Administratia presedintelui Donald Trump analizeaza daca sa impuna delistarea companiiilor chineze de la bursele americane, masura care ar fi o escaladare radicala a tensiunilor comerciale dintre Statele Unite si China, au declarat trei surse apropiate situatiei, citate de Reuters.
Masura ar face parte din eforturile mai largi de a limita investitiile americane in companii chineze, au spus doua dintre surse. Una dintre persoane a declarat ca masura ar fi motivata de ingrijorarea tot mai mare legata de securitate, provocata de activitatile companiiilor.
Principalii indici bursieri americani au scazut in urma informatiilor, care au aparut cu cateva zile inainte de aniversarea de catre China a 70 de ani de la crearea republicii populare, pe 1 octombrie.
Actiunile grupului Alibaba au inchis in scadere cu 5,95%, iar cele ale Baidu cu 3,67%. Indicele iShares China Large-Cap ETF a pierdut 1,15%.
Titlurile Intercontinental Exchange, proprietara New York Stock Exchange, au scazut cu 1,88%, iar actiunile operatorului Nasdaq au coborat cu 1,7%.
Nu este clar cum ar avea loc delistarea.
In luna iunie, parlamentari din ambele partide au introdus un proiect de lege pentru a obliga companiile chineze listate la o bursa in SUA sa se supuna supravegherii autoritatilor de reglementare, oferind acces inclusiv la auditori, in caz contrar riscand delistarea.
Autoritatile chineze au fost reticente mult timp sa permita autoritatilor de reglementare straine sa inspecteze... mai mult
Sambata, 28 Septembrie 2019, ora 13:12
Malaysia Airlines System va fi delistata de la bursa cu ajutorul fondului de investitii al statului malaezian, care va cumpara cele 30,6% din actiunile pe care nu le detine la compania grav afectata in acest an de doua dezastre aviatice, pentru 429 de milioane de dolari.
"Operatorul aerian va avea nevoie de finantare substantiala in urmatorii cativa ani, pentru sustinerea activitatilor", se arata intr-un comunicat al fondului Khazanah Nasional, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Potrivit premierului Najib Razak, reorganizarea companiei va include masuri dureroase si sacrificii.
Malaysia Airlines incearca sa limiteze pierderile si sa isi repare imaginea, dupa ce o aeronava a companiei a fost doborata in Ucraina, in luna iulie, eveniment produs dupa disparitia de pe radare a unui alt avion, care zbura pe ruta Kuala Lumpur-Beijing, in martie.
Chiar si inainte de aceste evenimente, compania se confrunta cu cresterea concurentei si a costurilor de operare.
Actiunile Malaysia Airlines au scazut cu 23% in acest an, la bursa din Kuala Lumpur, iar vineri au fost suspendate. mai mult
Sambata, 09 August 2014, ora 10:29
Dell se va delista de pe piata Nasdaq din SUA la inchiderea sedintei bursiere de marti, ca urmare a finalizarii tranzactiei prin care compania este preluata pentru 24,9 miliarde de dolari de catre fondatorul Michael Dell si fondul de investitii Silver Lake.
Achizitia, care implica si retragerea de pe bursa, pune capat unui deceniu in care Dell a fost unul dintre cei mai mari producatori de PC-uri listati.
La fel ca alte companii rivale, Dell a fost luata prin surprindere de declinul rapid al pietei PC in ultimii ani, odata cu ascensiunea smartphone-urilor si tabletelor, noteaza New York Times
Actiunile Dell au scazut la 27,5% din valoarea atinsa in perioada de glorie a companiei
Actiunile Dell, cel mai mare producator de PC-uri din lume pentru scurt timp in ultimul deceniu, s-au prabusit de la peste 50 de dolari in perioada de glorie din anii 2000 la 13,75 de dolari, pretul la care a fost cumparata compania.
"Incepand de azi, Dell incepe un nou capitol ca o companie privata", a spus directorul general al companiei, Michael Dell.
Michael Dell a infiintat compania in perioada studentiei in 1984 si a construit-o intr-un model de productie si management al lantului de furnizori.
