Donald Trump, candidatul republican la presedintia SUA, sugereaza ca ar putea introduce verificari suplimentare pentru cetatenii din Germania si Franta care vin in Statele Unite, pentru ca tarile sunt afectate de terorism, explicand ca acesta este si motivul iesirii Marii Britanii din UE.
Intr-un interviu acordat postului american NBC, Donald Trump a sugerat ca, daca va deveni presedinte, va limita imigratia din Franta si Germania, afirmand ca aceste doua tari sunt "compromise de terorism".
"Este vina lor... Au permis venirea anumitor persoane pe propriile teritorii. Iata planul meu: eu vreau ...citeste mai departe despre "Trump spune ca Germania si Franta sunt tari compromise de terorism si vrea controale mai dure pentru cetatenii lor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Iulie 2016, ora 16:16
1Oficialii de la Copenhaga si Stockholm cauta noi solutii in privinta controlului granitelor, pentru a limita fluxul migrantilor care incearca sa intre in cele doua tari nordice.
Astfel, Suedia si Danemarca ar putea trasa o granita regionala pe care sa o controleze in comun, dupa cum anunta Bloomberg. Saptamana trecuta, premierul danez Lars Loekke Rasmussen a prezentat aceasta optiune de lucru, iar oficialii suedezi par sa agreeze ideea.
"Sigur ca sunt in favoarea unei astfel de propuneri", a transmis Kristina Persson, ministrul suedez pentru Dezvoltare Strategica si Cooperare in Nord.
Oficialul de la Stockholm a declarat ca, desi nu au fost purtate discutii oficiale pe aceasta tema, un acord poate fi incheiat intre cele doua guverne.
Relatiile dintre cele doua tari scandinave au suferit o deteriorare ca urmare a comentariilor facute de guvernul de la Stockholm privind refuzul Danemarcei de a asimila mai multi refugiati ajunsi in regiune.
In acelasi timp, granita dintre cele doua tari a fost reinstaurata, iar controalele la frontiera afecteaza ritmul vietii cotidiene a peste 80.000 de localnici care fac naveta la munca intre Malmo si Copenhaga.
Suedia a primit anul trecut peste 160.000 de migranti in tara, in vreme ce danezii au preluat doar 20.000 de persoane.
Totusi, autoritatile de la Stockholm au anuntat ca intentioneaza sa deporteze aproximativ jumatate din migrantii preluati in cursul anului 2015, acestia neindeplinind conditiile de acordare a... mai mult
Luni, 08 Februarie 2016, ora 15:25
Noua evolutie a crizei imigrantilor din Europa, care a blocat libera circulatie transfrontaliera a populatiei din nordul continentului, reflecta fragilitatea acordului Schengen.
In urma cu trei decenii, Suedia si Danemarca reprezentau un model de cooperare, dar acum cele doua tari s-au baricadat dupa propriile granite de teama valului masiv de refugiati care a luat cu asalt intreaga Europa, relateaza reporterii CNBC.
Inceputul sfarsitului
Reintroducerea controlului la granita dintre Suedia si Danemarca este vazuta de unii analisti ca fiind inceputul sfarsitului pentru acordul Schengen, care garanteaza libertatea de miscare a persoanelor in 26 de state de pe continent.
"Chiar si pentru statele din interiorul UE se prezinta ca un fenomen care evoleaza in mod ingrijorator. Este o poveste cu totul si cu totul diferita fata de ceea ce am vazut in vestul Balcanilor", a marturisit Carsten Nickel, vicepresedintele Teneo Intelligence.
In toamna anului trecut, premierul Ungariei, Viktor Orban, a ignorat toate obiectiile partenerilor europeni si a dispus ridicarea unui gard din sarma ghimpata de-a lungul frontierei cu Serbia, pentru a bloca intrarea in tara a refugiatilor din Siria si Afganistan.
De atunci, mai multe state europene au inceput sa recurga la reinstituirea controalelor la frontiera, inclusiv Austria si Germania.
Desi nu este pentru prima oara cand tari semnatare ale acordului Schengen recurg la masura controlului la frontiere, evolutia crizei... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 13:48
Teama de imigranti pune pe jar nordul Europei, iar tarile scandinave impun una dupa alta masuri de control la granite. Tonul a fost dat de Suedia, care a cerut verificarea atenta a fiecarui calator care vine din Danemarca.
In replica, danezii s-au indreptat impotriva vecinilor nemti impunand, de luni, 4 ianuarie, controale temporare la granita cu Germania, pentru a opri intrarea in tara a migrantilor fara acte, anunta Bloomberg.
Masuri dure
Premierul danez Lars Loekke Rasmussen anuntase inca de la sfarsitul anului trecut ca se gandeste sa recurga la aceasta masura, dar a aplicat-o incepand cu aceasta saptamana. Conform declaratiei sale, controlul la frontiera cu Germania va fi mentinut pentru 10 zile.
Guvernul de la Berlin a primit vestea ca pe o pastila amara, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel anuntand ca aceasta cere o solutie comuna pentru intreaga Europa.
"Nu vom gasi solutia acestei probleme la granita dintre un stat si altul", a afirmat Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului german.
Martin Schaefer, un purtator de cuvant al Ministerului de externe din Germania a declarat ca acordul Schengen este pus in pericol de aceste masuri, dupa ce a aflat de decizia luata de danezi.
