Rosia Montana, printre cele mai amenintate situri istorice si culturale din Europa

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 16:50
2967 citiri
Rosia Montana, printre cele mai amenintate situri istorice si culturale din Europa

Rosia Montana se afla printre cele paisprezece site-uri culturale si istorice europene pe cale de disparitie, aflate pe lista scurta a unei misiuni de salvare a organizatiei pentru salvarea patrimoniului "Europa Nostra", relateaza The Guardian.

Peisajul minier de la Rosia Montana (Transilvania, Romania) si satele din jur au fost transformate de minerit de peste trei milenii. Cu toate acestea, in prezent, un proiect minier de exploatare a aurului ameninta serios mediul si patrimoniul unic al locului, care include utilaje de minerit romane.

Un numar de 14 situri arheologice, edificii religioase, centre istorice ale oraselor si fortificatii militare au fost nominalizate de "Europa Nostra" pentru "7 cele mai amenintate" - o initiativa destinata salvarii unora dintre repere istorice si culturale aflate in pericol de disparitie din Europa.

Dintre cele 14 nominalizari, selectate de experti dintr-un total de 40 de candidaturi prezentate de catre organismele publice si organizatiile din 21 de tari, sapte vor fi alese pentru lista finala, care urmeaza sa fie anuntata la Congresul care marcheaza cea de-a 50 aniversare a "Europa Nostra", organizat la Atena in 16 iunie.

Alaturi de Rosia Montana, pe lista figureaza urmatoarele repere culturale amenintate:

Amfiteatrul roman de la Durres, Albania

Desi acest amfiteatru roman de la inceputul secolului al -II-lea e.n. a gazduit peste 15.000 de spectatori, el a ramas necunoscut lumii moderne pana in 1960 (atunci cand un localnic a descoperit ca unul dintre copacii din gradina se infundase in pamant). Restaurarea sa reprezinta o provocare majora: amfiteatrul este in prezent doar partial dezgropat, iar in partea sa de sus a uneia dintre sectiuni sunt construite locuinte.

Biserica Sf. Petru si Pavel, Aragatsotn, Armenia

Aceasta capela mica, izolata si in ruine este una dintre primele structuri crestine din lume, datand din secolul al V-lea e.n. Ea risca sa fie grav inundata si are nevoie de masuri urgente de restaurare.

Zona-tampon din centrul istoric al orasului Nicosia, Cipru

Restauratorii din comunitatile cipriota greaca si cipriota turca au lucrat alaturi de ONU pentru a realiza un plan de refacere a coridorului de 1,5 km care traverseaza orasul istoric Nicosia.

Fortificatiile Vauban din Briancon, Franta

Proiectate in secolul al XVII-lea pentru a proteja orasul, aceste fortificatii figureaza deja pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru a fi protejate de la degradare.

Felinarele cu gaz din Berlin, Germania

Aceste felinare romantice, valoroase istoric si perfect functionale au facut parte din peisajul urban al Berlinului pentru aproape 200 de ani. Astazi, niciun alt oras din lume nu a pastrat atat de multe felinare cu gaz. Inlocuirea acestora cu iluminatul electric este respinsa de catre comunitatea locala si de catre numerosii turisti.

Fosta proprietate regala de la Tatoi, in apropierea Atenei, Grecia

Aceasta proprietate fost achizitionata de catre familia regala greaca in 1871 pentru a servi ca resedinta de vara, trecand ulterior in proprietatea statului. In septembrie anul trecut, guvernul a anuntat ca aceasta va fi scoasa la vanzare, alaturi de alte cladiri valoroase, in incercarea de a salva economia afectata de criza.

Cetatea din Alessandria, nordul Italiei

Considerata una dintre cele mai mari fortificatii militare din secolul XVIII-lea ramase inca in Europa, cetatea are o istorie bogata, legata de perioada napoleoniana si de unificarea Italiei, si figureaza pe Lista tentativa UNESCO .

Manastirea renascentista San Benedetto Po, din apropiere de Mantua, Italia

Aceasta manastire (sec XV-lea - sec XVI-lea) a fost grav avariata de cutremurul din mai 2012. Avand in vedere importanta istorica si artistica a cladirii renascentiste, si impactul acesteia asupra turismului cultural in regiune, se spera ca autoritatile vor acorda o prioritate mai mare masurilor de salvare.

Manastirea in stil manuelin si Biserica lui Iisus din Setubal, Portugalia

Recunoscut drept loc simbolic in istoria Europei, manastirea fost locul semnarii, in 1494, a Tratatului de la Tordesillas, intre Spania si Portugalia, care a deschis drumul spre extinderea Europei catre America si Orientul Indepartat. Manastirea si biserica sunt intr-o stare avansata de degradare. Se spera ca reparatia ar putea deveni un catalizator pentru revitalizarea intregului oras istoric Setubal.

Site-ul neolitic Vinca-Belo Brdo, in apropiere de Belgrad, Serbia

Acest sit preistoric este amenintat nu doar de lipsa de fonduri, ci si de apropierea de Dunare. Infrastructura de baza a site-ului trebuie imbunatatita pentru a permite continuarea sapaturilor si accesul turistilor.

Cartierul El Cabanyal-Canyamelar din Valencia, Spania

Locuitorii din El Cabanyal-Canyamelar, cartierul vechi de pescari, din apropierea portului din Valencia, fac campanie pentru salvarea caselor lor cu fatade colorate, amenintate de un nou proiect rutier.

Biserica Armeneasca Sf. Gheorghe din Mardin, Turcia

Aceasta biserica abandonata din orasul vechi din Mardin are fundatii din secolul al V-lea.

Orasul istoric Hasankeyf si imprejurimile sale, Turcia

Daca constructia barajului hidroenergetic Ilisu continua in ritmul prevazut, 80% dintre monumentele istorice din Hasankeyf vor fi inundate in urmatorul deceniu si nu exista niciun un proiect cunoscut la nivel international pentru conservarea, pastrarea sau relocarea acestora.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Rosia Montana sit istoric, #sit cultural Rosia Montana, #Rosia Montana patrimoniu european, #amenintare distrugere Rosia Montana , #Destinatii turistice Romania