Criza coronavirusului si inchiderea uzinelor au afectat locurile de munca pentru cel putin 1,1 milioane de europeni care lucreaza in productia de automobile, a apreciat marti de Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile /ACEA/, transmite Reuters.
Cifra de 1.110.107 locuri de munca avansata de ACEA se refera doar la cei care sunt angajati in mod direct de producatorii de autoturisme, camioane, dubite si autobuze, insa impactul asupra lantului de aprovizionare este chiar mai mare, avertizeaza ACEA. Asociatia subliniaza ca, in total, industria auto din UE asigura 2,6 milioane de locuri de munca directe iar producatorii opereaza in regiune 229 de facilitati de productie. Insa sectorul auto mai amplu ofera locuri de munca directe si indirecte pentru 13,8 milioane de persoane in Uniunea Europeana.
In cazul Romaniei, estimarile ACEA vorbesc de cel putin 20.000 de angajati afectati de inchiderea uzinelor si de pierderi de productie estimate la 26.124 de vehicule cu motor.
"Acum, principala ingrijorare a ACEA si a membrilor sai este sa gestioneze criza imediata cu care se confrunta industria auto, care practic s-a oprit brusc, ceva cu care sectorul nu s-a mai confruntat pana acum", a declarat directorul general de la ACEA, Eric-Mark Huitema. "Prioritatea noastra este sa protejam sanatatea si locurile de munca pentru cei aproximativ 14 milioane de europeni care lucreaza direct si indirect in sectorul nostru", a adaugat Eric-Mark Huitema.
In Romania, angajatii... mai mult
Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 15:04
Aproape o jumatate de milion de romani din industrie si sectoarele orizontale si-ar putea pierde locurile de munca pana la finalul anului, din cauza cresterii preturilor in sectorul energetic, avertizeaza Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA).
"In industria chimica si petrochimica, metalurgie, constructia de masini, industria sticlei, mobilei si in industria orizontala (distributie si sectoare conexe - n.r.) sunt in pericol 500.000 de locuri de munca. In industria metalurgica cifra de afaceri a scazut cu 23% in primul trimestru din 2013. Marile lanturi de magazine si-au redus vanzarile cu 30%", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Vasile Turcu, membru in consiliul director al FIA 2013.
Ioan Niculae, presedintele Consiliului Investitorilor Romani (CIR), structura de reprezentare a FIA, a afirmat ca in industria chimica sunt in pericol 57.000 locuri de munca din cauza cresterii cu 37% a preturilor in domeniul energiei in 2013, la energia electrica, gaze naturale si transportul gazelor naturale.
Niculae a spus ca noua structura - CIR - doreste un dialog cu guvernul pe trei teme principale - energie, impozit forfetar si TVA, pentru a evita scaderea dramatica a locurilor de munca.
El a precizat ca din cei 4,2 milioane angajati din Romania, 57% sunt sustinuti de capitalul romanesc, dar din primele 100 de mari companii pe piata autohtona companiile romanesti nu sunt mai multe de cinci. mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 13:45
Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat ca industria romaneasca nu se degradeaza si ca din decembrie 2011 si pana in decembrie 2012 au fost create peste 140.000 de locuri de munca.
"Nu urmarim disponibilizari masive...Industria romaneasca nu se degradeaza", a spus ministrul Economiei in cadrul unei emisiuni, la ProTV.
Situatia combinatului Mechel
Varujan Vosganian a vorbit despre combinatul Mechel, afirmand ca in urma discutiei avute cu noul actionar al companiei a urgentat Ministerul Finantelor sa analizeze suma de 150 de milioane de lei pe care combinatul o are de primit de la statul roman, in urma returnarii TVA.
Potrivit ministrului, Mechel va redeschide unitatile de la Targoviste si Buzau, adica 80% din capacitatea combinatului.
"La Braila, Campia Turzii si Otelul Rosu actinarul incearca un plan de reorganizare", a spus Varujan Vosganian.
Oficialul a afirmat ca reprezentantii Mechel s-au plans de concurenta neloiala pe care o fac firmele mici, fantoma, pe piata otelului beton.
"Piata gri a otelului beton este de 150.000 de tone", a spus Varujan Vosganian. mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 13:32
In Romania vor fi disponibilizati circa 10.000 de angajati ai companiilor de stat cu probleme si care urmeaza a fi privatizate, anul acesta. Cifra a fost avansata de presedintele Blocului National Sindical (BNL), Dumitru Costin, si este sustinuta unii analisti economici, printre care Mircea Cosea.
