Decizia Arabiei Saudite de a-si ajusta cerintele pentru importurile de grau, deschizand calea pentru granele de la Marea Neagra, va provoca dificultati semnificative unor exportatori din UE, care vor trebui sa caute piete alternative, apreciaza traderii, transmite Reuters.
Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (SAGO) din Arabia Saudita, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului arab, a anuntat joi ca va relaxa criteriile privind pagubele provocate de insecte pentru urmatoarea licitatie de importuri de grau.
De mai mult timp Rusia incearca sa obtina acces la piata graului din Arabia Saudita, ca parte a incercarilor Moscovei de a-si majora cota de piata in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in detrimentul UE si SUA.
Desi intrarea graului rusesc in Arabia Saudita se bucura de o atentie majora, traderii subliniaza ca ar putea creste si cantitatile de grau exportate de Ucraina, Romania sau Bulgaria. Insa succesul graului de la Marea Neagra pe piata saudita depinde de calitatea sa, apreciaza traderii.
Arabia Saudita, Algeria si Irak sunt trei piete majore unde graul rusesc nu a putut participa la licitatiile organizate de stat. Dar graul rusesc este atat de ieftin incat, cu avantajele oferite de costurile reduse de livrare, ar putea domina pietele daca i s-ar permite, a explicat un trader european.
Traderii se asteapta ca graul rusesc sa fie vandut masiv pe piata din Arabia Saudita, provocand dificultati semnificative... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 16:33
Volumul total al schimburilor comerciale dintre Romania si China a inregistrat valoarea de 1,6 miliarde de dolari, in primele cinci luni ale anului, in crestere cu 26,2% fata de perioada similara din 2013, potrivit unui comunicat al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB).
Statistica a fost publicata in contextul organizarii de catre CCIB, la Bucuresti, in data de 22 iulie, a Forumului de afaceri romano-chinez.
"Evenimentul de astazi /22 iulie 2014, n.r./ este un alt exemplu concret al excelentei colaborari pe care o avem cu partenerii nostri din provincia Shanxi, dupa ce anul acesta, in luna mai, am organizat un Forum de afaceri, aici, la Bucuresti, iar la inceputul lunii iunie, o delegatie de oameni de afaceri din aceasta provincie a vizitat pavilionul romanesc organizat de CCIB la Expozitia internationala de bunuri de larg consum de la Ningbo, ocazie ce a permis organizarea a trei runde de intalniri B2B cu firmele romanesti care au facut deplasarea in R. P. Chineza", a mentionat Sorin Dimitriu, presedintele CCIB, intr-un mesaj transmis participantilor la eveniment.
Conform datelor oficiale, in intervalul ianuarie - mai 2014, volumul total al schimburilor comerciale romano-chineze a inregistrat valoarea de 1,6 miliarde de dolari, in crestere cu 26,2% fata de perioada similara a anului trecut.
Totodata, exporturile romanesti pe piata chineza s-au cifrat la 324,7 milioane dolari, mai mult cu 31,6% comparativ cu intervalul corespunzator... mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 11:51
1Exporturile romanesti au inregistrat cresteri semnificative, in primul trimestru din acest an, in tari precum Canada, Iordania, Thailanda sau Irak, existand posibilitati de crestere pentru intreg anul 2013 prin valorificarea acordurilor de parteneriat strategic cu Turcia, SUA sau China, releva un comunicat al Ministerului Economiei.
"Situatia exportului de marfuri romanesti reflecta, inca din primele luni ale acestui an, posibilitatile de crestere pentru anul 2013, prin valorificarea acordurilor de parteneriat strategic cu Turcia si SUA, respectiv parteneriatul privilegiat cu China, care vor permite deschiderea exporturilor Romaniei catre firmele din aceste tari intr-un ritm accelerat.
O serie de tari au inregistrat cresteri de peste 40% ale exporturilor romanesti precum Canada (86,5%), Iordania (299,7%), Thailanda (103,9%), Libia (132,7%), Liban (132,7%), Irak (272,9%), Georgia (48,7%)", se arata in comunicatul ME.
Cresteri importante ale exporturilor romanesti au mai fost inregistrate in SUA - cu 7,6% pe componente auto si ingrasaminte produse chimice, in Brazilia - cu peste 26,3%, la autoturisme si componente auto, material rulant, echipament petrolier si Mexic, in crestere cu peste 60,1% cu produse precum anvelope, covoare, produse siderurgice diverse, instrumente optice si accesorii auto.
De asemenea, au mai fost inregistrate cresteri ale exporturilor in Federatia Rusa cu 45,7 %, India - 51,7%, Turcia - 27%, Norvegia - 30,3%.
