Granite biometrice in Europa? Cat mai avem pana la statul politienesc

Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 14:30
2637 citiri
Granite biometrice in Europa? Cat mai avem pana la statul politienesc
Foto: Beta News

Comisia Europeana ia in calcul implementarea unui sistem de scanare biometrica pentru vizitatorii sositi din afara Uniunii. Masura ar avea rolul de a face primirea in interiorul granitelor UE ceva mai "prietenoasa" cu turistii, sustin oficialii de la Bruxelles.

Amprentarea si scanarea faciala ar putea fi obligatorii pentru accesul in tarile din Uniunea Europeana, daca proiectul "granitelor inteligente" (Smart Borders - n.red.) initiat in 2013 va fi imbunatatit pana la inceputul anului viitor, arata EU Observer.

Ce sa va alege, in aceste conditii, de vechea deviza a UE, "Unitate in diversitate", ramane de vazut.

Navod pentru rechini

Comisarul european pentru imigratie, Dimitris Avramopoulos, sustine ca masurile digitale de securitate impuse la granitele Uniunii ar putea face Europa o destinatie mai atractiva si mai sigura, reducand timpul petrecut cu verificarea pasapoartelor si expunand persoanele care sunt urmarite international sau au interdictii de a intra in spatiul european.

Calatorii care ajung in Europa pe rute lungi aeriene ar urma sa fie avertizati inca de la plecare de obligatia de a prezenta datele biometrice vamesilor.

O baza de date prea "fierbinte"

Nu toata lumea se arata insa convinsa de necesitatea aplicarii acestor masuri. Europarlamentarul sloven Tanja Fajon se arata chiar ingrijorata de scopul in care aceste date biometrice ar putea fi folosite in final.

"Colectarea in masa a unor asemenea date fara un motiv justificat trebuie sa fie un motiv de ingrijorare pentru noi toti", a mentionat aceasta.

Ideea initiala propunea crearea a doua sisteme paralele care sa monitorizeze datele biometrice ale vizitatorilor non-europeni in Uniune: programul de inregistrare al turistilor (RTP) si sistemul de intrari-iesiri (EES). Masura ii viza in special pe calatorii sositi din tarile care au acorduri de libera trecere a frontierei catre spatiul european, cum ar fi cei din Statele Unite.

Daca pentru EES verificarea ar putea fi facuta doar la punctul de frontiera, in cazul turistilor vizati de sistemul RTP masurile ar urma sa fie aplicate atat inainte de plecarea acestora intr-o cursa cu destinatia Europa, cat si la sosire.

Insa, in acest moment piedicile majore constau in costurile necesare asigurarii aparaturii in punctele de trecere a frontierei, asigurarea accesului la bazele de date pentru Politie, perioada de timp alocata verificarii fiecarui pasager si gestionarea eficienta a cantitatii enorme de date ce ar urma sa fie colectate cu aceasta ocazie.

Test programat pentru martie

Desi initiativa securizarii digitale a frontierelor a ramas in continuare blocata, autoritatile de la Bruxelles intentioneaza sa efectueze un test complex programat sa se desfasoare la mijlocul lunii viitoare pe sase aeroporturi mari din Europa, dar si in alte puncte vamale deschise in porturi, gari sau pe diverse cai rutiere.

Fajon sustine ca deocamdata ramane neclar in ce masura statele membre folosesc sistemele de securitate existente la frontiere si daca o investitie de aproximativ un miliard de euro in realizarea unor frontiere digitale este oportuna.

Statele Schengen beneficiaza deja de un sistem IT comun, care permite statelor membre sa faca schimb de date referitoare la vizele calatorilor in cadrul programului.

Spatiul Schengen, sat fara caini

Insa, verificarile la intrarea in spatiul Schengen nu sunt tocmai ceea ce autoritatile europene si-au inchipuit.

Un studiu european efectuat in octombrie 2014 arata ca, in prima jumatate a anului trecut, media verificarilor zilnice efectuate in punctele de frontiera ale spatiului Schengen a fost de doar 11, dintre care doar cate 5 verificari zilnice au dat rezultate in identificarea persoanelor controlate.

Acelasi studiu recomanda integrarea sistemului de control din spatiu Schengen intr-un program mai amplu, alaturi de masurile EES si RTP.

Studiul arata si ca perioada de pastrare la zi a bazei de date cu intrarile si iesirile din spatiul european ar trebui prelungita de la sase luni la cinci ani, cu acces direct al Politiei la aceasta.

"Aceasta baza de date ar reprezenta un interes limitat pentru Politie, daca vechimea inregistrarilor stocate ar fi de doar sase luni", sustine Rob Rozenburg, unul dintre oficialii europeni care au coordonat studiul efectuat in toamna anului trecut.

Teama de statul politienesc

Accesul Politiei la baza de date starneste insa reactii nervoase din partea unor parlamentari care se tem de incalcarea dreptului la intimitate al persoanelor.

In cadrul discutiilor purtate atat cu europarlamentari, cat si cu reprezentantii Legislativelor din Elvetia, Turcia sau Norvegia, Dimitris Avramopoulos a fost fortat sa recunoasca ca teama de a transforma Uniunea intr-un stat politienesc este una justificata, dar discutabila.

Dar, pentru majoritatea parlamentarilor care au analizat propunerea, luni, varianta "granitelor smart" este una care ar trebui inclusa in programul viitor al UE.

13 tari din spatiul Schengen si Marea Britanie deja folosesc sisteme proprii de monitorizare a intrarilor si iesirilor la granita.

Insa, sistemele acestora nu sunt interconectate, facand imposibil de verificat traseul european al unei persoane suspecte.

Sustinatorii proiectului de realizarea a frontierelor biometrice din Europa afirma ca masura este necesara, atata vreme cat se anticipeaza o crestere a numarului de vizitatori non-europeni pe continent.

Anul trecut, peste 200 de milioane de calatori din alte regiuni ale lumii au tranzitat spatiul Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
#pasaport biometric UE, #frontiere smart UE, #masuratori biometrice turisti, #baza date biometrice, #UE stat politienesc , #Legislatie turism