Deficitul bugetar al Frantei va depasi anul viitor plafonul de 3% al UE in lipsa unor noi reduceri ale cheltuielilor, dupa ce presedintele Emmanuel Macron a facut concesii protestatarilor antiguvernamentali.
Macron a anuntat, luni, majorari de salarii pentru angajatii saraci si scutirea de impozite a majoritatii pensionarilor, pentru a detensiona protestele de strada, dar Guvernul trebuie sa faca acum economii, in caz contrar riscand ca deficitul bugetar sa depaseasca limita de 3% prevazuta de legislatia europeana, transmite Reuters.
Citeste si: Macron s-a adresat natiunii: I-a convins pe protestatari sa renunte? Ce invatam din lectia oferita Frantei de "vestele galbene"Ce a obtinut Macron cu o mea culpa inregistrata. Nici presa, nici Opozitia, nici Franta celor uitati nu se lasa convinse
Premierul Edouard Philippe s-a adresat marti Parlamentului, explicand cum vor fi finantate masurile intr-un proiect de buget revizuit cu cateva saptamani inainte de intrarea in vigoare.
"Dupa toate probabilitatile, deficitul bugetar din 2019 va depasi pragul de 3%", a afirmat un economist al Societe Generale, Michel Martinez, intr-o nota adresata clientilor.
Cu toate acestea, este improbabil ca deficitul sa atinga 3,5%, asa cum a sugerat o parte a presei franceze, intrucat Guvernul va compensa presiunile asupra bugetului.
Incapacitatea de a respecta plafonul UE referitor la deficitul bugetar ar afecta credibilitatea politicii bugetare a Frantei in fata partenerilor... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 07:49
Franta a iesit in fata, saptamana trecuta, ca una dintre performerele cresterii economice din zona euro, cu 0,6% crestere inregistrata in primul trimestru al acestui an.
Insuficient insa pentru a distrage atentia FMI de la deficitul bugetar major inregistrat cu consecventa in ultimii ani.
Raportul FMI de saptamana aceasta atrage atentia Parisului asupra efectului pe care cheltuielile enorme din sectorul public le-au avut asupra sistemului fiscal in ultimele decenii, relateaza reporterii The Telegraph.
Deficit constant
Franta trebuie sa tina in frau cheltuielile administratiei centrale, sa isi reduca gradul de indatorare si sa rezolve problema somajului ridicat, arata expertii FMI in raportul intocmit recent.
Nu sunt singurii care sesizeaza aceste probleme. Deficitul bugetar de peste 3% a fost constant una din chestiunile reclamate Parisului de Comisia Europeana in ultimii trei ani.
Numai ca de aceasta data reprezentantii Fondului iau taurul de coarne si le explica oficialilor de la Paris ca potentiala crestere economica din urmatorii ani este pusa in pericol de gradul ridicat de indatorare si eterna gaura din buget.
Vestea buna este ca efectul prabusirii pietei petrolului si politica monetara favorabila a Bancii Centrale Europene vor intarzia intr-o oarecare masura deznodamantul, in urmatorii 5 ani fiind prognozata o contractie de doar 1,25% a economie franceze.
Probleme cronice
"Sunt necesare eforturi continue pentru a scapa de problemele... mai mult
Miercuri, 20 Mai 2015, ora 16:26
Germania si Franta sunt blocate intr-o disputa privind cine ar trebui sa fie viitorul comisar european pentru afaceri economice, o decizie care va trimite un mesaj-cheie despre cum vor fi implementate regulile din zona euro in viitor, relateaza EUobserver.
Franta vrea ca acest portofoliu sa ii revina, iar numele lui Pierre Moscovici, socialist si fost ministru de finante, este cel vehiculat. Insa Germania s-a opus ideii, sugerand ca nu este potrivit ca un francez sa detina acest post din moment ce Franta are probleme in a respecta regulile zonei euro.
Franta a beneficiat deja de doua prelungiri a unor termene limita din partea UE, in contextul in care incearca sa-si aduca deficitul bugetar sub pragul necesar de 3% din produsul intern brut (PIB).
La un eveniment la inceputul lunii iulie, ministrul german de finante Wolfgang Schauble a declarat ca "Franta isi va prezenta cifrele la toamna, iar Comisia le va examina, si daca va avea dubii in legatura cu ele, atunci exista o problema reala". El a precizat ulterior ca opozitia sa nu are legatura cu Pierre Moscovici.
Totusi, un interviu comun al lui Schauble si al omologului sau francez Michel Sapin, aparut duminica in publicatiile Handelsblatt si Les Echoes, ilustreaza amploarea acestor diferente de opinie.
