Discutiile intre liderii cipriotilor turci si cei din partea elena a insulei au reluat tema crearii unei Uniuni Federative care sa desfiinteze granitele care segmenteaza in acest moment insula, a anuntat presedintele Ciprului de Nord, Mustafa Akinci.
Toate chestiunile care au divizat natiunea cipriota sunt cuprinse in agenda discutiilor, a anuntat alesul cipriotilor turci, citat de ziarul Hurriyet Daily News.
Tema reluata dupa un deceniu
In 2004, o alta propunere de unificare, cunoscuta si sub numele de "Planul Annan", dupa numele secretarului general ONU, Kofi Annan, a fost respinsa de guvernul Republicii Cipru.
Numele propus atunci pentru noua republica unificata era "Republica Federativa Unita a Ciprului".
"Daca negocierile vor continua in ritmul inregistrat in prezent s-ar putea sa gasim in doar cateva luni o solutie la problema cipriota care sfasie insula de cateva decenii", a declarat Akinici.
Comentand asupra viitoarei impartiri regionale a statului unificat, presedintele Ciprului de Nord a mentionat ca stabilirea acestor detalii nu a fost inca discutata, asa cum nu s-a stabilit nici problema reprezentativitatii in Legislativ si Executiv a celor doua etnii.
Statutul de stat garant detinut de Turcia, Grecia si Marea Britanie pentru pastrarea unui climat de securitate in interiorul insulei nu a fost nici el atins in cadrul actualelor discutii si ar putea fi pastrat si pe viitor.
Regionalizare etnica
Conform proiectului, noua federatie ar... mai mult
Vineri, 24 Iulie 2015, ora 12:26
Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru, arhiepiscopul Chrysostomos, a declarat ca este tentat sa ceara tuturor actionarilor Bank of Cyprus sa-l numeasca drept reprezentant la adunarea generala a actionarilor, pentru a pune "in ordine lucrurile" din banca.
Cipru a fost nevoit sa inchida a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, si sa restructureze cea mai mare institutie de credit, Bank of Cyprus, inclusiv printr-o recapitalizare cu fonduri din conturile deponentilor, pentru a obtine un pachet de ajutor financiar de la statele zonei euro si FMI.
Principala problema a arhiepscopului pare sa fie legata de implicarea bancii centrale a Ciprului la Bank of Cyprus, situatie pe care o considera inacceptabila, scrie publicatia Cyprus Mail.
"Nu se poate ca o autoritate de reglementare, cum este banca centrala, sa decida ce se va intampla la Bank of Cyprus. (...) Sunt tentat sa cer tuturor actionarilor sa ma nominalizeze ca reprezentant, astfel incat sa-mi fac aparitia la adunarea generala a actionarilor pentru a pune lucrurile in ordine", a declarat Chrysostomos pentru postul public de televiziune.
Biserica Ortodoxa din Cipru este un actionar important la Hellenic Bank, a treia mare institutie de credit a tarii inaintea restructurarii sectorului bancar, dar detine actiuni si la Bank of Cyprus.
Actionarii Bank of Cyprus vor fi consultati in curand pentru alegerea unui nou consiliu director si a unui director general.
Totodata, arhiepiscopul a avertizat, fara sa... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 08:33
Ciprul pregateste un cadru legislativ pentru dezvoltarea cazinourilor. Guvernul spera ca prin intermediul acestei industrii, sa atraga din nou banii milionarilor rusi, cei mai afectati de masurile draconice adoptate in sistemul bancar.
Nicosia a pregatit un proiect de lege care reglementeaza activitatea cazinourilor in Cipru si asteapta un studiu de impact privind viabilitatea initiativei, potrivit ministrului Comertului, Turismului si Industriei George Lakkotrypis, citat de Bloomberg.
"Ne vom misca foarte repede. Suntem interesati sa atragem investitii pentru o statiune care va cuprinde si cazinouri. Astfel ne vom imbunatati oferta turistica, iar Ciprul va deveni o destinatie turistica pentru orice perioada a anului", a spus oficialul.
Autoritatile incearca sa reduca impactul acordului de finantare externa convenit cu partenerii europeni, in urma caruia a doua mare banca din tara a fost inchisa, iar cea mai mare institutie de credit trece printr-un program dur de restructurare.
Estimarile arata ca economia se va contracta cu 13% in urmatorii doi ani, odata cu declinul industriei financiare, lovita de controale asupra circulatiei capitalului si o taxa asupra depozitelor bancare de peste 100.000 de euro. Activele sectorului bancar cipriot depasesc de aproximativ 8 ori Produsul Intern Brut al tarii si se estimeaza ca jumatate din depozitele din banci sunt controlate de persoane sau companii din Rusia.
