Ciprul poate sa faca ce vrea, insa doar ce vrea UE

Vineri, 22 Martie 2013, ora 11:47
2076 citiri
Ciprul poate sa faca ce vrea, insa doar ce vrea UE
Protestatari ciprioti (FOTO). Propunerea UE de taxare a depozitelor a starnit reactii virulente

Parlamentul cipriot discuta vineri un plan pentru reformarea sectorului bancar, dupa ce a refuzat propunerea UE de a taxa toate depozitele bancare. Pe de-o parte, Ciprul cauta suport de la Moscova, iar pe de alta parte este presat de Germania sa negocieze doar cu troica. Iar "rabdarea" expira luni: daca Nicosia nu vine cu o solutie, BCE taie bancilor accesul la lichiditate de urgenta.

Cipru, care a intrat in zona euro la 1 ianuarie 2008, trebuie sa faca rost urgent de 5,8 miliarde de euro pentru a putea debloca imprumuturile de 10 miliarde de euro de la zona euro. Totusi, Parlamentul a refuzat propunerea extrema a UE de a taxa toti deponentii din Cipru. Asadar, depozitele de pana la 100.000 de euro vor fi garantate, iar locurile de munca vor fi mentinute, asigura autoritatile.

Acord cu troica pana luni sau robinetul BCE se inchide

Parlamentul este presat de BCE in identificarea unei solutii, care ameninta ca va taia institutiilor de credit accesul la lichiditate de urgenta, daca Ciprul nu ajunge pana luni la un acord cu troica. Iar alternative precum un imprumut din Rusia sunt excluse de cancelarul german Angela Merkel.

"Eurogroup este gata sa discute cu autoritatile cipriote un nou proiect, pe care se asteapta ca acestea sa-l prezinte cat mai repede. Ulterior Eurogroup, in baza unei analize a Troicii, va fi gata sa continue negocierile pentru un program de ajustare, respectand parametrii definiti anterior de Eurogroup", a notat organizatia ministrilor de Finante din zona euro, intr-un comunicat.

Ministrul de Finante german, Wolfgang Schauble, a declarat, insa, ca "doar imbunatatiri cosmetice" nu vor fi suficiente, potrivit cotidianului Bild.

Criza are si o importanta dimensiune geopolitica, ca urmare a numarului important de persoane si companii din Rusia cu depozite si afaceri in Cipru.

Pe de alta parte, un acord cu troica pare sa se contureze a fi si unica solutie in acest moment. Dupa discutii cu Rusia, ministrul Cipriot de Finante, Michael Sarris, s-ar intoarce vineri la Nicosia fara un acord pentru imbunatatirea termenilor unui imprumut primit in 2011 de la statul rus, potrivit Bloomberg.

Weekend de foc pentru Cipru

Parlamentul cipriot trebuie sa dezbata vineri o lege de 61 de pagini referitoare la sistemul bancar, insa membrii legislativului au afirmat ca au nevoie de timp pentru a analiza propunerea. Guvernul de la Nicosia a trimis in Parlament alte sapte legi, vizand inclusiv restrictii asupra activitatilor bancare.

Legislativul cipriot trebuie sa restructureze Laiki, a doua mare institutie de credit a tarii, iar solutia gasita pana in prezent este scindarea intr-o banca "buna" si una "neperformanta", depozitele mari sfarsind in cea de-a doua, potrivit guvernatorului bancii centrale din Cipru, Panicos Demetriades: "Sistemul bancar are nevoie de restructurare, altfel va intra in faliment, iar aceasta trebuie facuta imediat".

Intre timp, industria bancara arde la foc mocnit. Din cauza cozilor lungi formate la bancomatele din capitala tarii, Laiki a impus joi o limita de 260 de euro la retragerile de numerar. Pentru a evita un colaps financiar, toate bancile si bursa cipriota sunt inchise pana marti. Cert este ca sistemul financiar depinde de capacitatea Guvernului de a gasi o solutie convingatoare, care sa risipeasca panica si furia, pana la redeschiderea bancilor.

#criza cipru, #depozite Cipru, #acord Cipru UE, #negocieri Cipru Rusia , #Cipru