A doua mare banca din Rusia s-ar putea delista de la Londra pentru a se transfera in China

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 10:10
1213 citiri
A doua mare banca din Rusia s-ar putea delista de la Londra pentru a se transfera in China
Foto: The Moscow Times

VTB, a doua mare banca din Rusia, inclusa pe lista sanctiunilor occidentale impuse Rusiei, s-ar putea retrage de la bursa din Londra pentru a se lista in schimb pe piata din China, a declarat luni seful institutiei financiare, Andrei Kostin, citat de agentia Sputnik (fosta RIA Novosti).

"Speram ca piata londoneza sa corecteze situatia in relatia cu VTB, iar in caz contrar vom analiza serios posibilitatea delistarii de la London Stock Exchange. In prezent nu ne place pozitia bursei din Londra si ne gandim serios daca sa incepem noi activitati pe acea piata. Urmarim piata de capital chineza si vom actiona in acea directie", a afirmat Kostin la summitul APEC din China.

Informatia referitoare la posibila delistare a VTB de la bursa din Londra a afectat actiunile bancii, care au scazut cu 1,3%.

VTB, printre bancile rusesti sanctionate de Occident

VTB se afla printre bancile rusesti sanctionate de Occident din cauza implicarii Rusiei in criza ucraineana.

In luna iulie, investitorilor americani si europeni li s-a interzis sa acorde noi imprumuturi bancilor Sberbank, VTB, Russian Agricultural Bank, Gazprombank si Vneseconombank, pe termene mai mari de 30 de zile, sau sa cumpere actiuni si obligatiuni ale acestora. Sanctiunile impotriva bancilor rusesti sunt aplicate si de Australia, Canada, Elvetia si Japonia.

In urma sanctiunilor, autoritatile de la Moscova au orientat cooperarea economica spre alte natiuni BRICS (Brazilia, India, China, Africa de Sud), Asia-Pacific si America Latina.

Duminica, reprezentanti rusi si chinezi ai unor companii de stat din sectorul energiei si ai unor banci s-au intalnit sa semneze 17 acorduri de cooperare intre Rusia si China.

Acordurile in domeniul bancar sunt, printre altele, intre VTB Bank si Huawei Technologies din China, Vneseconombank, subsidiara din Asia a acesteia si China Development Bank.

#VTB rusia, #VTB banca, #vtb bursa , #Rusia