Patronii: constructiile, comertul si industria vor mai scadea

Marti, 28 Iulie 2009, ora 23:37
1334 citiri
Patronii: constructiile, comertul si industria vor mai scadea

Acordul cu FMI si CE in valoare de 20 de miliarde de euro, stabilizarea cursului sau scaderea dobanzilor cerute de banci nu au reusit sa readuca optimismul in randul patronilor din Romania.

Per ansamblu, mediul de afaceri se asteapta ca in urmatoarele luni economia sa mearga tot in jos, insa ceva mai lin.

Patronii se asteapta la scaderi pe linie, de la constructii si industrie la comert si servicii, conform unui sondaj de opinie efectuat de BNR.

Scaderea productiei din industrie, anticipata de 13% dintre patroni, si declinul din constructii, asteptat de 11% dintre ei, ar putea aduce noi valuri de disponibilizari.

Cel mai afectat sector, in special de lipsa comenzilor pentru export, ar putea fi industria, segment economic in care 30% dintre patronii marilor companii spun ca vor reduce personalul, procent care coboara la 22% cand vine vorba despre intreaga industrie prelucratoare.

 

--------------------

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

--------------------

Nici constructiile nu vor scapa de disponibilizari. Daca pana acum cateva luni se plangeau ca nu pot termina lucrarile la timp pentru ca nu au suficienti angajati, acum 20% dintre manageri spun ca vor continua sa renunte la angajati, pentru ca nu au suficiente comenzi.

Inghetarea salariilor si nesiguranta locului de munca se vor traduce in continuare in scaderea consumului, efect vizibil mai ales in cazul comertului cu amanuntul.

Patronii sunt insa mai optimisti decat acum cateva luni cand vine vorba despre acest tip de afacere.

Astfel, numai 5% dintre ei se asteapta ca vanzarile sa scada. Desi in mod normal scaderea consumului ar trebui sa duca la ieftinirea preturilor, economia romaneasca este in continuare atipica in acest caz: desi se asteapta sa vanda mai putin, 11% dintre manageri prevad noi scumpiri.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#comert, #constructii, #criza, #industrie, #patron , #stiri Constantin Rudnitchi