Aritmetica lui Vosganian: Cele 10.000 de disponibilizari ale guvernului sunt 2.000 pe an

Joi, 16 Mai 2013, ora 14:30
1525 citiri
Aritmetica lui Vosganian: Cele 10.000 de disponibilizari ale guvernului sunt 2.000 pe an
Sursa foto: Nasul.tv

Dezbaterea privind cele zece mii de disponibilizari pe care le-ar face guvernul trebuie sa tina cont de faptul ca informatia este pe site-ul Ministerului Economiei de cateva luni, ca aceasta reprezinta doar o estimare prealabila si ca, in fapt, ar putea fi afectate cel mult 2.000 de persoane pe an, adica in jur de 1% din personalul din sectorul de stat, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul roman al economiei, Varujan Vosganian.

"Exista in Romania o dezbatere pe marginea celor zece mii de disponibilizari pe care le-ar face guvernul. Vreau sa fac aici cateva precizari. In primul rand aceasta informatie nu a aparut acum. Ea exista pe site-ul Ministerului Economiei si apoi pe site-ul guvernului de cateva luni.

Face parte din nota de fundamentare la Ordonanta de Urgenta nr. 36, care asigura protectie sociala persoanelor disponibilizate si este o evaluare, un studiu de impact, asa cum se face la orice act normativ", a declarat Vosganian, care a participat la Bruxelles la grupul de lucru la nivel inalt privind perspectivele industriei siderurgice.

Ministrul roman a precizat ca, in primul rand, nivelurile prevazute in studiul de impact nu sunt obligatorii, ci reprezinta "doar o estimare prealabila", si ca, in al doilea rand "e vorba de o perioada de pana in anul 2018, asadar e vorba de circa 2.000 de persoane pe an, iar daca comparam cu cele cateva sute de mii de persoane care sunt implicate in sectorul de stat, rezulta ca proportia disponibilizarilor ar fi in jur de 1% sau chiar mai mica", ceea ce, in opinia sa, "este un procent normal in orice economie vie".

"Multe din persoanele disponibilizate vor avea formule de protectie consistente si anume vor primi pe o perioada intre zece luni si doi ani salariul mediu pe economie.

In al doilea rand, multe din aceste persoane, inclusiv disponibilizatii de la Oltchim, vor beneficia de cursuri de reconversie, unele finantate din fonduri europene, si se vor putea angaja si, in al treilea rand, s-ar putea ca in viitor numarul angajarilor sa fie mai mare decat cel al disponibilizarilor, dat fiind ca deja semnalele in industrie arata ca in semestrul al doilea intram pe o faza pozitiva de crestere", a mai afirmat Varujan Vosganian.

El a apreciat ca discutia privind eventualele disponibilizari ale guvernului ar trebui purtata "pe un fond mai practic si mai constructiv in ceea ce priveste evolutia industriala". "Sigur, sunt unele domenii unde se vor produce restructurari. Mai ales acolo unde se vor produce privatizari s-ar putea ca noii investitori sa aiba tehnologii care sa presupuna o redimensionare a personalului", a conchis ministrul roman al economiei.

#Vosganian disponibilizari stat, #disponibilizari Guvern, #concedieri companii stat , #Ministri