Erik de Vrijer, seful misiunii FMI in Romania, considera ca situatia arieratelor tarii noastre este dificil de tinut sub control, iar corectiile financiare ale CE pentru programele operationale europene presuspendate pot sa cauzeze probleme Romaniei.
"Situatia arieratelor este inca dificil de tinut sub control, dar Guvernul a luat masuri, inclusiv prin rectificarea bugetara. Si noi suntem increzatori ca aceste obiective vor fi atinse. Iar situatia fondurilor europene de anul acesta si mai departe, cu corectii financiare, sa nu afecteze situatia finantelor publice. Cred ca trebuie sa lucram cu Guvernul pentru ca acestea sa fie incorporate (in situatia bugetara n.r.) intr-o maniera pozitiva", a afirmat Erik de Vrijer, conform Mediafax.
Totodata, el a aratat ca referitor la inflatie s-a discutat deja cu BNR despre tinerea acesteia sub control. "Pe cealalta parte, a stabilizarii macroeconomice, care priveste preturile si inflatia, am discutat cu BNR cum sa fie tinuta sub control aceasta crestere a inflatiei, creata in mare parte de preturile volatile ale produselor alimentare. Am cazut de acord ca este o situatie temporara care va disparea dupa ce vor fi depasite efectele acestei recolte agricole mai slabe", a spus oficialul FMI.
El a apreciat ca este un pas foarte bun faptul ca BNR si-a marit injectiile de lichiditati. "Am discutat (cu conducerea BNR n.r.) si despre masurile viitoare privind politicile monetare. Deja BNR si-a marit injectiile de lichiditati si... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 14:08
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, ca nivelul corectiilor financiare propuse de Comisia Europeana pentru programul Transport depaseste 350 de milioane de euro, fiind vorba de proiectele derulate de CNADNR si CN CFR SA.
El a aratat si ca in cazul celor doua companii de stat, dar si pe proiectele din cadrul POSDRU trebuie gasiti responsabilii pentru problemele care au dus la aplicarea acestor corectii.
"E o evaluare preliminara, dar depaseste 350 de milioane de euro pentru cele doua", a afirmat Orban, care a adaugat ca pe acest program sunt insa si contracte care urmeaza sa fie derulate in continuare in 2013, 2014 si 2015.
Potrivit ministrului Afacerilor Europene, sumele aferente corectiilor financiare pe proiectele pana la finalul anului 2012 sunt la un nivel de 350 - 400 de milioane de euro, dintr-un total de 1,8 miliarde euro absorbite de Romania pe politica de coeziune pana in momentul de fata.
Din aceasta suma, corectiile pe POSDRU sunt de circa 180 milioane de euro, iar acceptarea corectiei pe acest program va fi discutata in sedinta de Guvern din aceasta saptamana.
Intrebat cum vor fi aplicate aceste corectii si de cine vor fi suportate, Orban a aratat ca se va face o evaluare pe proiecte, iar daca totalul, in cazul POSDRU de exemplu, va depasi nivelul de 180 de milioane de euro, diferenta va trebui acoperita de la bugetul de stat.
"Se va face o evaluare. De exemplu, pe POSDRU, am aproximat, corectiile financiare s-ar... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 09:10
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca nivelul corectiilor financiare propuse de Comisia Europeana pentru programele Transport, Mediu, Competitivitate Economica si Regional se ridica la aproximativ 600 de milioane de euro.
Orban s-a aflat vineri la Bruxelles, unde a discutat cu oficiali ai Comisiei Europene despre corectiile financiare pentru cele patru programe pentru care platile au fost intrerupte de la 1 iulie.
El a afirmat ca acceptarea prealabila de catre partea romana a corectiilor financiare este o conditie pentru posibilitatea reluarii platilor pentru Programul Operational de Mediu, pentru care nu s-a notificat joi presuspendarea de catre Comisie, precum si pentru axele din programele Regional si de Transport care de asemenea nu au intrat in procedura de presuspendare.
"Deocamdata vorbim de estimari preliminare, pentru ca nu poti sa ai cifrele exacte, proiecte in curs de derulare, iar altele la care nu s-au transmis cererile de rambursari. Sumele totale pe cele patru programe din gestiunea DG Regio sunt de 600 de milioane de euro. E o evaluare preliminara, ar putea sa mai creasca si sa mai scada. Nu am dat niciun fel de acord pe aceasta chestiune, subiectul va fi discutat in detaliu cu CE", a spus Orban, care a adaugat ca partea romana va solicita consiliere pe nivelele propuse de Comisia Europeana.
Potrivit ministrului Orban, la cele 600 de milioane de euro pentru cele patru programe mentionate se mai... mai mult
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 14:02
Guvernul a primit scrisoarea oficiala de Comisia Europeana prin care este anuntata presuspendarea partiala a altor trei programe operationale: "Transport", "Regional" si "Cresterea competitivitatii economice".
Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) a fost presuspendat integral, in cadrul Programului Operational Regional (POR) o singura axa a scapat de presuspendare, iar la Programul Operational Sectorial Transport au fost vizate 2 din cele 4 axe, informeaza MAEur.
La POS Transporturi au fost presuspendate axa 1 - "Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare ale retelei transeuropene de transport (TEN-T) in scopul dezvoltarii unui sistem de transport durabil si integrarii acestuia cu retelele de transport ale UE", si axa 2 - "Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara axelor prioritare TEN-T in scopul crearii unui sistem national de transport durabil".
In cadrul acestor axe, au fost presuspendate doar proiectele din sectoarele de transport rutier si pe calea ferata (ai caror beneficiari sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si, respectiv, Compania Nationala Caile Ferate Romane).
In cazul POR, presuspendarea vizeaza toate axele, cu exceptia axei prioritare 2 - "Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport". Pentru aceasta axa, Comisia Europeana considera satisfacatoare verificarile efectuate de autoritatile nationale asupra contractelor... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 17:34
Premierul Romaniei a anuntat ca rezultatele auditurilor pe care Comisia Europeana le-a realizat pentru perioada 2009-2011, nu vor fi "imbucuratoare". In urma acestor verificari, Romania va trebui sa accepte corectii financiare, care pot ajunge chiar la nivelul de 175 de milioane de euro pentru POSDRU.
Ponta a mentionat ca aceste corectii nu inseamna pierderea banilor, deoarece sumele respective pot fi realocate altor programe. In cazul POSDRU, corectia va fi suportata din buget.
El a precizat ca aceste declaratii vin in urma discutiilor pe aceasta tema cu comisarul european pentru Politica Regionala, Johanes Hahn, scrie Mediafax.
"Vom primi rezultatele oficiale ale auditurilor, rezultate care nu sunt imbucuratoare pentru ce s-a derulat intre 2009-2011, iar solutia, alaturi de masurile care s-au luat deja pentru imbunatatirea sistemului de accesare, va fi din partea Romaniei de acceptare a unor corectii financiare pe care, odata ce le consideram din partea romana ca fiind acceptabile, putem sa ajungem la deblocarea efectiva a programelor", a declarat Victor Ponta.
Premierul a afirmat anterior ca nu a fost inca anuntat oficial de presuspendarea unor programe finantate de UE si ca nu intelege "marea fericire morbida" a fostilor guvernanti, avand in vedere ca problemele rezulta din modul de derulare a programelor in 2011-2012, in mandatul fostului Guvern.
"Nu avem inca nicio comunicare oficiala, intai se comunica pe surse la presa din Romania. Eu nu inteleg... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 10:47