Problema dobanzilor variabile este ca, desi acum sunt mici si extrem de atragatoare, acestea vor creste la un moment dat pe durata creditului pe care-l iei. Iar atunci, vrei nu vrei, va trebui sa platesti. De aceea, cel mai bun sfat este sa iei un credit cu dobanda fixa.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, care este dezavantajul cresterii dobanzii la creditul pe care-l ai.
Revenind la intrebarea din titlu, dobanzile la lei sunt la minime istorice, situatia fiind similara si in cazul principalelor valute (USD si EURO), ca urmare a masurilor luate de bancile centrale, pentru a stimula investitiile si consumul si pentru a preveni intrarea economiilor in criza.
Ce inseamna o crestere a dobanzilor? Pe scurt, o crestere cu un punct procentual al ratelor dobanzii s-ar traduce printr-o crestere cu circa 10% a ratelor lunare.
In prezent, in Romania, dobanda medie din piata, la un credit ipotecar in lei, este de 5,15%, fata de peste 10% in 2008. De exemplu, la un credit ipotecar echivalent cu 50.000 de euro, pe 25 de ani, rata ar creste cu 143 de lei, de la 1.409 lei la 1.552 de lei, daca dobanda se majoreaza cu un singur punct procentual.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna bani deoparte. Metoda de acasa, practicata ca la banca
Depozitele in lei sau cele in valuta: care sunt mai avantajoase
Regula 75-15-10. Organizeaza-ti banii in cel mai eficient mod ...citeste mai... mai mult
Marti, 29 Septembrie 2020, ora 09:30
Inflatia in luna ianuarie ar putea fi de 4%, iar in primul semestru va ajunge la 5%, urmand a decelera pana la 3,5% spre finalul anului, sustin reprezentantii Coface.
Managerul Coface Romania spune ca BNR va creste dobanda de politica monetara pana la 3% in 2018.
"Probabil o sa fim pe la 4% in ianuarie (inflatia - n.red.) si efectul de baza cu reducerea accizei la combustibil care este valabil la inceput, iar apoi o sa se piarda si de la 4 la 5%, mergand pe inertia cresterii de consum, ecartul e foarte mic.
In a doua jumatate a anului, temperarea cererii din scumpirea banilor si decelerarea cresterii salariilor si pierderea efectului de baza ar trebui sa tempereze ritmul de crestere, deci este o inflatie sezoniera cu mult efect de baza in spate", a aratat Iancu Guda, services director Coface Romania, intr-o conferinta de presa.
La randul sau, Eugen Anicescu, Country Manager Coface Romania, a mentionat ca se observa si o crestere a preturilor la produsele de baza.
"Din perspectiva inflatiei observam o crestere a preturilor la produsele de baza. Toata aceasta crestere a salariilor se va traduce si in (cresteri ale preturilor - n.red.)... companiile deja stau la un nivel al profitabilitatii redus si vor fi nevoite sa transfere o parte din toate cresterile de costuri catre pret.
Nu au destul timp pentru a se pregati si a inova sa se restructureze pentru a mentine preturile", a mai spus Anicescu.
Amintim ca BNR a crescut, miercuri, rata dobanzii de politica... mai mult
Miercuri, 07 Februarie 2018, ora 15:20
Analistii CFA Romania anticipeaza deprecierea leului si majorarea ratelor de dobanda la leu in urmatoarele 12 luni. In ceea ce priveste indicatorul de crestere economica, acesta a scazut cu 6,6 puncte in iunie 2017, fata de luna anterioara, la valoarea de 60 puncte, a transmis institutia.
"In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, este de remarcat ca peste 70% din participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni.
Astfel, valorile mediane ale anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000, in timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000 (valoare similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior) ", se arata in comunicatul transmis.
Rata anticipata a inflatiei pentru urmatoarele 12 luni (iulie 2018/iulie 2017) a inregistrat o valoare mediana de 2% (valoare similara cu cea inregistrata in exercitiul anterior), precizeaza CFA Romania.
"Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 90%, respectiv 95% din participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie", mentioneaza CFA.
Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011, reprezentand un indicator prin care doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.... mai mult
Marti, 25 Iulie 2017, ora 10:44
Banca centrala a SUA (Federal Reserve-FED) a majorat dobanda de politica monetara pentru prima data in aproape 10 ani, pe motiv ca economia americana a depasit traumele provocate de criza financiara din perioada 2007-2009.