Facand referire la cine ar trebui sa conduca portofoliul afacerilor economice, detinut pana acum de finlandezul Olli Rehn, Schauble a spus ca "astfel de decizii sunt foarte sensibile si au o incarcatura... mai mult
Luni, 21 Iulie 2014, ora 16:14
Franta va prelungi treptat, pana in 2035, de la 41 de ani la 43 de ani, perioada minima de contributii in vederea calificarii pentru o pensie de la stat, masura inclusa intr-un proiect de reforma a sistemului public de pensii, avand ca scop reducerea deficitului bugetar.
Astfel, persoanele care lucreaza in Franta vor trebui sa achite contributii timp de cel putin 43 de ani pentru a fi eligibile pentru o pensie in sistemul public, a declarat premierul Jean-Marc Ayrault, potrivit Bloomberg.
Contributiile platite de angajatori si angajati la sistemul de pensii vor creste incepand de anul viitor, in paralel cu scaderea taxelor pe munca, pentru a evita cresterea costurilor.
"Scopul nostru este cresterea economica. Locul de munca este esential in modelul nostru social. Vom reforma platile legate de politica de familie astfel incat sa afecteze mai putin cresterea. Asta se va intampla in 2014. Anul viitor nu va avea loc nicio crestere a costurilor cu forta de munca", a afirmat premierul francez.
Promisiunea de a reduce taxele pe munca a reprezentat un element cheie pentru castigarea sprijinului Medef, cel mai mare grup de lobby din Franta, avand in vedere situatia dificila din economie, cu un somaj ridicat si crestere modesta.
Proiectul vizeaza eliminarea deficitului de 20 miliarde euro estimat in sistemul de pensii la nivelul anului 2020 si mentinerea balantei pe zero pana in 2035.
Analistii estimeaza ca, dupa adoptarea proiectului, varsta efectiva de pensionare... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 11:39
Franta are ca obiectiv realizarea unor economii la buget de aproximativ 28 miliarde de euro in 2014 si 2015, pentru a restabili situatia finantelor publice, a declarat marti ministrul francez de Finante, Pierre Moscovici.
Guvernul nu a reusit sa gaseasca un echilibru adecvat intre majorarea taxelor si reducerea cheltuielilor, pentru a reduce deficitul bugetar fara a afecta economia aflata in recesiune, transmite Reuters.
Vorbind inaintea unei dezbateri parlamentare asupra proiectului de buget pe 2014, ministrul francez de Finante a explicat ca Guvernul vrea sa faca economii de 14 miliarde de euro in 2014.
"Acest Guvern va reduce semnificativ cheltuielile", a declarat Moscovici la postul de televiziune BFMTV, adaugand ca si in 2015 economiile vor fi similare cu nivelul planificat pentru 2014.
Moscovici a avertizat ca unele taxe ar putea creste pentru restabilirea situatia finantelor publice desi este prea devreme sa anunte despre ce taxe este vorba.
Guvernul are ca obiectiv mentinerea unui deficit public de 3,7% din PIB in acest an.
Intr-un raport publicat saptamana trecuta de Curtea de Conturi se arata ca Franta are sanse mici sa atinga tinta revizuita de deficit bugetar fixata pentru acest an si va trebui sa faca eforturi cu reducerea cheltuielilor publice daca vrea sa scada deficitul public sub 3% din PIB pana in 2015.
In raportul sau, Curtea de Conturi subliniaza ca in conditiile in care exista riscul ca economia sa se contracte in acest an,... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 14:57
Guvernul francez trebuie sa faca reduceri bugetare de inca cinci miliarde de euro in 2014 pentru a reduce deficitul bugetar la cel mult 3% din PIB.
Premierul francez Jean-Marc Ayrault a solicitat astfel ministrilor din guvernul sau "reforme structurale ambitioase pentru reducerea cheltuielilor din fiecare minister si agentie".
Saptamana trecuta, ministrul Bugetului, Jerome Cahuzac, a recunoscut ca anii 2013 si 2014 sunt dificili pentru Franta, intrucat la sfarsitul anului viitor deficitul bugetar trebuie sa se inscrie in tinta de 3% din PIB.
Potrivit Comisiei Europene, la sfarsitul acestui an Franta va inregistra un deficit bugetar de 3,7% din PIB, dar in conditiile politicilor in vigoare acesta ar putea creste anul viitor la 3,9%.
Initial, Franta s-a angajat sa atinga tinta de deficit chiar in exercitiul bugetar din anul in curs, dar in contextul deteriorarii situatiei economice a cerut Comisiei Europene un ragaz de inca un an, promitand noi masuri de austeritate. mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 14:57
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor"s a confirmat ratingul pe termen lung "AA plus" atribuit Frantei, cu perspectiva negativa, dar a avertizat ca executivul nu va reusi probabil sa indeplineasca tinta de deficit bugetar anul viitor, transmite Reuters.