El incearca acum sa reorienteze producatorul de PC-uri catre servicii destinate companiilor. Fondatorul a delistat compania, intrucat considera ca o astfel de transformare s-ar putea desfasura mai usor fara atentia permanenta a investitorilor si analistilor pe bursa. mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 07:32
Volkswagen, cel mai mare producator auto european, intentioneaza sa-si delisteze de la bursa din Londra actiunile obisnuite si actiunile preferentiale, din cauza volumului scazut de tranzactionare, transmite Bloomberg.
Delistarea de la London Stock Exchange va deveni efectiva in 28 octombrie, iar cererea a fost trimisa la Autoritatea de Supraveghere Financiara din Marea Britanie (FCA).
"Volumul de tranzactionare este prea scazut pentru a justifica eforturile administrative legate de aceasta operatiune", a afirmat un purtator de cuvant al Volkswagen, Marco Dalan.
Compania germana isi reduce costurile pentru a compensa declinul cererii de automobile in Europa, unde vanzarile de masini noi au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani. Totusi, evolutia Volkswagen a fost mai buna decat a altor companii auto, datorita prezentei extinse in China si a profiturilor obtinute de la brandurile Porsche si Audi.
Profitul net al Volkswagen a scazut cu aproape 46% in primul semestru din 2013, din cauza declinului pietei auto din Europa.
Volkswagen, care produce si modelele Seat, Audi si Bentley, a anuntat ca profitul net in perioada ianuarie - iunie 2013 a ajuns la 4,8 miliarde de euro (6,3 miliarde de dolari), un declin de 45,8% fata de perioada similara din 2012. Totusi, castigul companiei germane depaseste estimarile analistilor, de 4,62 miliarde de euro.
Vanzarile in primul semestru au crescut cu 3,5%, la 98,7 miliarde de euro, in timp ce profitul... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 17:01
Producatorul de PC-uri Dell se va delista de la bursa intr-o tranzactie de 24 miliarde de dolari prin care fondatorul companiei, Michael Dell, va pastra controlul, iar Microsoft va deveni unul dintre cei mai importanti actionari.
Consiliul de Administratie al Dell se pregatea luni seara sa intre in sedinta pentru a vota oferta, iar acordul ar putea fi anuntat inca de marti dimineata, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.
Tranzactia evalueaza Dell la 13,5 - 13,75 dolari pe actiune. Titlurile Dell au inchis luni la New York la 13,27 dolari, cu o capitalizare de piata de 23 miliarde de dolari.
Microsoft va investi doua miliarde de dolari la Dell prin aceasta operatiune, iar fondul Silver Lake Management va aduce peste un miliard de dolari.
Directorul general Michael Dell va contribui cu participatia pe care o detine, de 15,7%, evaluata la 3,6 miliarde de dolari, si va investi alte 700 milioane de dolari cash din averea personala pentru a pastra controlul asupra companiei, au afirmat sursele citate.
Alte 15 miliarde de dolari vor proveni din imprumuturi de la banci. Diferenta pana la 24 de miliarde de dolari va fi acoperita astfel de Microsoft, Silver Lake, Michael Dell si din rezervele companiei, care va rascumpara actiuni de cateva miliarde de dolari pentru a se delista.
Producatorul de PC-uri este listat la bursa de 25 de ani, dar a avut probleme in ultima perioada, nereusind sa tina pasul cu ascensiunea smartphone-urilor si tabletelor si... mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 11:02
Producatorul american de PC-uri Dell discuta cu mai multe firme de investitii delistarea de la bursa, dupa 25 de ani de la listare, parte a planurilor directorului general, Michael Dell, de a restructura compania.
Informatia a fost obtinuta de surse apropiate situatiei, fiind citate de Bloomberg. Actiunile Dell au scazut cu 43% in ultimii cinci ani.
Dell a avut rezultate slabe inclusiv in trimestrul al treilea, cand a ratat estimarile analistilor, in contextul declinului interesului consumatorilor pentru PC-uri.
Delistarea ar proteja Dell de presiunea investitorilor de pe bursa, care si-au pierdut rabdarea din cauza rezultatelor diviziei de PC-uri si a incapacitatii companiei de a se adapta la schimbarea industriei IT catre dispozitive mobile.
Daca ar iesi de pe bursa, Michael Dell, de asemenea fondatorul companiei, ar dobandi flexibilitatea necesara pentru a concura cu Apple si Samsung pentru consumatori, dar si cu Oracle, Cisco si IBM pe piata echipamentelor pentru centre de date, noteaza sursa citata.