Declaratia sindicalistului Dumitru Costin vine in contextul in care, joi, ministerul Economiei a facut public un program de concediere a angajatilor din cadrul a 16 companii din sectorul energetic, in baza unor proiecte de restructurare si reorganizare care vor fi aplicate in intervalul 2013-2018.
Dumitru Costin
Ulterior, proiectul respectiv a fost retras de pe site-ul ministerului Economiei, al cererea expresa a lui Victor Ponta, care a declarat ca documentul nu a fost discutat in sedinta de Guvern si nu este de acord cu el.
Vosganian a retras ordonanta privind disponibilizarile: Guvernul Ponta nu e fabrica de someri
Analistul economic Mircea Cosea crede ca cifra avansata de Dumitru Costin este reala si ca anul acesta vor fi disponibilizati intre 8.000 si 10.000 de oameni din cadrul marilor companii de stat, care urmeaza a fi privatizate.
Mircea Cosea
Potrivit analistului, compania CFR Marfa va fi sursa cea mai mare de disponibizari, unde pana la 5.000 de oameni vor putea ramane fara slujba.
"Documentul care s-a elaborat la Ministerul Economiei arata ca exista aceasta preocupare (n.r. a disponibilizarilor), dar deocamdata in actualele conditii... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 15:01
Aproape toate domeniile de activitate din Romania pot deveni profitabile pentru investitori, daca acestia vin cu ceva nou. Mentalitatea lui "merge si asa" nu va da rezultate, ultimii veniti urmand sa fie si primii care pleaca daca inovatia lipseste din reteta folosita.
Stefan Vuza, om de afaceri roman cu o avere impresionanta, estimata de Forbes la 140 milioane de euro in 2011, considera ca Romania duce lipsa de manageri competenti, dovada stand in faptul ca nu gaseste oameni pentru a inlocui managerii pe care i-a concediat.
Despre starea mediului de afaceri romanesc, industria locala si secretul succesului, a vorbit pentru Business 24, Stefan Vuza, seful grupului Serviciile Comerciale Romane, care administreaza companii precum Contactoare, Sinterom, Uzuc, Caromet, Iasitex, Somes si Chimcomplex.
Business24: Daca ar fi sa o luati de la capat astazi, in ce domenii ati investi?
Stefan Vuza: Parerea mea care e destul de aproape de realitatea cruda, directa si nu fatada a ce se intampla, e ca toate domeniile dupa criza sunt foarte slabite. In orice domeniu, daca vine un investitor, si este serios, si nu are comportamentul celor din trecut, reuseste.
Chiar si in industrie, din cauza crizei e loc sa iti faci propriul tau business, dar cu o conditie, sa nu faci ce s-a facut pana acum. Adica "merge si asa". "Merge si asa", nu o sa mearga.
Daca noii investitori au aceeasi mentalitate cu cei care se afla acum pe piata vor da faliment repede pentru ca sunt... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 14:32
Aproximativ 50.000-60.000 de salariati din industria de textile ar putea fi disponibilizati pana la finele acestui an, iar piata de profil va inregistra o scadere de aproximativ 10-15%, la 2,9 miliarde de euro, pe fondul reducerii comenzilor, a declarat presedintele CA al Pasmatex, Maria Grapini, potrivit Mediafax.Aproximativ 58.000 de persoane cu activitate in industria textila si-au pierdut locurile de munca in 2009 , potrivit lui Grapini.
Astfel, la sfarsitul anului trecut in sectorul textilelor lucrau 230.000 de persoane.
"Nu mai vedem pe nimeni care sa vrea sa infiinteze o societate de profil, nici macar microintreprinderi. Circa 50.000-60.000 salariati vor ramane fara locuri de munca in conditiile in care piata nu se va redresa. Ne asteptam la un semestru al doilea si mai prost decat primul, in care cat de cat a mai existat incredere dupa incheierea acordului cu Fondul Monetar International. In cel de-al doilea semestru vor fi si mai multe incertitudini", a declarat pentru MEDIAFAX Maria Grapini, presedinte al Consiliului de Administratie (CA) al producatorului de profil Pasmatex.
Ea estimeaza ca industria de profil va continua sa scada, odata cu aplicarea masurii de majorare a TVA-ului la 24%, adaugand ca se asteapta ca multe firme sa iasa din domeniu.
