Cipru vrea sa renegocieze creditul acordat de Rusia in 2011

Marti, 07 Mai 2013, ora 17:09
1300 citiri
Cipru vrea sa renegocieze creditul acordat de Rusia in 2011

Ministrul cipriot de Finante, Harris Georgiades, va trimite o scrisoare Guvernului rus prin care va solicita in mod oficial renegocierea conditiilor unui imprumut acordat Ciprului de Guvernul rus in anul 2011, a declarat marti purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, Victoras Papadopoulos, citat de CNA.

Referindu-se la o serie de informatii aparute in presa, Papadopoulos a precizat ca la mijlocul lunii trecute Guvernul rus si-a exprimat disponibilitatea de a modifica termenii acordului de imprumut convenit intre cele doua tari. Insa partea rusa a impus ca o conditie prealabila aprobarea Memorandumului de intelegere convenit intre Cipru si troica FMI-BCE-UE.

"Acum, ca Memorandumul si acordul de imprumut au fost aprobate de Parlamentul cipriot, putem sa demaram renegocierea acordului de imprumut cu Rusia", a declarat Papadopoulos.

Potrivit surselor, Guvernul de la Nicosia va cere Moscovei prelungirea maturitatii creditului, precum si reducerea ratei dobanzii la 2,5% de la 4,5% in prezent.

La finele anului 2011, presedintele Ciprului, Dimitris Cristofias a negociat un imprumut bilateral cu Rusia pentru a evita o criza economica. Moscova a acordat Ciprului un imprumut de 2,5 miliarde de euro pentru o perioada de cinci ani, cu o dobanda anuala de 4,5%.

Luna trecuta, Ciprul a devenit a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta financiara internationala, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania. Programul de asistenta in valoare totala de 23 de miliarde de euro acordat Ciprului prevede imprumuturi de 10 miliarde de euro de la troica si o contributie cipriota de 13 miliarde de euro.

#credit Rusia Cipru, #renegociere imprumut Rusia Cipru, #acord finantare Cipru UE, #criza financiara Cipru , #Cipru