Un acord ar putea fi anuntat in aceasta saptamana, a spus una dintre surse, dar discutiile ar putea, de asemenea, esua in cazul in care firmele de investitii nu reusesc sa aranjeze finantarea.
Michael Dell a infiintat compania cu 1.000 de dolari in 1984 in camera sa de camin la Universitatea din Texas. Compania a fost listata la bursa in 1988. mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 17:32
Grupul finlandez Nokia a anuntat joi ca intentioneaza sa se delisteze de la bursa germana in 2012, transmit AP si AFP.
"Volumul de tranzactionare al actiunilor Nokia de la Frankfurt Stock Exchange a scazut in ultimii ani si in prezent reprezinta doar un mic procentaj din volumul global de tranzactionare al actiunilor Nokia", se arata intr-o declaratie a celui mai mare producator de telefoane mobile din lume.
Nokia s-a delistat de la bursele din Londra, Paris si Stockholm in 2003, 2004 si, respectiv, 2007. Actiunile companiei inca sunt tranzactionate la bursele din Helsinki si New York.
Recent, Stephen Elop, directorul general al companiei finlandeze, a dezvaluit un plan care prevede eliminarea a 3.500 de locuri de munca in al doilea program de restructurare lansat de Nokia in ultimele sase luni. Nokia a anuntat inchiderea fabricii de telefoane de la Jucu (Romania), decizie in urma careia vor fi disponibilizati 2.200 de angajati. Grupul finlandez a anuntat ca va revizui, de asemenea, rolul pe termen lung al fabricilor sale din Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria), si Reynosa (Mexic) si asteapta sa afle mai multe despre reducerile de personal in primul trimestru al anului viitor. mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 12:50
Actionarii A&D Pharma au aprobat, in Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor organizata luni, propunerea companiei de a se delista de la Bursa de la Londra, informeaza Mediafax."Compania anunta ca toate rezolutiile au fost aprobate de actionari. In consecinta, compania anunta ca intentioneaza sa ceara Autoritatii de Listare din Marea Britanie sa anuleze listarea certificatelor globale de depozit reprezentand actiuni ordinare ale companiei de pe lista oficiala si Bursei de Actiuni de Londra sa anuleze admiterea la tranzactionare a certificatelor", se arata intr-un comunicat al A&D Pharma.
Compania apreciaza ca delistarea va intra in vigoare pe 3 martie.
Comunicatul mentioneaza ca notificarea privind decizia Adunarii Generale de a reduce capitalul va fi inaintata Camerei de Comert din Olanda si va fi publicata in curand in cel putin un cotidian national olandez.
Decizia de retragere a actiunilor de la tranzactionare a fost luata la patru ani dupa ce compania s-a listat pe piata de la Londra.
La acel moment, A&D Pharma era evaluata la 400 milioane euro. In prezent, valoarea companiei este de 190 milioane euro.
Listarea la Bursa din Londra s-a facut in speranta obtinerii de lichiditati, dar aceasta actiune s-a dovedit a fi fara succes.
mai mult
Marti, 01 Februarie 2011, ora 10:00
Omul de afaceri american Hugh Hefner vrea sa preia actiunile pe care nu le detine si sa delisteze Playboy Enterprises, printr-o tranzactie care evalueaza compania la aproximativ 185 de milioane de dolari, informeaza Mediafax.Hefner a oferit un pret de 5,5 dolari pe actiune, cu circa 40% mai mult fata de cotatia de 3,94 dolari din inchiderea sedintei bursiere de vineri, a anuntat luni, Playboy Enterprises.
Acesta detine deja 69,5% din actiunile Clasa A si 27,7% din cele Clasa B.
Clasificarea acestora se face in functie de drepturile de vot.
In majoritatea cazurilor, titlurile Clasa A ofera detinatorului mai multe drepturi de vot decat cele Clasa B.
Finantarea va fi asigurata de compania Rizvi Traverse Management, partenerul lui Hefner in aceasta tranzactie.
Hefner nu este interesat de vanzarea companiei sau o fuziune, a anuntat Playboy Enterprises. mai mult
Luni, 12 Iulie 2010, ora 16:42