Ponta, despre bugetul UE: Trebuie sa aparam interesul national

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 13:27
2050 citiri
Ponta, despre bugetul UE: Trebuie sa aparam interesul national
Foto: RTV

"Interesul national nu poate fi supus niciunui compromis. Trebuie sa ne aparam interesele nationale", a spus Victor Ponta, in cadrul unui discurs sustinut in cadrul Parlamentului, pe tema pozitiei Romaniei in negocierile pentru bugetul UE.

Declaratia vine ca replica la ideea sustinuta de presedinte, pentru "gasirea unui compromis la Bruxelles".

Romania ar fi avantajata de o propunere initiala de buget a Comisiei Europene, dar cei doi oficiali romani au pozitii diferite privind utilizarea dreptului de veto al Romaniei in cadrul negocierilor care vor fi purtate in cadrul Consiliului European de joi si vineri.

Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat marti pozitia sa privind "negocierile complexe" pe Cadrul Financiar Multianual 2014-2020.

Basescu, despre bugetul UE: Trebuie sa gasim un compromis la Bruxelles LIVE

Business24 va prezinta cele mai importante declaratii ale premierului Victor Ponta:

- In functie de deciziile din perioada urmatoare, fiecare agricultor din Romania va stii care este sprijinul care il primeste prin plati directe, fiecare autoritate va stii ce fonduri poate accesa prin fondurile coeziune. Fiecare Universitate si ONG poate stii pe ce fonduri poate functiona in 2014-2020.

- Este de datoria guvernului sa informeze Parlamentul. Aceasta e acea unica institutie in care sunt reflectate toate interesele electoratului. Este dreptul si datoria fiecarui parlamentar responsabil, sa cunoasca aceste elemente si sa-si indeplineasca obligatia fata de alegatori de a-i reprezenta. As fi dorit sa putem auzi si punctul de vedere al grupurilor politice.

-Aceasta informare este folosita in toate statele de drept. Fiecare prim-ministru sau presedinte, inainte de a-si reprezenta tara, informeaza Parlamentul. Este ce se intampla si in Parlamentul Portugaliei azi. Nimeni nu se reprezinta doar pe sine la Consiliul European.

- Principalele elemente cu privire la pozitia noastra nu sunt secrete, atat timp cat se vor reflecta in viata fiecaruia din noi.

- Nu cred ca 20 milioane de romani nu au dreptul sau capacitatea de a intelege ce intelege un singur om. Este obligatia guvernului de a va informa pe dumneavoastra.

- Referitor la situatia absorbtiei fondurilor din cadrul CFM 2007-2013, as vrea sa reamintesc ca in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna, platile directe au fost efectuate intr-un procent apropiat de 100%. In zona dezvoltarii rurale, s-au absorbit 3,6 miliarde de euro, urmand ca in 2013 plus in perioada de inca doi ani, Romania sa atinga un grad de absorbtie mai mult decat satisfacator de 80-90%.

- Politica de coeziune, din 19-20 mld de euro alocate Romaniei, au fost primite peste 4 mld de euro, adica peste 20% din fondurile de coeziune. In luna mai, procentul era sub 10%. S-a dublat acest procent, dar e important ca in perioada urmatoare absorbtia Romaniei sa depaseasca 60%.

- in cazul POS Mediu, guvernul a acceptat corectiile de la nivel european, la fel se intampla la Programul Operational Regional, iar la POSDRU, auditul CE va lua in calcul toate aceste elemente in vederea efectuarii platilor in luna decembrie.

- Valoarea neregulilor financiare pentru abateri este de 600 milioane de euro, corectii financiare pentru ce nu s-a intamplat corespunzator in 2009-2011, si regret ca nu se afla in sala cei care au fost atunci responsabili.

- Referitor la POS Transport, si acesta a fost trecut in procedura de corectii si presuspendare. Directia de Lupta Antifrauda, echivalentul din Romania al OLAF, a constatat grave nereguli la proiectul autostrazii Nadlac-Arad si a sesizat Directia Anticoruptie.

- La fel se intampla in cadrul Programului Operational Cresterea Competitivitatii, unde trebuie sa acceptam corectii financiare.

- As dori sa ma refer foarte pe scurt la propunerile facute la nivel european. Pe baza acestor propuneri si pe baza rationamentului Comisiei, presedintele Barroso a facut o propunere pe care toti membrii grupului Prietenii Coeziunii a considerat-o o propunere corecta si care a fost sprijinita de Parlamentul European.

- Mai exista o propunere a d-lui Presedinte al Consiliului European, domnul Van Rompuy, care ar avea ca efect reducererea capacitatii de absorbtie a Romaniei.

- Reducerea cofinatararii de la 85% la 75%, ceea ce inseamna ca in bugetul Romaniei trebuie inclusi in plus 6 mld de euro, fara de care nu se pot contracta proiectele.

- Trecerea TVA in categoria costurilor noi neelegibile inseamna inca 12 miliarde de euro si mai trebuie luata in calcul reducerea avansurilor de la 7% la 2%.

- Singurul punct de care ma despart de viziunea presedintelui Romaniei este ca interesul national nu poate fi supus niciunui compromis. Trebuie sa ne aparam interesele nationale.

- Ma consider responsabil de modul in care Romania isi apara aceste interese legitime. Si cred ca impreuna putem asigura in primul rand o alocare corecta si sustenabila si in al doilea rand o reorganizare fundamentala pentru a avea o performanta net superioara. In urmatoarea guvernare, Ministrul pentru Fonduri Europene va avea toate instrumentele pentru ca Romania sa poate utiliza fondurile europene.

- Parlamentul Romaniei trebuie informat si implicat in deciziile importante care privesc interesele tarii.

- Am avut alocati la politica de coeziune 19,6 miliarde de euro si am executat 4,031 miliarde, conform cifrelor de la Dl Gherghina. Sunt bani incasati la buget. (n.r. Rata de absorbtie de) 10% era in aprilie. Sigur ca 20% sunt foarte putin si acum.

- Nu e corect ca Romania sa fie sanctionata pentru ce au facut gresit ministrii in 2009-2013.

#declaratie Ponta Parlament, #rezolutie Parlament buget UE, #pozitie Romania Consiliu European CFM, #negocieri UE buget , #Economie politica