Bursele din Asia, in cadere libera pentru a doua saptamana la rand

Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 19:53
1529 citiri
Bursele din Asia, in cadere libera pentru a doua saptamana la rand

Bursele asiatice s-au confruntat cu o serie de temeri saptamana care s-a incheiat, din cauza crizei datoriilor din Europa si a riscului de contagiune la nivel global. Mai mult, cresterea brusca a obligatiunilor italiene si evenimentele de pe piata de electronice din Japonia au contribuit la accentuarea scaderilor.

Indiciele MCSI Asia Pacific a scazut cu 2,4 procente saptamana asta, inregistrand cea de-a doua scadere saptamanala in linie de anul acesta in contextul ingrijorarilor privind criza datoriilor care ar putea sa se extinda si a incetinirii cresterii economice globale, scrie Bloomberg.

Indicele de referinta al Japoniei, Nikkei 225, a scazut cu 3.3% saptamana asta, in conditiile in care comenzile de aparate, indicator al cheltuielilor viitoare de capital, au scazut cu 8.2% in luna septembrie fata de august.

HSBC Holdings, cel mai mare creditor din Europa dupa valoarea de piata, a scazut cu 8,5 procente pe bursa din Hong Kong, dupa ce a declarat ca profitul sa de investitii a scazut.

Olympus, cel mai mare producator de endoscopuri, a scazut cu 59% pe bursa din Tokyo, dupa ce bursa de valori din oras a pus compania pe lista companiilor vizate pentru delistare.

"Problemele Europei sunt structurale si au nevoie de o rezolvare clara", a declarat Lee King Fuei, managerul unui fond de investitii din Singapore, care are active globale in valoare de 326 de miliarde de dolari.

"Rezolvarea acestor probleme va necesita suferinta intre cetateni, si chiar daca politicienii stiu care sunt solutiile, ei risca sa fie dati afara oricand, Mediul economic global este o adevarata provocare", spune el.

Indicele Kospi din Coreea de sud a scazut cu 3.6%, in timp ce indicatorul Straits Times din Singapore a scazut cu 2 procente.

Indicele compozit din Shanghai a scazut cu 1,9% in conditiile in care rapoartele recente au aratat ca exporturile tarii au crescut cu cel mai incet ritm din ultimii doi ani.

Indicele Hang Seng din Hong Kong a scazut cu 3,6% in aceasta saptamana.

Cu toate acestea, un raport guvernamental eliberat dupa inchiderea pietelor pe 11 noiembrie, au aratat ca economia a crescut cu 0,1% in T3.

#burse asiatice scadere, #burse reactii Europa, #burse asia , #Bursa de Valori Internationala