Ciprul, o noua Mallorca pentru rusi
Turismul reprezinta... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 15:15
Un oficial al Ministerului cipriot de Finante, Christos Patsalides, a asemanat tratamentul aplicat Ciprului de Germania si FMI cu "impuscarea unui porumbel cu o bomba atomica", el afirmand ca au distrus un sistem economic functional.
Oficialul, care a participat la negocierile recente dintre Cipru, Uniunea Europeana si FMI, a descris totodata creditorii internationali ca "forte de ocupatie", carora nu le pasa de drepturile omului, relateaza Kathimerini.
Patsalides a facut aceste afirmatii in cadrul unei anchete judiciare referitoare la circumstantele care au condus la prabusirea economica a uneia dintre cele mai mici tari din zona euro.
"O echipa neinduplecata de tehnocrati a aplicat o pedeapsa fiscala salbatica Ciprului. La insistenta Germaniei si FMI, au impuscat un porumbel cu o bomba atomica", a spus Patsalides.
Multi ciprioti si-au vazut economiile de o viata evaporate in martie, cand autoritatile au impus pierderi depozitelor negarantate, de peste 100.000 de euro, de la cele mai mari doua banci, Cyprus Popular Bank si Bank of Cyprus.
Impunerea de pierderi deponentilor, inclusiv strainilor, a fost o conditie pentru furnizarea unui imprumut de 10 miliarde de euro din partea UE si FMI.
Intrebat daca impunerea acestor pierderi deponentilor este compatibila cu drepturile omului, Patsalides a replicat ca "daca ai de-a face cu forte de ocupatie, nu vorbesc despre drepturile omului".
Cipru, care s-a modelat ca centru offshore de servicii financiare, in... mai mult
Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 11:08
Cipriotii erau inainte de criza de trei ori mai bogati decat cetatenii Germaniei, potrivit unui raport al Bancii Centrale Europene, ce arata ca zona euro nu dorea sa ofere o asistenta financiara mai substantiala insulei mediteraneene.
Conform raportului BCE, cetatenii tarilor cu un rating suveran AAA, care au furnizat cea mai mare parte a fondurilor destinate statelor aflate in criza, sunt mai putini bogati decat cei din tarile cu un rating mai mic, cu exceptia Luxemburgului, transmite Focus.
Datele din 2008-2010 indica faptul ca valoarea medie a activului net al rezidentilor in paradisuri fiscale din Luxemburg (398.000 de euro), Cipru (267.000 de euro) si Malta (216.000 de euro) este semnificativ mai mare decat cea a cetatenilor din celelalte tari din regiune.
In acelasi timp, nivelul mediu de bunastare este de 710.000 de euro la Luxemburg, 671.000 de euro in Cipru si 366.000 de euro in Malta. Finantele personale ale cetatenilor din tarile considerate lideri economici in Europa sunt insa mai mici. Astfel, in Germania, valoarea medie a activului net este de 51.000 de euro, in Olanda, 103.600 euro, iar in Finlanda, 81.000 de euro.
Numai locuitorii din doua tari in criza - Grecia si Portugalia - precum si cei din Slovenia si Slovacia au un nivel de bunastare mai redus decat in statele cu ratingul maxim de tara. In Slovacia, valoarea medie a activului net este de 61.200 de euro, in Slovenia, 100.700 de euro, in Portugalia, 75.200 de euro si in Grecia 102.000 de... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 11:52
Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat vineri ca Ciprul nu are intentia de a parasi zona euro, asigurand populatia ca situatia este "sub control" dupa programul de asistenta convenit cu Uniunea Europeana.
Declaratiile presedintelui vin la o zi dupa ce bancile cipriote si-au redeschis portile dupa aproape doua saptamani in care au fost inchise in ideea de a evita panica in randul deponentilor, transmite Reuters.
"Nu avem intentia de a iesi din zona euro", a spus Nicos Anastasiades la o conferinta a functionarilor publici. "In niciun caz nu vom face experimente cu viitorul tarii noastre", a adaugat el.
In schimb, Anastasiades, care a fost numit in functie la inceputul lunii, i-a criticat pe partenerii din zona euro acuzandu-i ca au impus "cereri fara precedent care au obligat Cipru sa devina un experiment".
Pentru prima data de la debutul crizei datoriilor in Europa, deponentii bancilor din Cipru au fost obligati sa suporte o parte din costurile planului destinat mentinerii Ciprului pe linia de plutire.
"Am evitat riscul intrarii in incapacitate", a apreciat Nicos Anastasiades. "In pofida tragediei, situatia este tinuta sub control", a adaugat Anastasiades.
Bancile cipriote si-au reluat vineri dimineata programul obisnuit, dar se afla in continuare sub un regim de restrictii severe in ceea ce priveste miscarile de capital pentru a evita transferurile si extragerile masive.