Oficialii de la Copenhaga se apara insa, sustinand ca au revenit la masura controlului fronierelor dupa ce Suedia si Norvegia au aplicat acelasi set de masuri impunand, din 4 ianuarie, calatorilor din Danemarca sa se legitimeze la trecerea... mai mult
Luni, 04 Ianuarie 2016, ora 15:40
Europa trebuie sa recapete controlul asupra frontierelor sale, a declarat sambata ministrul de Externe german, pe fondul informatiilor potrivit carora militanti ai gruparii teroriste Statul Islamic s-ar afla in posesia unor pasapoarte siriene contrafacute.
Peste un milion de refugiati, majoritatea fugind de razboaiele si violentele din Orientul Mijlociu, au sosit in Germania in acest an. Joi, mass media germane l-au citat pe ministrul de Interne al Bavariei care a declarat ca refugiati cu pasapoarte siriene false au disparut in Germania si ca exista suspiciuni ca acestia s-ar fi putut afla in contact cu militanti ai Statului Islamic, informeaza Reuters.
Ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier a avertizat ca refugiatii nu ...citeste mai departe despre "Teroristi infiltrati printre refugiati? Germania cere Europei sa recapete controlul asupra frontierelor" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Decembrie 2015, ora 13:53
Ungaria va mentine inchise granitele cu Serbia si Croatia atat timp cat considera ca este necesar, a anuntat luni guvernul de la Budapesta, citat de agentia EFE.
"Guvernul ungar este hotarat. Aceste masuri vor ramane in vigoare atat cat va fi nevoie", a asigurat purtatorul de cuvant al executivului, Zoltan Kovacs. Inchiderea celor doua frontiere "functioneaza, intrucat face imposibile trecerile ilegale", a adaugat el.
Autoritatile ungare au inregistrat duminica numai 41 de refugiati care au intrat ilegal in tara, venind dinspre Serbia, si niciunul la granita cu Croatia, inchisa in noaptea de vineri spre sambata dupa ce s-a finalizat si aici un gard de sarma ghimpata similar celui ridicat anterior la frontiera sarba.
Ungaria se ...citeste mai departe despre "Ungaria tine inchise granitele cu Serbia si Croatia pe termen nedeterminat" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 19:00
Politia de frontiera bulgara efectueaza, incepand de sambata, controale amanuntite la toate categoriile de autovehicule.
Controalele, coroborate cu lucrarile de reabilitare la podul peste Dunare de la Giurgiu, genereaza marirea timpilor de asteptare la frontiera, precizeaza, duminica, un comunicat al Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi din Romania.
In aceste conditii, compania de drumuri recomanda ca, pentru trecerea in Republica Bulgaria, soferii sa foloseasca si punctele alternative de trecere a frontierei:
Calafat (rutier)Bechet (trecere cu ...citeste mai departe despre "Cozi la frontiera cu Bulgaria: Politia controleaza la sange masinile" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 09 August 2015, ora 15:57
Comisia Europeana (CE) a invitat joi statele membre sa investeasca in tehnologii de varf in vederea imbunatatirii trecerii frontierelor si atragerii turistilor, precum si a oamenilor de afaceri in Uniunea Europeana (UE), relateaza AFP.
Doua masuri sunt preconizate pentru a face "inteligente" frontierele externe ale spatiului Schengen, format din 22 din cele 27 de state membre UE si cinci tari asociate.
Prima masura prevede aplicarea unui program de inregistrare a calatorilor, in timp ce a doua vizeaza implementarea unui sistem de intrare si iesire.
Peste un miliard de euro ar fi necesari pentru a realiza investitiile necesare. "Sunt investitii grele intr-o perioada de austeritate bugetara", a recunoscut Cecilia Malmström, comisar european pentru Afaceri Interne.
"Dar vizitatorii straini au cheltuit 271 de miliarde de euro in timpul deplasarilor in UE, in 2011", a subliniat ea.
Cum va functiona programul
Programul de inregistrare prevede eliberarea unei cartele computerizate ce le va permite calatorilor sa treaca o bariera electronica in aeroporturile din tarile UE. "Trecerea frontierei se va putea efectua in cateva secunde", a dat asigurari Malmström.
La randul sau, sistemul de intrare si iesire va acoperi o bresa in sistemul european, incapabil in prezent sa urmareasca miscarile strainilor intrati cu viza si plecarile lor din UE.
Noul dispozitiv "va inregistra data si locul de intrare si iesire a cetatenilor din tari terte care se deplaseaza in... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 13:37
Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat, intr-un interviu pentru "Rheinische Post", ca ar trebui introduse controale la frontiera in interiorul Schengen, nu doar atunci cand au loc diverse evenimente, precum campionate sportive sau reuniuni importante.
"Granitele deschise au o importanta deosebita pentru spiritul european. Ele reprezinta libertatea si convergenta in Europa. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa ignoram securitatea. Cand tari precum Grecia esueaza in a-si controla granitele externe, trebuie sa putem sa reintroducem temporar controlul la granitele interne. Granitele deschise din Spatiul Schengen nu trebuie sa fie o poarta de acces pentru migratia ilegala", a declarat Hans-Peter Friedrich pentru publicatia din Dusseldorf.
Din acest motiv, ministrul german de interne, membru al Uniunii Crestin-Sociale, a precizat ca este de acord cu omologul francez, Claude Gueant, in ceea ce priveste reformarea actualelor reguli din Schengen.
"De aceea sustin initiativa colegului meu din Franta, Gueant, privind reformarea regulilor din Schengen. Avem nevoie de controale interne nu numai la evenimente precum competitii fotbalistice sau reuniuni importante, ci si cand tarile membre nu-si indeplinesc indatoririle", a spus Hans-Peter Friedrich. mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 10:01