele sectorului bancar din Romania, urmate de cele din Grecia, cu 15,8%, din Franta, cu 13,7% si Italia, cu 7,1%, potrivit datelor Fitch.

"Prezenta bancilor straine in sectoarele bancare din Europa Centrala si de Est (ECE) a sustinut ratingurile in tarile din regiune.

Bancile straine au demonstrat vointa si capacitatea de a sustine subsidiarele inaintea si in timpul crizei financiare", a declarat Michele Napolitano, director asociat la departamentul de ratinguri suverane al agentiei de evaluare financiara, citat de Mediafax.

Potrivit reglementarilor Basel III, care vor fi implementate pana in 2019, bancile trebuie sa mentina o rata de adecvare a capitalului de 7% din active, la care se adauga 2,5% in cazul bancilor mari.

Totodata, bancile din Uniunea Europeana trebuie sa atinga un nivel temporar de 9% din activele ponderate la risc pana la jumatatea anului viitor, ceea ce inseamna ca in total acestea trebuie sa stranga pana la 160 de miliarde de euro, potrivit estimarilor ABE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza zona euro, #efecte eur, #banci expuse Europa , #Profit banci