Potrivit Ministerului... mai mult
Sambata, 18 Mai 2013, ora 12:11
Recesiunea din zona euro va continua, probabil, si in trimestrul al doilea, afectand exporturile romanesti, iar tensiunile si incertitudinile din Europa risca sa "calce pe nervi" investitorii, cu un impact negativ asupra investitiilor straine directe din Romania, anticipeaza analistii Erste.
"Indicatorii increderii in economia zonei euro pentru luna aprilie s-au cifrat la niveluri dezamagitor de scazute, sugerand ca recesiunea va continua si in trimestrul al doilea", se arata intr-o scurta analiza a Erste, banca-mama a BCR.
Zona euro este piata de desfacere pentru mai mult de jumatate din exporturile Romaniei, noteaza Erste, iar cererea externa a afectat deja negativ Produsul Intern Brut din primul trimestru, contribuind la reintrarea economiei romanesti in recesiune.
Economia Romaniei a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de ultimele trei luni ale anului trecut si a intrat in recesiune tehnica, definita ca doua trimestre consecutive de contractie a PIB fata de trimestrul anterior respectiv.
In trimestrul al patrulea al anului trecut, PIB-ul a coborat cu 0,2% fata de trimestrul al treilea.
Analistii citati de presa internationala anticipeaza ca economia zonei euro a intrat in recesiune in primul trimestru al acestui an, cu o contractie de 0,2%, precedata de o scadere de 0,3% in ultimele trei luni din 2011.
Eurostat va confirma sau infirma oficial aceasta ipoteza in cursul zilei de marti, insa cresterea economica surprinzator de puternica afisata marti... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 16:08
Ritmul de crestere a exporturilor romanesti va scadea, in 2012, la 10%, a estimat, miercuri, secretarul general al Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu.
"Anul 2012 nu va mai ramane la acelasi ritm de dezvoltare a exporturilor, de 25%, cum a fost in 2011. Previzionam un ritm de crestere de 10%, ceea ce inseamna un plus de 4 - 5 miliarde de euro comparativ cu anul trecut", a spus Ionescu.
Potrivit acestuia, 2012 se anunta a fi un an cu probleme pentru economia mondiala si, in special, pentru zona euro, care reprezinta 75% din relatia de export a Romaniei. Cu toate acestea, exportatorii romani raman optimisti, dar de un optimism rezervat.
"Chiar daca a plecat Nokia, avem speranta ca investitiile anuntate pentru 2012 vor suplini aceasta pierdere. Per total, balanta comerciala se va mentine, speram chiar ca se va imbunatati, deoarece Nokia avea un aport de 150 de milioane euro de la balanta comerciala a Romaniei. Avem certitudini din partea unor ramuri economice - auto, constructii de masini, industria electronica si electrica, IT - ca golul lasat de Nokia va fi completat. Si, in 2012, vom continua proiectele de promovare a exportatorilor pe pietele extracomunitare", a afirmat Mihai Ionescu.
"Mizam pe cele trei centre de promovare, proiecte private dezvoltate de ANEIR in parteneriat cu Eximbank, doua in Statele Unite si unul in Dakar, in Senegal. De asemenea, dorim sa continuam si expozitia permanenta din Dubai,... mai mult
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 15:19
Comertul exterior a inregistrat in perioada de criza economica cel mai mare nivel de dupa 1990. Cu toate acestea, majoritatea exportatorilor din Romania sunt companii straine. “Nu sunt exporturile noastre, sunt ale unor multinationale. In primii 100 de exportatori nu sunt decat 3 romani, iar unul deja nu mai exista”, a declarat pentru Bloombiz fostul ministru al Resortului in cabinetul Ciorbea, Ilie Serbanescu.Romania detine primul loc in UE la revenirea exporturilor dupa criza, anunta la inceputul lunii Mihai Ionescu, secretarul general al al Asocia?iei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.
In primele luni ale lui 2011, exporturile Romaniei au fost de 29,46 miliarde de lei, cu 40% mai mult decat aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Mediafax.
In opinia lui Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, cresterea exporturilor la un nivel atat de inalt arata ca industria romaneasca este printre cele mai performante din Europa.
Nicolescu spune ca aceasta crestere s-a facut pe cateva domenii: constructiile de masini, mobila si informatica.
“Este un semnal foarte bun pentru ca firmele romanesti se mobilizeaza si reusesc sa gaseasca solutii cand sunt puse intr-un context dificil. Acest lucru arata ca industria se misca bine in contextul dificil al fostei crize.
Nivelul de anul trecut este cel mai mare nivel al exporturilor romanesti dupa 1990, mai mare decat exportul Romaniei inainte de criza”, a declarat pentru Bloombiz Nicolescu.... mai mult
Marti, 12 Aprilie 2011, ora 12:01
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat joi ca Romania ar putea cultiva soia modificata genetic din 2012, in conditiile in care va obtine anul acesta aprobarea Uniunii Europene.
