Rata de absorbtie a fondurilor UE a fost de numai 0,01% in septembrie

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 13:20
2113 citiri
Rata de absorbtie a fondurilor UE a fost de numai 0,01% in septembrie

Rata de absorbtie reala a fondurilor structurale si de coeziune a fost, in luna septembrie, de doar 0,01%, Comisia Europeana rambursand direct Romaniei putin peste un milion de euro, in conditiile in care sunt blocate platile pe principalele cinci programe operationale.

Potrivit statisticii publicate de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), la 30 septembrie, rata de absorbtie reala pentru fondurile structurale si de coeziune disponibile prin cele sapte programe operationale a crescut la 9,70% fata de 9,69% la 30 august, in aceasta luna nivelul platilor directe de la Comisia Europeana crescand doar cu 1,19 milioane de euro.

Platile pe care le face Comisia Europeana sunt intrerupte de la inceputul lunii iulie pentru patru dintre cele cinci programe operationale - transport, mediu, regional si cresterea competitivitatii, in timp ce POSDRU a intrat in procedura de presuspendare de la inceputul lunii august.

Platile pentru POSDRU s-ar putea relua, pentru Romania, in luna decembrie, a declarat

directorul general pentru Angajare, Afaceri Sociale si Incluziune din cadrul Comisiei Europene, Zoltan Kazatsay.

Reluarea platilor pentru POSDRU, posibila in decembrie/a>

In prezent, sunt asteptate pentru luna octombrie deciziile Comisiei privind efectuarea de corectii financiare pentru cele patru programe si respectiv suspendarea sau reluarea platilor pe unele dintre axele celor patru programe.

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, anunta in ianuarie ca Romania trebuie sa obtina in 2012 cel putin sase miliarde de euro, dintre care 3,5 miliarde pe politica de coeziune, iar 2,5 miliarde de euro din fondurile pentru agricultura si dezvoltare rurala.

La acel moment, Bucurestiul tocmai obtinuse reluarea conditionata de catre Bruxelles a rambursarilor, dupa ce acestea fusesera intrerupte in vara lui 2011 pentru a se remedia problemele descoperite la derularea in anii anteriori a programelor operationale.

Dupa ce rata absorbtiei a crescut cu circa 1% pe luna in perioada primaverii, in cele trei luni de vara a incetinit vizibil, fiind la sfarsitul lui august la 9,69%, cu circa 850 de milioane de euro, bani reali intrati in Romania de la inceputul anului.

Efortul de atragere a fondurilor UE a fost afectat de intreruperea de catre Comisia Europeana a platilor pe cele cinci programe operationale cu cele mai mari alocari de fonduri, de ordinul a miliarde de euro.

La sfarsitul lui 2011, dupa cinci ani de la aderare, rata reala de absorbtie era de 5,5% si putin peste un miliard de euro plati directe pe instrumentele de coeziune, dintr-un total disponibil de 19 miliarde de euro pentru cele sapte programe operationale: transport (5,7 miliarde euro), mediu (5,6 mld), regional (4,3 mld), resurse umane (3,5 miliarde), cresterea competitivitatii (2,55 mld), dezvoltarea capacitatii administrative (208 milioane euro) si asistenta tehnica (170 milioane).

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#absorbtie fonduri ue, #rata absorbtie fonduri ue, #blocare plati programe operationale, #Romania absorbtie fonduri UE , #Absorbtie fonduri europene