Ponta: Suntem pregatiti sa deblocam POSDRU si celelalte programe

Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 14:59
2024 citiri
Ponta: Suntem pregatiti sa deblocam POSDRU si celelalte programe

Statul roman este pregatit pentru deblocarea fondurilor europene, atat pentru POSDRU, cat si pentru celelalte programe operationale, a declarat vineri premierul Victor Ponta.

"Discutia principala de miercuri, cand m-am intalnit cu Jose Manuel Barroso, s-a axat pe problema fondurilor europene", a spus Victor Ponta.

Premierul a declarat ca statul roman va trebui sa suporte o corectie financiara de pana la 25% in cazul programelor operationale in care s-au facut plati in mod eronat.

"Singura problema este cand se aplica (n.r. corectia fiannciara). Daca se aplica in 2012 iesim din proiectiile de deficit ale FMI", a spus Victor Ponta.

"I-am cerut ajutorul lui Barroso, sa gasim o solutie de calcul a deficitului".

"Sunt convins ca o sa primim o solutie si putem debloca toate acele programe operationale", a mai spus Victor Ponta.

In prezent, sunt blocate platile pentru principalele cinci programe operationale, context in care Romania a avut o rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune de doar 0,01% in luna septembrie, Comisia Europeana rambursand direct Romaniei putin peste un milion de euro.

Platile pe care le face Comisia Europeana sunt intrerupte de la inceputul lunii iulie pentru patru dintre cele cinci programe operationale - transport, mediu, regional si cresterea competitivitatii, in timp ce POSDRU a intrat in procedura de presuspendare de la inceputul lunii august.

In prezent, sunt asteptate pentru luna octombrie deciziile Comisiei privind efectuarea de corectii financiare pentru cele patru programe si respectiv suspendarea sau reluarea platilor pe unele dintre axele celor patru programe.

La sfarsitul lui 2011, dupa cinci ani de la aderare, rata reala de absorbtie era de 5,5% si putin peste un miliard de euro plati directe pe instrumentele de coeziune, dintr-un total disponibil de 19 miliarde de euro pentru cele sapte programe operationale: transport (5,7 miliarde euro), mediu (5,6 mld), regional (4,3 mld), resurse umane (3,5 miliarde), cresterea competitivitatii (2,55 mld), dezvoltarea capacitatii administrative (208 milioane euro) si asistenta tehnica (170 milioane).

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#POSDRU suspendare program, #Victor Ponta fonduri europene, #programe europene , #Stiri Fonduri europene