Bloombiz iti recomanda:
Presedinte Rompan: organismele modificate genetic, solutia pentru scumpirea hranei. Sunteti pro sau contra OMG?"Facem toate demersurile si speram sa obtinem acordul Uniunii Europene anul acesta. Sper ca in 2012 sa avem deschidere catre aceasta cultura. Citesc toate demersurile de la fermieri cu problemele pe care le au cu importurile de proteine si stiu cat de necesara este", a mentionat Tabara.Ministrul Agriculturii a declarat ca este constient de faptul ca "exista probleme legate de speculatie politica in decizii si astea trebuie inlaturate".
Tabara considera ca soia reprezinta un pas important pentru intarirea capacitatii de export a Romaniei. Acesta a precizat ca in Romania se consuma anual in jur de 500.000 de tone de soia. "Daca ne ducem cu o productie de peste 1,5-2 milioane de tone, va dati seama ce capacitate de export avem", a mai spus ministrul.
Valeriu Tabara a subliniat ca ar fi pacat sa se exporte soia bruta, ci ar trebui sa se exporte preparate din soia: srot, ulei de soia, extracte de soia.
"Sunt multe alte preparate care pot fi obtinute din soia. Nu neaparat sa exporti ceva brut si sa exploateze altii", a mai spus Tabara.
Ministrul Agriculturii a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca prin necultivarea soiei modificate genetic,... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 14:16
Volumul exportului romanesc in Germania a fost, in anul 2010, de 6,68 miliarde euro, cu 18,03% mai mare decat in anul precedent, ceea ce reprezinta un record realizat de Romania pe o piata externa, se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Ministerul Economiei, transmite NewsIn.Astfel, conform datelor statistice ale Oficiului Federal de Statistica din Wiesbaden, la sfarsitul anului 2010, volumul total al schimburilor bilaterale cu Germania a atins 14,119 miliarde euro, fata de 12,065 miliarde euro in anul 2009, cu 17,02 % mai mult decat in anul precedent.
Volumul importului a atins 7,43 miliarde euro, fiind cu 16,12 % mai mare decat in 2009. Deficitul balantei comerciale a fost de 744,7 milioane euro, fata de 734,5 milioane euro in anul 2009, marcand astfel o stagnare a cresterii deficitului in comertul bilateral."Principalele piete germane pentru exportul romanesc in anul 2010 au fost Bavaria, Renania de Nord Vestfalia si Baden Württemberg, aceleasi landuri ca si in anul 2009. Volumul total al exportului in aceste landuri a fost, la 31 decembrie 2010, in valoare de 4,72 miliarde euro, reprezentand 70,5% din volumul total al exportului romanesc in Germania si 56% din totalul volumului schimburilor comerciale bilaterale cu Germania", se arata in comunicatul Ministerului Economiei si Mediului de Afaceri (MECMA).Totodata, 60,43% din totalul volumului exportului pe piata germana, adica 4,04 miliarde euro, il reprezinta categoria masini, echipamente si componente din... mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 12:34
Exporturile romanesti de mobila au crescut in primele 11 luni ale anului trecut cu 13,5%, la 1,08 miliarde euro, fata de 954,9 milioane euro in perioada similara din 2009, potrivit unui comunicat al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), preluat de NewsIn.In acelasi timp, importurile s-au redus cu 3,3% in acelasi interval, la 289,7 milioane euro, fata de 299,7 milioane euro in perioada ianuarie-noiembrie 2009.
Totodata, volumul productiei pentru " mobila si partile acesteia" s-a diminuat cu 2,5% in primele 11 luni din 2010, la 1,65 miliarde euro, iar cel al consumului aparent cu 17,4%, la 860,8 milioane euro."Dupa declinul major inregistrat in anul 2009, consideram redresarea din anul 2010 binevenita, dar inca timida, luand in considerare masurile dure impuse de catre guvern in cursul anului (reducerea salariilor bugetarilor cu 25 %, cresterea ratei somajului, majorarea TVA de la 19% la 24 %, majorarea tarifelor la combustibili si utilitati, etc.).
Pentru anul 2011, estimarile sunt optimiste, dar impactul masurilor de austeritate luate in anul 2010 ar putea determina o reducere a activitatilor economice in acest an in intreaga Europa, ceea ce ar putea influenta si bunul mers al evolutiei exportului de marfuri(...)
Cu siguranta, piata de mobila va continua sa creasca in acest an", a declarat presedintele APMR, Aurica Sereny. mai mult
Miercuri, 16 Martie 2011, ora 15:06