"E total ilogic sa cresti acea taxa cand deja scazuse nivelul incasarilor. Daca se adauga aceasta masura, dupa atatea presiuni, unele firme nu vor rezista si vor inchide, altele vor restrange productia pentru a... mai mult
Miercuri, 30 Iunie 2010, ora 16:06
Productivitatea muncii din sectorul industrial al Romaniei a crescut puternic in prima luna a acestui an, cu 27,8% fata de ianuarie 2009, in conditiile revenirii productiei si disponibilizarilor realizate de companii de la inceputul crizei, arata datele prezentate luni de INS si preluate de NewsIn.Cel mai mare avans, de 29,9%, s-a inregistrat in industria prelucratoare, in timp ce productivitatea din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 24,2%.Datele anterioare prezentate de Institutul National de Statistica arata ca productia industriala a crescut in ianuarie pentru a treia luna la rand, cu 7,1% fata de ianuarie 2009, sustinuta mai ales de revenirea exporturilor.In acelasi timp, ANOFM a anuntat ca numarul de someri a ajuns in ianuarie la 740.982, nivel maxim al ultimilor sase ani si zece luni, o mparte dintre acestia provenind din sectorul industial. mai mult
Luni, 22 Martie 2010, ora 12:35
Aproape 15% din salariatii din industria alimentara vor fi disponibilizati din cauza crizei financiare, a estimat presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, transmite corespondentul NewsIn.
"Exista societati comerciale care si-au inchis activitatea. Sunt foarte multe societati care au facut reduceri de personal. Din numarul salariatilor din industria alimentara, care este de 180.000, pana in prezent 5-6 % au fost disponibilizati. Preconizez ca 10-15% din salariati vor fi disponibilizati din cauza crizei financiare", a declarat Frumosu, la finalul dezbaterii cu tema "Viitorul industriei alimentare romanesti in contextul crizei economice actuale", organizata de Federatia Sindicala din Industria Alimentara, joi, in statiunea Jupiter.
Acesta a precizat ca, din punctul sau de vedere, cei care si-au inchis activitatea sau sunt in curs de suspendare a activitatii sunt cu precadere companii multinationale care isi muta activitatea din Romania in Bulgaria. "Motivul nu este legat de infrastructura, ci din cauza fiscalitatii foarte mari din Romania. Fiscalitatea ar trebui relaxata pentru a crea o situatie mai buna din acest punct de vedere", a explicat Frumosu.
In ceea ce priveste evolutia pretului la alimente, presedintele FSIA a spus ca niciun producator nu are intentia sa creasca preturile. "Nu cred ca vor exista mariri de preturi, pentru ca toata lumea este constienta ca puterea de cumparare este scazuta si atunci orice crestere de preturi,... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2009, ora 10:21
Peste 60% dintre companiile private din Romania vor face disponibilizari in 2009, pentru a reduce costurile, iar aproape 75% au scazut deja bugetele de salarii previzionate pentru acest an, potrivit unui studiu realizat de firma americana de cercetare Hewitt Associates. Reducerea bugetelor se bazeaza pe impactul asteptat al scaderii economice asupra companiei, anticipat de 71% dintre respondenti, si pe diminuarea cheltuielilor la nivel general - 87,1%, se arata in studiul Hewitt, companie reprezentata in Romania de firma Monday Insight Consulting.
Companiile aleg, pentru a reduce cheltuielile, sa faca disponibilizari, 63% dintre cei chestionati recunoscand ca vor reduce numarul angajatilor. Alta metoda folosita de firme este reducerea platilor variabile, fiind aleasa de 47% de respondenti.
De asemenea, 29% dintre companii vor promova mai putin angajati, 25% vor reduce bonusurile pentru personalul executiv, iar 4% vor taia din bugetul salariilor de baza ale managerilor.
In acelasi timp, companiile din regiune vor avea cresteri salariale mai mici, comparativ cu valorile planificate initial, mai ales in Romania, Ungaria, Polonia si Bulgaria, informeaza Mediadax.
In Romania, salariile vor creste cu 5%-7%, in functie de industrie, aproape jumatate din valoarea estimata anul trecut, respectiv 10%-15%.
Astfel, in industriile cele mai afectate de recesiune, cum este cazul metalurgiei, vor fi cele mai mici cresteri, in timp ce in sectoarele "lovite", deocamdata, mai putin de criza... mai mult
Marti, 24 Februarie 2009, ora 10:38