Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, si-a exprimat convingerea ca ritmul rapid de crestere a economiei SUA inregistrat in trimestrul doi din 2018 va persista in urmatorii ani.
"Nu cred ca ca este un fenomen care sa tina un an sau doi. Cu siguranta suntem intr-o perioada de patru-cinci ani de crestere sustinuta, de cel putin 3%", a afirmat duminica Mnuchin intr-un interviu acordat Fox News, transmit DPA si Reuters.
Declaratia sa vine dupa ce vineri autoritatile de la Washington au anuntat ca economia americana a inregistrat in trimestrul doi din 2018 cel mai rapid ritm de crestere din ultimii aproape patru ani, pe fondul majorarii cheltuielilor de consum si al accelerarii livrarilor de boabe de soia catre China inaintea intrarii in vigoare a tarifelor vamale.
In prima saptamana din iulie, SUA si China, primele doua mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri in valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzand Washingtonul ca a declansat cel mai mare razboi comercial din istorie.
Potrivit datelor ajustate in functie de variatiile sezoniere, PIB-ul SUA a crescut in ritm anual cu 4,1% in trimestrul doi din 2018, fata de un avans de 2,2% in precedentele trei luni si in linie cu estimarile analistilor. Este cea mai solida performanta din trimestrul trei din 2014 si pana in prezent.
Dar economistii avertizeaza ca ritmul de crestere ar putea incetini deoarece livrarile de soia vor scadea probabil in urmatoarele... mai mult
Luni, 30 Iulie 2018, ora 10:58
Economia Europei si-a redus ritmul de crestere in primul trimestru, din cauza scaderii avansului mai ales din Franta si Marea Britanie.
Tendinta ameninta sa afecteze cresterea globala, la care regiunea a contribuit anterior, potrivit Bloomberg.
Cresterea monedei euro, cu 11% fata de dolar in ultimul an, a pus presiune pe unele companii din zona.
Si datele primului trimestru din Statele Unite au aratat progrese mai slabe in cea mai mare economie din lume. Totusi, cresterea anualizata de 2,3% a depasit estimarile economistilor, care se opreau la 2%.
In Franta, cresterea PIB s-a redus la 0,3% in T1 din 2018, adica la mai putin de jumatate din ritmul din T4 al anului 2017, iar economia britanica are cel mai slab rezultat din 2012.
Vestile au fost mai bune in Spania si Germania, unde cresterea si-a mentinut ritmul, la 0,7%, respectiv 0,6%. Germania, cea mai mare economie din Europa, a inregistrat o noua scadere a ratei somajului.
Oficialii europeni, insa, raman increzatori: "Nu vedem nicio schimbare in abordarea noastra generala si credem ca redresarea in interiorul Europei si mai ales in zona euro este puternica, solida si robusta, adica durabila", a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru politice economice si monetare al Uniunii Europene, citat de Bloomberg.
Citeste mai departe despre Ritmul de crestere al economiilor UE si SUA a scazut in T1. Cele mai mari reduceri din Europa au fost in Franta si Marea Britanie pe Curs de Guvernare... citeste mai... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2018, ora 18:43
FMI a redus luni estimarea de crestere a economiei americane pentru acest an de la 2,8% la 2% si considera ca Rezerva Federala (Fed) poate mentine dobanzile aproape de nivelul zero mai mult timp decat anticipeaza investitorii.
Pentru 2015, Fondul a mentinut prognoza de crestere a PIB la nivelul de 3%, potrivit raportului anual al institutiei financiare referitor la economia Statelor Unite, relateaza Bloomberg.
"La inceputul acestui an ritmul de dezvoltare a incetinit, din cauza iernii aspre care a conspirat cu alti factori, precum o scadere a stocurilor, incetinirea activitatilor pietei imobiliare si cererea scazuta", potrivit analistilor FMI.
Redresarea este in curs, dar compenseaza numai partial slabiciunile care au dus la contractie economica in primul trimestru, au scris intr-un raport analistii institutiei financiare.
FMI anticipeaza totodata ca potentialul de crestere pe termen lung se va mentine la circa 2% in urmatorii cativa ani, sub mediile istorice si sub estimarile de anul trecut. In urma cu un an, Fondul anticipa un potential de crestere economica de 2,3% pentru 2015-2016 si de 2,4% pentru 2017-2018.