Executivul francez a adoptat in 28 septembrie bugetul pe 2013 promitand ca va face economii de 36,9 miliarde de euro (48 miliarde de dolari) pentru a ajunge anul viitor la un deficit bugetar de 3% din PIB.
Bugetul, vital pentru credibilitatea Frantei
Anul acesta, deficitul va fi de 83,6 miliarde de euro, sau 4,5% din PIB, dar cifra va fi redusa la 61,6 miliarde de euro, sau 3% din PIB, in 2013.
In conditiile in care datoria publica a ajuns la 91% din PIB, cel mai ridicat nivel dupa 1945, bugetul pe 2013 este vital pentru credibilitatea Frantei, nu numai in randul partenerilor din zona euro ci si pe pietele financiare.
La cateva zile dupa ce rivala Moody's a retrogradat ratingul suveran al Frantei, de la "AAA" la "AA plus", Standard & Poor"s a laudat planurile guvernului francez de a ajuta la restabilirea competitivitatii tarii. Totusi, agentia de evaluare financiara a avertizat ca deficitul bugetar al Frantei va ajunge anul viitor la 3,5% din PIB, peste tinta guvernului, de 3% din PIB.
"Confirmarea ratingului reflecta opinia noastra ca executivul francez isi mentine angajamentul pentru reformele bugetare si structurale care vor imbunatati potentialul de crestere al tarii", se arata in raportul... mai mult
Vineri, 23 Noiembrie 2012, ora 15:29
Ministerul francez de Finante, Pierre Moscovici, a anuntat ca bugetul statului francez este foarte greu de construit si ca in principal, una dintre modificari prevede cresterea taxelor pentru miliardari si protejarea companiilor mici.
"Bugetul este greu de construit. Nu vreau ca Franta sa ajunga in situatia Spaniei, cu dobanzi foarte mari la plata datoriei, care ar afecta cresterea economica", a spus ministrul la postul de televiziune France 3.
Cresterile de taxe vor viza in principal francezii bogati si companiile mari, urmand sa protejeze companiile mici si mijlocii, a spus Moscovici.
Taxa lui Hollande ii goneste pe cei bogati din Franta
Guvernul francez intentioneaza sa prezinte vineri bugetul pentru anul urmator. Una dintre masurile contestate puternic prevede impunerea unei taxe de 75% persoanelor cu venituri de peste un milion de euro pe an.
Proiectul de buget al Frantei pentru anul 2013 va tinti un deficit de 3% din PIB, in scadere de la nivelul de 4,5% estimat pentru acest an, a declarat ministerul francez de Finante, Pierre Moscovici.
Franta va reduce in 2013 cheltuielile publice cu 10 miliarde de euro, excluzand plata dobanzilor pentru datoria tarii si pensii, pentru a indeplini tinta de deficit bugetar de 3% din PIB, a anuntat, la inceputul lunii septembrie, presedinele Frantei, Francois Hollande.
Franta reduce cheltuielile cu 10 miliarde de euro in 2013
Somajul din Franta a crescut in trimestrul al doilea la maximul ultimilor 13 ani,... mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 09:25
FMI estimeaza ca Franta ar putea rata tinta de deficit bugetar in cazul in care nu va adopta masuri de reducere a cheltuielilor pe termen mediu, potrivit Mediafax.
In conditiile in care Franta se apropie de alegerile prezidentiale din aprilie, FMI sustine o propunere a presedintelui Nicolas Sarkozy de introducere in Constitutie a obligativitatii bugetului echilibrat, respinsa cu vehementa de Partidul Socialist.
Sarkozy si-a pus in joc reputatia cu angajamentul de a reduce deficitul bugetar de la 7,1% din PIB anul trecut la nivelul de 3% prevazut in Pactul de Stabilitate si Crestere al zonei euro, pana in 2013.
In raportul anual privind economia franceza, FMI anticipeaza ca economia franceza va rata estimarile guvernamentale privind cresterea si veniturile fiscale.
Fondul se asteapta ca deficitul bugetar sa scada de la 5,7% in acest an la 4,8% in 2012, fara sa ajunga insa sub 3,8% din PIB in 2013.
"Potrivit estimarilor actuale ale FMI, atingerea tintei de deficit de 3% din PIB necesita noi masuri", se arata in raport.
Potrivit Fondului, singura optiune este ca guvernul sa reduca cheltuielile, avand in vedere ca impozitele din Franta sunt printre cele mai ridicate din Europa.
Franta are cel mai ridicat nivel al deficitului bugetar si al datoriilor dintre statele care au ratingurile suverane la nivelul maxim "AAA".
Potrivit raportului, Franta nu isi poate permite ratarea tintelor fiscale pe termen mediu, avand in vedere necesitatea de consolidare a aplicarii Pactului... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 23:40