6 din 10 companii private din Romania vor concedia angajati in 2009

Marti, 24 Februarie 2009, ora 10:38
2231 citiri
6 din 10 companii private din Romania vor concedia angajati in 2009

Peste 60% dintre companiile private din Romania vor face disponibilizari in 2009, pentru a reduce costurile, iar aproape 75% au scazut deja bugetele de salarii previzionate pentru acest an, potrivit unui studiu realizat de firma americana de cercetare Hewitt Associates.

Reducerea bugetelor se bazeaza pe impactul asteptat al scaderii economice asupra companiei, anticipat de 71% dintre respondenti, si pe diminuarea cheltuielilor la nivel general - 87,1%, se arata in studiul Hewitt, companie reprezentata in Romania de firma Monday Insight Consulting.

Companiile aleg, pentru a reduce cheltuielile, sa faca disponibilizari, 63% dintre cei chestionati recunoscand ca vor reduce numarul angajatilor. Alta metoda folosita de firme este reducerea platilor variabile, fiind aleasa de 47% de respondenti.

De asemenea, 29% dintre companii vor promova mai putin angajati, 25% vor reduce bonusurile pentru personalul executiv, iar 4% vor taia din bugetul salariilor de baza ale managerilor.

In acelasi timp, companiile din regiune vor avea cresteri salariale mai mici, comparativ cu valorile planificate initial, mai ales in Romania, Ungaria, Polonia si Bulgaria, informeaza Mediadax.

In Romania, salariile vor creste cu 5%-7%, in functie de industrie, aproape jumatate din valoarea estimata anul trecut, respectiv 10%-15%.

Astfel, in industriile cele mai afectate de recesiune, cum este cazul metalurgiei, vor fi cele mai mici cresteri, in timp ce in sectoarele "lovite", deocamdata, mai putin de criza economica, cum este FMCG, salariile vor fi majorate cu un procent echivalent cu rata inflatiei.

Cresteri semnificative ale veniturilor vor fi inregistrate in industriile considerate strategice, ca de exemplu sectorul energetic si cel al utilitatilor.

In ceea ce priveste bonusurile, 50% dintre organizatii vor sa scada cu peste 10% platile variabile, bazate pe performanta.

"Deoarece bonusurile sunt deseori legate de performanta companiei, in viitor acest criteriu va prima in importanta fata de alte criterii, precum rezultatele personale sau ale echipei, cu atat mai mult cu cat companiile sunt orientate catre reducerea cheltuielilor", se mai arata in studiu.

In acelasi timp, 73% din companii au ales sa ofere, pentru motivarea si retentia angajatilor cu performante, oportunitati de invatare si dezvoltare profesionala. Pe langa deciziile care au in vedere sectorul de resurse umane, aproape 70% dintre participantii la studiu au precizat ca vor sa faca schimbari la nivel organizational, iar 22,6% pe linia de business.

Studiul a fost realizat, in noiembrie 2008, pe un esantion de 400 de companii multinationale si locale din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Romania, Slovacia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia si Marea Britanie.

 

 

#bonusuri, #companii, #disponibilizari, #reduceri, #romania, #salarii , #stiri Impact