Pentru Fed, aceste estimari inseamna ca banca centrala isi poate permite sa metina dobanzile la zero dincolo de jumatatea anului viitor, data dincolo de care pietele anticipau cresterea acestora. Estimarea FMI a fost publicata la mai putin de o saptamana dupa ce Banca Mondiala a redus prognoza de crestere a economiei americane de la 2,8% la 2,1%.... mai mult
Marti, 17 Iunie 2014, ora 08:55
SUA vor schimba metodologia de calcul a PIB in aceasta saptamana, pentru a include componente precum cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare, care vor fi clasificate ca investitii, iar modificarea va majora valoarea PIB cu circa 3%, echivalentul economiei Blegiei.
"Istoria economica a SUA va fi rescrisa in aceasta saptamana, intrucat cele mai ample schimbari de metodologie din ultimii ani vor adauga la PIB-ul celei mai mari economii a lumii echivalentul unei tari precum Belgia", scrie cotidianul american Financial Times.
Produsul Intern Brut al SUA s-a situat la 15.685 miliarde de dolari anul trecut, iar cel al Belgiei la 484 miliarde de dolari.
Schimbarile vor fi anuntate miercuri de Biroul de Analiza Economica, iar cele mai importante sunt includerea pentru prima data in calculul PIB ca investitii a cheltuielilor pentru cercetare - dezvoltare si a drepturilor de autor, precum si reflectarea pensiilor in deficite. Impreuna, modificarile ar trebui sa conduca la o revizuire in crestere a PIB cu 3%.
In prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare si dezvoltare sunt tratate in PIB drept costuri ale afacerii. Astfel, produsul final este inclus in PIB, dar cercetarea derulata pentru a crea produsul nu este luata in calcul.
Modul in care este calculat PIB este reanalizat odata la cinci ani in SUA, pentru a reflecta mai precis situatia economica.
"Operam aceste schimbari majore si pentru datele din trecut, ceea ce pentru noi inseamna pana in 1929, astfel... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 15:58
Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit usor prognozele privind cresterea economiei globale atat pentru anul in curs cat si pentru anul urmator, ca urmare a cererii de consum mai slabe si a incetinirii inregistrate de mai multe economii emergente importante.
Pentru anul in curs, Fondul a revizuit proiectia privind avansul economiei mondiale de la 3,3%, cat estima in aprilie, la 3,1%, aceeasi rata inregistrata si anul trecut, arata date publicate de institutie pentru actualizarea estimarilor din raportul World Economic Outlook din aprilie.
Pentru anul urmator, prognoza privind cresterea PIB a fost inrautatita de asemenea cu 0,2 puncte procentuale, de la 4% la 3,8%.
"Cresterea economica este estimata sa ramana redusa, la usor peste 3% anul acesta, acelasi nivel ca anul trecut. Este mai putin decat anticipam in aprilie, in mare parte din cauza cererii apreciabil mai slabe si a incetinirii in mai multe din economiile emergente importante, precum si din cauza recesiunii mai pronuntate din zona euro", se arata in raport.
Fondul a inrautatit estimarea pentru economiile avansate cu 0,1 puncte procentuale pentru anul acest si cu 0,2 puncte pentru anul urmator, la 1,2%, respectiv 2,1%. In cazul celor emergente, revizuirea negativa s-a situat la 0,3 puncte procentuale atat pentru anul in curs cat si pentru 2014. Astfel, in 2013 economiile emergente ar urma sa inregistreze o crestere de 5%, urmata de 5,4% anul urmator.
Estimarile privind Europa Centrala si de... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:25
Fondul Monetar International (FMI) a redus vineri estimarea de crestere a economiei americane in 2014, cu 0,3 puncte procentuale, la 2,7%, anticipand ca reducerile automate ale cheltuielilor bugetare declansate in acest an vor avea un impact asupra consumului in urmatoarele trimestre.
Pentru 2013, Fondul anticipeaza un avans al PIB de 1,9%, dupa 2,2% anul trecut, potrivit raportului anual de evaluare a economiei Statelor Unite, transmite AFP.
Cresterea impozitelor in luna ianuarie si reducerea cheltuielilor bugetare aplicata din martie nu au avut deocamdata un impact notabil, dar vor influenta negativ consumul in trimestrele urmatoare, riscand sa afecteze redresarea economica, se arata in raport.
"Incetinirea ritmului redresarii poate intarzia normalizarea pietei muncii si poate reduce perspectivele de crestere pe termen lung, in ipoteza in care tot mai multi someri isi vor pierde competentele si legatura cu piata muncii", a subliniat FMI.
Institutia financiara anticipeaza totusi scaderea somajului in SUA, in 2014.