Poate ca acesti termeni tehnici nu ne spun prea multe si avem tendinta sa ii ignoram, insa decizia FED ar putea afecta si Romania, in sensul in care Guvernul ar putea anula cresterile salariale si reducerile de taxe prevazute pentru 2016.
Pentru a intelege ce inseamna decizia bancii centrale americane, sa ne amintim ca dobanda reprezinta o suma pe care o vom da in plus fata de imprumutul luat. De obicei, e exprimata in procente si se raporteaza la valoarea creditului.
Iar in cazul bancilor centrale, principiul e acelasi, arata Vox.com.
Rezerva Federala stabileste rata dobanzii pentru fondurile federale (numita uneori dobanda de politica monetara, dobanda-cheie sau dobanda de referinta), pe care bancile comerciale trebuie sa o plateasca pentru imprumuturi... citeste mai departe despre "FED a majorat dobanda-cheie dupa 10 ani - care va fi impactul in Romania si la nivel global" pe Ziare.com mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 07:08
Decizia Rezervei Federale (Fed) americane de a majora prima data in aproape zece ani dobanda de baza va avea un impact limitat asupra cresterii economice in regiunea care cuprinde Europa de Est, Vestul Asiei si Africa de Nord (ECEA), Turcia fiind tara care ar putea avea cel mai mult de suferit, a apreciat, vineri, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Potrivit BERD, decizia Fed de a majora costul creditului ar putea stimula o iesire a capitalului din cele 37 de tari care formeaza aria sa de operatiuni, ducand la cresterea costurilor de creditare, scaderi pe pietele financiare si deprecieri de monede, informeaza The Wall Street Journal.
Insa, BERD a subliniat ca cel mai probabil aceste efecte vor fi modeste, deoarece putine din tarile din aria sa de operatiuni au atras mari volume de capital in anii de dupa criza financiara din 2008, cand cresterea economica slaba si politica monetara relaxanta din SUA si alte parti ale lumii au determinat investitorii sa-si ...citeste mai departe despre "Premiera in SUA in ultimul deceniu: Cum vor fi afectate tarile din regiunea in care se afla si Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 18 Decembrie 2015, ora 17:44
Guvernul ar putea fi pus in situatia dificila de a anula unele dintre masurile adoptate pentru 2016: salariile ar putea fi reduse, scaderile de impozit ar putea sa disapra, iar nivelul taxelor ar putea creste de la anul.
Dupa 7 ani de dobanzi zero, miercuri 16 decembrie 2015, Banca Centrala a Americii ar putea creste dobanda de referinta si ar putea declansa o perioada de criza in pietele financiare internationale cu efecte negative si asupra Romaniei, se arata intr-o analiza Admiral Markets.
Bugetul Romaniei pentru anul 2016 este construit pe cateva premize importante, toate foarte optimiste: crestere economica de 4,1%, un curs mediu Eur/Ron de 4,4 si un deficit de 2,8% din PIB. Este cat se poate de clar faptul ca este un buget optimist, care este construit pe un scenariu pozitiv pentru economie. Altfel spus, Romania si-a facut un plan de cheltuieli pentru niste bani pe care ii va obtine intr-un caz fericit. Ce se va intampla insa daca scenariul optimist nu se adevereste?
Daca la anul Romania nu va creste cu 4,1%, daca cursul nu va fi stabil, daca dobanzile nu vor creste sau daca incasarile la buget nu vor fi cele preconizate, atunci guvernul se va gasi intr-o postura foarte delicata. Deficitul ar putea sari bine de 3%, ceea ce inseamna ca in partea a doua a anului nota de plata va fi mai mare decat banii din buzunar.
Cu alte cuvinte, daca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, in partea a doua a anului 2016 guvernul va trebui sa reduca... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 15:00
Bancile locale nu mai primesc bani din partea institutiilor mama, fiind nevoite sa gaseasca finantare in Romania. Institutiile se straduiesc sa atraga bani de la populatie sub forma de depozite realizate pe perioade cat mai indelungate. Cum? Crescand dobanzile la serviciile de economisire.
