Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BNR: Firmele romanesti, discriminate negativ fata de cele straine

BNR: Firmele romanesti, discriminate negativ fata de cele straine

BNR atrage atentia ca firmele romanesti se plang ca sunt discriminate negativ, din partea statului, fata de cele straine.

"Balanta de putere in economie dupa provenienta actionariatului va continua cel mai probabil sa se dezechilibreze in favoarea firmelor cu capital actionar majoritar strain.

Pentru pastrarea echilibrelor macroeconomice, fiscale si de stabilitate financiara, este nevoie in economie de o balanta echilibrata de putere intre cele doua tipuri de firme", se arata in studiul "Pregatiti pentru viitor? O noua perspectiva asupra economiei Romaniei".

Acesta este realizat de trei specialisti ai Directiei de Stabilitate Financiara si Gestiune a Riscurilor din Banca Nationala - Florian Neagu, Florin Dragu si Adrian Costeiu, potrivit Ziarului Financiar.

Autorii impart companiile romanesti in trei categorii, incluse in evolutia economiei din perioada 1994-2015.

Este vorba despre "veteranii de putere" - peste 50 de mii de firme care au mai mult de 15 ani vechime, cu crestere continua a cifrei de afacerii, valorii si numarului de angajati; companiile de elita ale Romaniei - aproape 12 mii de firme, care sunt cele mai productive; firmele de stat, care sunt intreprinderi cu rol strategic, chiar daca mai au doar 4 la suta din economie.

Toate aceste firme, incluse in "masa critica", au nevoie de interventia autoritatilor publice, pentru ca unele dintre vulnerabilitatile cronice sa fie remediate, iar companiile respective sa contribuie in mod decisiv la accelerarea cresterii economice.

Companiile din aceste trei categorii au o concurenta reprezentata de firme ce au un comportament mai lax in ce priveste plata obligatiilor fiscale.

Studiul mai arata ca, pe baza evolutiei din ultimele doua decenii, este putin probabil ca Romania sa ajunga curand la un nivel de dezvoltare apropiat de cel al zonei euro.

"Planul ca economia Romaniei sa devina o forta regionala sunt nerealiste, in conditiile in care firmele romanesti nu au reusit sa treaca granita in mod direct, ci indirect prin relalizarea de exporturi", mai precizeaza autorii studiului. ...citeste mai departe despre "BNR: Firmele romanesti, discriminate negativ fata de cele straine" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1160 ori