In Cipru se vorbeste iar despre unificare si sfarsitul crizei

Vineri, 24 Iulie 2015, ora 12:26
4424 citiri
In Cipru se vorbeste iar despre unificare si sfarsitul crizei
Foto: Wikimedia

Discutiile intre liderii cipriotilor turci si cei din partea elena a insulei au reluat tema crearii unei Uniuni Federative care sa desfiinteze granitele care segmenteaza in acest moment insula, a anuntat presedintele Ciprului de Nord, Mustafa Akinci.

Toate chestiunile care au divizat natiunea cipriota sunt cuprinse in agenda discutiilor, a anuntat alesul cipriotilor turci, citat de ziarul Hurriyet Daily News.

Tema reluata dupa un deceniu

In 2004, o alta propunere de unificare, cunoscuta si sub numele de "Planul Annan", dupa numele secretarului general ONU, Kofi Annan, a fost respinsa de guvernul Republicii Cipru.

Numele propus atunci pentru noua republica unificata era "Republica Federativa Unita a Ciprului".

"Daca negocierile vor continua in ritmul inregistrat in prezent s-ar putea sa gasim in doar cateva luni o solutie la problema cipriota care sfasie insula de cateva decenii", a declarat Akinici.

Comentand asupra viitoarei impartiri regionale a statului unificat, presedintele Ciprului de Nord a mentionat ca stabilirea acestor detalii nu a fost inca discutata, asa cum nu s-a stabilit nici problema reprezentativitatii in Legislativ si Executiv a celor doua etnii.

Statutul de stat garant detinut de Turcia, Grecia si Marea Britanie pentru pastrarea unui climat de securitate in interiorul insulei nu a fost nici el atins in cadrul actualelor discutii si ar putea fi pastrat si pe viitor.

Regionalizare etnica

Conform proiectului, noua federatie ar urma sa fie administrata local in baza actualelor criterii etnice, fiecare dintre parti avand propriul sau sistem cetatenesc, cu legislative locale peste care ar urma sa fie creata o structura superioara.

In schimb, cetatenii de pe insula, indiferent de etnie vor putea circula liberi in interiorul granitelor noului stat, avand dreptul de a vota pentru alegerile locale din zona de resedinta, in alegerile parlamentare si pentru alegerile din Parlamentul European.

In orice caz, anumite restrictii vor fi impuse la votul din jurisdictia parlamentara opusa, din cauza diferentei mari de populatie inregistrata intre Republica Cipru si Ciprul de Nord.

Restrictia contravine insa normelor UE, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de un vot unanim al statelor membre ale Uniunii pentru a evita orice criza constitutionala pe viitor, a mai spus Akinci.

Fortele politienesti ale noului stat ar urma sa aiba o reprezentare de minim 40% din parte cipriotilor turci si 60% din partea celor de etnie elena, dar deocamdata acest aspect este inca negociat de partile implicate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#negocieri unificare Cipru, #administratii regionale Cipru, #etnii Cipru, #criza cipriota , #Cipru