In toamna acestui an, bancile din Romania s-au trezit cu robinetii inchisi, in urma deciziei de limitare a fondurilor venite de la institutiile mama. Cel mai rasunator caz este cel al Bancii Centrale a Austriei, care a cerut limitarea creditarii in statele din Europa de Est. Afectate de aceasta decizia au fost doua dintre cele mai mari institutii financiare din Romania: BCR si Raiffeisen Bank.
Daca cei care au nevoie de credite au de suferit de pe urma noii strategii a bancilor, persoanele care vor sa economiseasca bani ies in castig. Din nevoia de a obtine cat mai multe fonduri de pe piata romaneasca, bancile au inceput sa creasca dobancile la depozite, mai ales la cele in euro, moneda care devine tot mai scumpa si mai pretioasa.
"Bancile sunt nevoite sa recurga la resurse de pe piata locala si sa atraga depozite de la populatie. Deja s-a observat o crestere a dobanzii la serviciile de economisire", a declarat economistul Aurelian Dochia pentru Business24.
In incercarea de a atrage bani din piata, dobanzile la depozite au urcat spre 8% pe an la lei si 5% la euro.
BCR a dat tonul cresterilor
Banca Comerciala Romana a fost cea care a evidentiat cel mai puternic... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 12:40
Ungaria a majorat rata dobanzii de politica monetara, marti, cu 50 de puncte de baza, pana la 7%. Tot luni, Suedia si-a redus dobanda de politica monetara cu 0,25% pana la 1,75 de procente, dupa ce Banca Angliei si India isi anuntau mentinerea dobanzii-cheie in contextul ingrijorator privind criza datoriilor din Europa.
Ungaria a crescut rata dobanzii de politica monetara pana la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana, dupa ce blocul monetar si Fondul Monetar International si-au suspendat discutiile despre un eventual pachet de salvare, amenintand ca va face presiuni asupra activelor locale.
Cu toate acestea, ministrul ungar al economiei a criticat decizia institutiei, spunand ca actiunea afecteaza "sanatatea" economiei Ungariei si vine in contradictie cu mersul lucrurilor in Uniunea Europeana.
Magyar Nemzeti Bank a ridicat dobanda de referinta cu 50 de puncte de baza, pana la nivelul de 7%, potrivit Bloomberg.
Oficialii au ridicat deja luna trecuta rata dobanzii pentru prima data din luna ianuarie pana atunci si spuneau, inca de pe atunci, ca sunt gata pentru o noua actiune, daca va creste riscul de inflatie.
Forintul s-a depreciat in 16 decembrie, cand UE si FMI si-au intrerupt negocierile cu Ungaria, dupa ce prim ministrul Viktor Orban a accentuat in declaratiile sale nevoia bancii centrale din Ungaria de independenta.
Marti, forintul s-a apreciat cu 0,9 procente pana la 300,54 forinti pentru un euro.
In cea de-a doua jumatate din 2011,... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 18:21
Bancile centrale vor oscila intre obiectivul inflatie si cel al competivitiatii, considera Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, care adauga ca intensificarea fluxurilor de capital strain va face ca dobanda sa redevina principalul instrument de politica monetara, precizeaza Mediafax."Deocamdata nu vedem un val foarte mare de capitaluri, dar probabilitatea este destul de inalta (...)
In 2005 - 2008 cand au fost intrari mari de capital nu ne-am comportat cum ar fi trebuit. Se poate face foarte putin pentru a proteja competitivitatea prin pret.
Cresterea competitivitatii non-pret inseamna ca toate reformele trebuie indreptate catre intarirea competitiei si a concurentei pe piata. Pana acum s-au facut prea putine, daca ma intrebati sa dau un exemplu as spune doar noul Cod al Muncii", a spus Croitoru la un seminar organizat de CFA Romania.
In opinia lui Croitoru, Guvernul trebuie sa faca loc sectorului privat, mai ales ca in perioade de crestere economica, deficite mai mici nu inseamna neaparat cheltuieli publice mai mici.
Oficialul bancii centrale a aratat ca toate statele emergente se confrunta cu presiuni inflationiste, mai ales prin inflatie importata, care pun probleme bancilor centrale, iar aprecierea monedei ajuta doar temporar la aplanarea inflamarii preturilor de consum.
Consilierul guvernatorului BNR a explicat ca pe termen lung, interventiile pe piata prin cumpararea de valuta urmata de sterilizare s-au dovedit neproductive, intrucat se ajunge in... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 11:36