Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE spera sa tina in frau valul imigratiei

UE spera sa tina in frau valul imigratiei

Imigratia a devenit o problema complexa si controversata pentru Uniunea Europeana (UE), beneficiile economice fiind contrabalansate de catre rezistenta opusa de alegatori, noteaza The Economist Intelligence Unit.

Incercarea facuta de Franco Frattini, comisarul european pentru justitie, libertate si securitate, de a stopa afluxul de imigranti din Africa, este deosebit de complicata. La mijlocul lunii februarie, el a cerut ministrilor de interne ai tarilor membre in UE sa stabileasca cote pentru lucratorii africani care au o pregatire deosebita, care vor putea lucra legal in UE pentru o perioada definita de timp. UE va deschide chiar centre pentru locuri de munca in unele state africane, pentru a facilita realizarea acestui plan.

Planul are scopul de a stopa valul imigratiei ilegale, oferind o serie de oportunitati unui numar limitat de persoane si dobandind astfel un anume control asupra procesului. Cu toate acestea, el a fost criticat cu severitate, in mod special de catre tari din Europa de Est - printre care s-au numarat si membrele care au intrat in Uniune recent, cum ar fi Romania, care sunt de parere ca lucratorii lor ar trebui sa aiba prioritate.

La mijlocul lunii februarie, UE a anuntat ca va deschide un centru pentru locuri de munca in Mali, demers despre care comisarii europeni spera ca va scadea afluxul imigrantilor ilegali care vin din Africa, contribuind in acelasi timp si la umplerea golurilor de pe piata european a a locurilor de munca. Propunerea pledeaza pentru ca Spania si Italia, in mod deosebit, sa ajute la stoparea afluxului de africani care sosesc in Insulele Canare si in alte puncte de tranzit spre continentul european.

Potrivit unor surse din UE, aproximativ 50.000 de africani au sosit in mod ilegal, de cele mai multe ori la bordul unor ambarcatiuni precare, in anul 2006 - mii dintre ei au murit pe drum.

Unul dintre motivele pentru care UE acorda o atentie deosebita imigratiei ilegale din Africa poate fi legat de accentul pus de presa pe aceste povesti dramatice si adeseori tragice despre drumul imigrantilor. Este absolut necesara luarea unor masuri: statele din sudul Uniunii Europene se asteapta ca afluxul de imigranti sa sporeasca odata cu incalzirea vremii.

Anul trecut, UE a infiintat o agentie speciala pentru patrularea granitelor, numita Frontex, ce are datoria de a supraveghea granitele sudice si sud-estice ale UE, insa Frattini a regretat faptul ca statele membre nu s-au dovedit suficient de entuziaste pentru a finanta acest demers, iar agentia s-a bucurat, prin urmare, de un succes limitat. Cu toate acestea, Frattini afirma ca in cazul in care centrul pentru locuri de munca din Mali se va bucura de succes, UE ar putea demara operatiuni similare si in Senegal sau Mauritania - principalele tari din care provin imigrantii ilegali africani.

Planul UE consta in a alege lucratori inalt-calificati si muncitori sezonieri din ferme, care se vor intoarce acasa dupa ce le va fi expirat contractul. Cu toate acestea, Spania si Franta sunt singurele tari care au stabilit pana in momentul de fata cote pentru lucratorii africani, in vreme ce Danemarca, Italia si Olanda iau in considerare aceasta posibilitate.

Combaterea imigratiei ilegale prin oferirea unor oportunitati pentru angajarea legala a fost laudata de catre Organizatia Internationala pentru Migratie (IOM), insa exista si pareri potrivit carora eficienta ei ar putea fi pusa la indoiala. in ciuda faptului ca centrele din strainatate pentru locuri de munca ar putea umple golurile de pe piata locurilor de munca, este putin probabil ca acestea sa stopeze afluxul de imigranti muncitori necalificati, care nu vor reusi, probabil, sa gaseasca un loc de munca odata ajunsi la destinatie.

Privind spre Est Un alt motiv de ingrijorare este constituit de faptul ca imigrantii din Africa reprezinta doar o mica parte din jumatatea de milion de imigranti ilegali care sosesc in UE in fiecare an. Cei mai multi dintre acestia provin din Balcani si din fostele republici sovietice. Potrivit estimarilor guvernului spaniol, cel putin un sfert din cei 200.000 de lucratori ucraineni din Spania au sosit acolo ilegal.

Numarul de cetateni din foste republici sovietice care au intrat in UE in baza unor pasapoarte false se ridica la sute de mii. De ce, atunci, nu incearca Comisia Europeana sa deschida asemenea centre pentru locuri de munca si in tari precum Ucraina sau Albania? Jacek Protasiewicz, parlamentar european polonez, a calificat initiativa luata in Africa ca fiind "foarte stranie si chiar putin nebuneasca". El afirma ca UE trebuie sa reduca barierele din domeniul locurilor de munca din cadrul Uniunii, inainte de a oferi locuri de munca locuitorilor altor regiuni ale lumii.

In anul 2004, doar Marea Britanie, Irlanda si Suedia siau deschis piata locurilor de munca pentru cei zece noi membri ai Uniunii. Mai tarziu au facut-o si Finlanda, Spania si Italia, care au renuntat la resctrictii in anul 2006. Insa cele 15 state UE cu vechime continua sa aiba restrictii cu privire la lucratorii din noile state membre, Romania si Bulgaria. Presedintele roman, Traian Basescu, a criticat si el cu severitate UE pentru aceasta stare de fapt, si a acuzat recent angajatorii din cadrul Uniunii ca angajeaza in mod ilegal romani, pentru salarii mici.

Initiativa Comisiei s-ar putea lovi de problema dublelor standarde, insa ea nu este lipsita de logica. In primul rand, exista deja multi imigranti din noile state membre ale UE care lucreaza deja in cadrul Uniunii, iar statele de provenienta se bucura de un ajutor considerabil din partea UE pentru a-si sustine propriile economii si piete ale locurilor de munca.

Aceste tari vor dobandi in cele din urma drepturi de munca depline in UE, dupa ce vor fi trecut perioadele de tranzitie. Exista, de asemenea, multi cetateni din tari Europa de Sud- Est care au fost lasate in afara Uniunii, care lucreaza si ei deja in cadrul UE. Acest lucru nu este valabil, insa, si pentru statele africane sarace.

Abordarea Comisiei Europene privind imigrantii africani ar putea constitui singura modalitate de a recastiga o parte din controlul asupra valului de imigranti. Un alt aspect important al planului UE este cel de a sprijini proiectele pentru dezvoltare din tarile cele mai sarace, pentru a se crea locuri de munca la nivel local. Abordarea "soft" a Uniunii Europene s-ar putea dovedi mai eficienta decat cheltuirea de fonduri UE pentru intarirea controalelor la frontiere si deportari. Sau se poate dovedi doar o picatura de apa in Oceanul Atlantic.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 977 ori