Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europa de Est se pregateste pentru iesirea Greciei din zona euro

Europa de Est se pregateste pentru iesirea Greciei din zona euro


Guvernele si bancile centrale din Europa Centrala si de Est se pregatesc pentru iesirea Greciei din zona euro, care ar declansa turbulente grave pe piete, ar conduce la deprecierea puternica a monedelor din regiune, la cresterea costurilor creditului si franarea exporturilor, potrivit WSJ.

Autoritatile din statele UE cu economii emergente considera ca sunt mai bine pregatite pentru depasirea unei astfel de crize decat acum patru ani, cand falimentul bancii americane Lehman Brothers a declansat criza financiara mondiala, noteaza Wall Street Journal (WSJ).

Regiunea este insa vulnerabila, cele mai mari riscuri fiind semnalate in Ungaria, din cauza gradului ridicat de indatorare a guvernului, in timp ce Romania ar trebui sa fie ingrijorata de prezenta semnificativa a bancilor grecesti, iar Bulgaria de exporturile catre Grecia, una dintre principalele piete de desfacere pentru producatorii de la sud de Dunare, potrivit unei analize a WSJ.

Ingrijorati ca alegerile de la sfarsitul saptamanii viitoare din Grecia ar putea determina iesirea tarii din zona euro, investitorii vand deja de cateva saptamani active legate de Polonia, Ungaria, Romania si Cehia, provocand deprecierea monedelor si a indicilor bursieri din regiune.

Ungaria, cu cel mai ridicat grad de indatorare dintre statele UE care nu au trecut inca la euro, a inceput sa-si "consolideze apararea astfel incat un astfel de cutremur sa nu aduca tara in genunchi", potrivit declaratiilor premierului de la Budapesta, Viktor Orban, citat de WSJ.

In Polonia, cea mai "sanatoasa" economie din regiune, guvernatorul bancii centrale Marek Belka a afirmat ca autoritatile monitorizeaza atent situatai din sectorul bancar si sunt pregatite sa intervina cu lichiditati, in euro si zloti, pentru a sprijini institutiile financiare in caz de necesitate.

"Exista canale de contagiune, dar economia polona este destul de echilibrata si rezistenta. Desigur, nimeni nu este imun", a declarat Belka pentru WSJ.

Romania si Bulgaria, cele mai expuse

Majoritatea statelor din regiune au o expunere limitata fata de Grecia, cu exceptia Romaniei si Bulgariei. Analistii considera ca iesirea statului elen din zona euro ar declansa trecerea panicata a investitorilor de la active din Europa emergenta catre investitii percepute drept sigure. Monedele din regiune s-ar deprecia, iar costurile de finantare ale guvernelor si companiilor ar creste. Populatia cu credite in valuta din Polonia, Ungaria si Romania ar fi afectata in mod special.

Un alt canal de transmitere a crizei ar fi bancile. Multe institutii de credit din regiune depind de finantarea de la banci-mama din zona euro, iar iesirea Greciei din uniunea monetara ar declansa o criza la nivelul sistemului bancar vest-european, afectand sever fluxul de fonduri catre statele din Est.

Totodata, iesirea Greciei din zona euro ar putea declansa o recesiune severa in zona euro, afectand semnificativ exporturile statelor est-europene, in special Cehia si Ungaria.

Viktor Orban a propus Poloniei, Cehiei si Slovaciei sa ia masuri coordonate pentru a preveni retragerea, de catre bancile vest-europene, a finantarii catre subsidiarele din est, si pentru a obtine acces la operatiunile de swap valutar ale Bancii Centrale Europene.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1138 ori