Topul produselor made in Romania, care iau drumul Europei. Ce cumpara strainii de la noi

Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 13:32
19585 citiri
Topul produselor made in Romania, care iau drumul Europei. Ce cumpara strainii de la noi

Romania incepe sa castige teren in Europa, dupa ce a devenit a 17-a economie a Uniunii Europene in functie de Produsul Intern Brut (PIB) si a 11-a economie dupa paritatea puterii de cumparare. Pe plan mondial, suntem a 34-a economie de mare export.

Datele pentru anul 2016 arata ca am exportat bunuri in valoare de 63,4 miliarde de dolari si am importat in valoare de 74,4 miliarde de dolari, rezultand intr-un deficit de exporturi de 10,9 miliarde de dolari.

Destinatiile spre care pleaca produsele made in Romania sunt Germania (13,7 miliarde de dolari), Italia (7,3 miliarde de dolari), Franta (4,59 miliarde de dolari), Ungaria (3,3 miliarde de dolari) si Marea Britanie (2,7 miliarde de dolari). Importam mai ales din Germania, Italia, Franta si Polonia.

Iata care sunt principalele produse pe care le livram Europei de Vest si de ce sunt ele apreciate:

Masinile si echipamentele de transport isi pastreaza primul loc in topul produselor exportate de Romania, avand ponderi in comertul exterior, in ianuarie 2017, cu 48,3% la export si 36,9% la import, fiind urmate de alte produse manufacturate.

De exemplu, in Germania ajunge o cantitate impresionanta de cabluri de izolatie, dar si transmitatoare pentru radio sau telefoane ori rezistente electrice.

Urmeaza apoi produsele agroalimentare, unde vedem cresteri semnificative la carnea de porc, seminte de rapita, bovine, ciocolata sau produse de patiserie.

Un caz special il reprezinta productia carnii de pasare, unde exportul s-a mentinut aproape constant, de aproximativ 66.500 de tone, insa a crescut consumul intern de carne de pui, aceasta situandu-se pe primele locuri in topul preferintelor romanilor.

Industria producatoare de carne de pui a continuat sa se dezvolte in 2016, stimulata de contextul economic favorabil, iar consumul de carne de pui pe cap locuitor ramane pe un trend ascendent, arata un raport realizat de Global agricultural Information Network.

In 2017, cel mai mare crescator si producator de carne de pasare de pe piata din Romania este Grupul Carmistin, condus de omul de afaceri Iustin Paraschiv, care, prin societatea Avirom Plus, parte a Grupului, a preluat fermele, platformele si abatorul Complexului Avicola Targu Jiu.

Urmeaza bauturile si tutunul, care reprezinta 6,8% din exporturi si produsele chimice (4,2% din exporturi). In 2016, exporturile au crescut cu 5,1% fata de anul anterior, pana la 57,39 miliarde euro, in timp ce importurile au urcat cu 7%, la 67,34 miliarde euro.

Tot calea strainatatii o ia si o parte din produsele textile si incaltamintea fabricata in Romania, metalele si produsele metalice, lemnul, piese de mobilier, computere sau produse din cauciuc.

Dintr-o perspectiva a distributiei pe continente, 51,7 miliarde de dolari sau 81,4% din exporturile romanesti se duc spre alte tari europene si doar 10,4% ajung in Asia. 3,8% dintre exporturi merg spre Africa, iar 2% spre America de Nord.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Pres Panayotov

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#top exporturi Europa , #Afaceri comert