FMI cere autoritatilor americane sa adopte un plan de reducere a cheltuielilor si sugereaza mai multe solutii pentru atragerea unor noi venituri fiscale, in special prin introducerea TVA si a unei taxe pe emisiile de dioxid de carbon.
Fondul apreciaza masurile Rezervei Federale (Fed) de combatere a crizei, dar avertizeaza totodata fata de politica prelungita a dobanzilor aproape de nivelul zero, care ar putea in viitor sa genereze vulnerabilitati. mai mult
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 13:21
Economia SUA a crescut cu 0,1% in ultimul trimestru al anului trecut, aceasta fiind cea mai slaba evolutie a PIB-ului din ultimii doi ani, dar totusi peste estimarile initiale, care prevedeau un declin economic de 0,1%.
Acest ritm de crestere nu este insa suficient pentru imbunatatirea situatiei de pe piata muncii, unde rata somajului in SUA a crescut in luna ianuarie la 7,9%, scrie Reuters.
Cheltuielile de consum au crescut cu 2,1% in ritm anual, in timp ce s-a inregistrat o incetinire a acumularii stocurilor si o scadere semnificativa a cheltuielilor militare.
Importurile au scazut in trimestrul patru din 2012 cu 4,5%, iar exporturile au fost afectate de recesiunea din Europa si de incetinirea ritmului de crestere al economiei chineze.
In trimestrul trei din 2012, Produsul Intern Brut al SUA a inregistrat o crestere anuala de 3,1%, fata de o crestere de 2,7% cat s-a prognozat initial.
Pe ansamblul anului trecut, ritmul de crestere al economiei americane s-a accelerat pana la 2,2% dupa o crestere de 1,8% in 2011. Chiar si asa cea mai mare economie a lumii nu a revenit inca la ritmul de crestere inregistrat in 2010 (2,4%). mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 17:59
Banca centrala americana (Fed) a revizuit, joi, in crestere previziunile de crestere economica pentru Statele Unite in 2013, dar se asteapta in continuare la o scadere lenta a somajului pentru anul viitor.
Bursele din intreaga lume au inregistrat cresteri dupa anuntarea deciziei Fed, iar aurul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele sase lun
Fed a lansat joi un nou program agresiv de stimulare, anuntand ca va pompa inca 40 miliarde de dolari in economia SUA in fiecare luna, pana va avea loc o redresare sustinuta a pietei muncii.
Potrivit Comitetului de politica monetara al Fed (FOMC), cresterea PIB-ului american in termeni reali urmeaza sa se situeze intre 2,5% si 3% anual in al patrulea trimestru din 2013. In estimarile precedente, date publicitatii in iunie, FOMC aprecia o crestere cuprinsa intre 2,2% si 2,8% la sfarsitul anului viitor.
In pofida accelerarii cresterii pe care o estimeaza in 2013, Fed isi mentine previziunile sumbre in ceea ce priveste somajul. Banca subliniaza ca rata somajului se va situa intre 8% si 8,2% in medie pe al treilea trimestru din 2012 si la 7,6% - 7,9% un an mai tarziu, departe de ocuparea deplina a fortei de munca, cu un somaj intre 5,2% si 6%.
Comitetul, care a anuntat joi noi infuzii de lichiditati in circuitul financiar pentru a sustine relansarea pietei fortei de munca, a revazut in scadere estimarile pentru 2012, la 1,7% - 2%, fata de 1,9% - 2,4% anterior.
Pentru 2012, Fed este mai pesimista decat Casa Alba.... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 10:05
Economia SUA ar putea termina 2011 pe cea mai mare crestere din ultimele 18 luni, avand in vedere faptul ca analistii si-au imbunatatit previziunile pentru cel de-al patrulea trimestru.
Economistii JP Morgan Chase au anuntat ca PIB-ul SUA ar putea creste cu 3% in ultimul trimestru, de la o predictie anterioara de 2,5%, potrivit Bloomberg.
De asemenea, consilierii macroeconomici din ST Louis si-au imbunatatit previziunile la 3,2% fata de 2,9% la inceputul lunii noiembrie, in timp ce Morgan Stanley si-a ridicat perspectivele la 3,5% de la 3%.
"Datele consumului, cheltuielile de afaceri si investitiile rezidentiale toate promit o crestere a PIB-ului pana la 3,3% in cel de-al patrulea rimestru", a declarat John Herrmann, strateg la Street Global Markets din Boston.
Joseph LaVorgna, economist-sef la Deutsche Securities din News York spune ca nu ar fi surprins sa vada in cel de-al patrulea trimestru o crestere de 4%, cu toate ca in prezent ramane fidel prognozei de 3%. mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 20:00