Cipru va investi in energia eoliana a Romaniei

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 17:03
2090 citiri
Cipru va investi in energia eoliana a Romaniei
parc eolian

Compania cipriota EPGE va investi 135 milioane de euro (191 milioane de dolari) intr-un parc eolian in Dobrogea. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat, pe siteul oficial, ca sprijina initiativa firmei din Cipru si ca ar putea contribui financiar la proiect.

EPGE vrea sa construiasca un plan eolian cu o capacitate de 80MW si a precizat ca va incepe amplasarea turbinelor anul viitor si ca in 2013 parcul va deveni functional, relateaza Bloomberg.

BERD sustine ca ar putea acorda 93 milioane de euro pentru realizarea acestui proiect, care include si modernizarea a 42 de km de retea electrica locala.

Romania este una din marile puteri ale Europei in materie de energie eoliana, insa legislatia trebuie modificata, a declarat luni presedintele Universitatii Ecologice Bucuresti, Mircea Dutu.

"Romania ramane una din marile puteri ale energiei eoliene in Europa, lider in Balcani, ca urmare a faptului ca din punct de vedere geografico-fizic, prezinta o serie de avantaje, in sensul ca regimul vanturilor favorizeaza instalarea acestor parcuri eoliene, producatoare de energie electrica, in contextul in care asistam la o criza energetica deosebita in privinta combustibililor fosili.

Cele mai cautate zone din Romania pentru instalarea de parcuri eoliene este, fara indoiala, Dobrogea si sudul Moldovei, dar sunt si alte zone care pot in viitor sa fie exploatate din aceasta perspectiva", a spus acesta la Rfi.

Guvernul a aprobat, pe 12 octombrie, ordonanta pe baza careia va fi acordat ajutor de stat prin certificate verzi pentru productia de energie regenerabila, dupa ce asociatiile din domeniu au reclamat de mai multe ori intarzierea adoptarii acestui act normativ.

#investitie parc eolian, #parc eolian dobrogea , #Stiri Mediu