Bancile din Cipru si-au reluat programul normal
Bancile cipriote... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 14:15
Guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului este acuzat ca a acceptat ca sute de milioane de euro sa fie transferate din tara, prin filiale ale bancilor cipriote din Londra si Moscova, sub paravanul unor achizitii de medicamente.
In acelasi timp, oamenii obisnuiti nu au avut voie sa retraga din bancomate mai mult de 100 de dolari pe zi, a relatat miercuri postul de televiziune Mega din Grecia.
In acest context, tinta atacurilor este guvernatorul Bancii Centrale a Ciprului, Panikos Dimitriadis, care in timp ce bancile cipriote erau inchise a permis sucursalelor Bank of Cyprus si CNVM din Londra sa-si continue activitatea, ceea ce a facut posibile retrageri ale unor sume mari din conturi din Cipru. La retrageri substantiale a procedat si o sucursala a unei banci cipriote din Moscova.
Clasa politica a Ciprului cere demisia guvernatorului Bancii Centrale
In perioada negocierilor dintre guvernul de la Nicosia si reprezentantii zonei euro au fost instituite restrictii la retragerile in Cipru, dar cu toate acestea in aceasta perioada sute de milioane de euro au fost retrase prin intermediul sucursalelor unor banci cipriote din Marea Britanie si Rusia, sub pretextul necesitatii achizitionarii de "ajutor umanitar" (medicamente si combustibil pentru avioane), potrivit canalului media citat.
Negociatorii europeni au realizat ca ceva nu este in regula atunci cand Banca Centrala a Ciprului a cerut mai multe lichiditati decat suma declarata anterior la Banca Centrala... mai mult
Miercuri, 27 Martie 2013, ora 13:00
Andreas Artemis, presedintele Bank of Cyprus, prezenta si in Romania, si-a prezentat demisia, a anuntat o sursa din interiorul celei mai mari banci cipriote.
"Andreas Artemis si-a trimis in aceasta dimineata cererea de demisie, care va fi analizata de Comitetul de conducere al Bank of Cyprus", a declarat sursa anonima pentru Reuters.
Depozitele importante ar putea fi impozitate chiar cu 40%
Michael Sarris, ministrul cipriot de finante, a declarat marti la BBC ca depozitele semnificative de la bancile din Cipru ar putea fi impozitate cu aproximativ 40%, ca parte a pachetului de asistenta financiara de 10 miliarde de euro acordat Nicosiei pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata.
"Ar putea fi in jurul acestui nivel, dar nu vreau sa anticipez", a afirmat Sarris, adaugand ca cifra exacta inca nu a fost decisa. "Dar ce am vazut sugereaza o cifra in jurul acestui nivel", a explicat oficialul de la Nicosia, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Luni, un purtator de cuvant al guvernului de la Nicosia a anuntat ca depozitele Bank of Cyprus (BoC) de peste 100.000 de euro (130.000 de dolari) ar putea fi impozitate cu aproximativ 30%.
Ciprul va intra intr-o recesiune puternica, iar somajul va creste semnificativ
Ministrul cipriot al muncii, Harris Georgiades, a estimat, intr-un interviu aparut marti in Bild, ca tara sa se va confrunta cu o recesiune puternica si o crestere clara a somajului din cauza masurilor prevazute in planul de salvare a insulei,... mai mult
Marti, 26 Martie 2013, ora 13:44
Guvernul cipriot a anuntat duminica ca negocierile cu creditorii internationali pentru un plan de asistenta financiara sunt intr-o faza delicata si vor continua la Bruxelles.
Presedintele cipriot, Nicos Anastasiades, va merge duminica la Bruxelles pentru a continua discutiile cu oficialii Fondului Monetar International, Bancii Centrale Europene si Comisiei Europene, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, Christos Stylianides, transmite Xinhua.
"Situatia este foarte dificila, iar intervalul timpul ramas la dispozitie este foarte scurt", a spus Stylianides.
Oficialii ciprioti trebuie sa puna la punct un plan viabil inainte de intalnirea ministrilor de finante din zona euro, programata a incepe la ora 17.00 GMT. In avanpremiera reuniunii Eurogrupului, presedintele cipriot Nicos Anastasiades si ministrul cipriot de Finante, Michalis Sarris, au programate o serie de intalniri cu oficialii europeni si cu directorul FMI, Christine Lagarde.
Ciprul trebuie sa gaseasca pana luni 7 miliarde de euro - peste o treime din PIB - pentru a debloca ajutorul international de 10 miliarde de euro din partea troicii (UE, FMI, BCE) si a obtine continuarea furnizarii de catre BCE a lichiditatilor de urgenta pentru bancile sale.
Banca Centrala Europeana a avertizat ca va inceta sa ofere lichiditati de urgenta bancilor cipriote daca nu se va ajunge la un acord de solutionare a crizei pana la data de 25 martie mai mult
Duminica, 24 Martie 2013, ora 12:35