Numarul contractelor de munca incetate de la declararea starii de urgenta (16 martie) a urcat la 424.389 pana miercuri, potrivit cifrelor centralizate de Inspectia Muncii si publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
Cele mai multe contracte incetate (75.025) erau din Comertul cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, 75.424 din Industria prelucratoare, iar 63.553 din Constructii.
Numarul contractelor de munca suspendate a coborat la 598.264, dintre care 164.608 din Industria prelucratoare, 100.026 din Hoteluri si restaurante si 94.793 din Comertul cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor. ...citeste mai departe despre "Peste 424.300 de contracte de munca au incetat de la declararea starii de urgenta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 20:43
Un numar de 1.030.973 de contracte individuale de munca au fost suspendate de la intrarea in vigoare a starii de urgenta (16 martie) pana in prezent, potrivit cifrelor Inspectiei Muncii date publicitatii joi de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS).
Dintre acestea, 321.014 contracte de munca suspendate erau din industria prelucratoare, 195.438 de contracte erau din comertul cu ridicata si cu amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor, iar 119.983 proveneau din industria hotelurilor si restaurantelor.
Alte 205.318 de contracte individuale de munca au incetat, de la instituirea starii de urgenta si pana joi, astfel: 39.532 de contracte in domeniul comertului cu ridicata si amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor, 35.342 in industria prelucratoare, iar 26.967 de contracte de munca in domeniul constructiilor. mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:30
Un numar de 1.013.522 de contracte individuale de munca au fost suspendate de la intrarea in vigoare a starii de urgenta (16 martie) pana in prezent, potrivit cifrelor Inspectiei Muncii date publicitatii miercuri de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS).
Dintre acestea, 311.445 de contracte de munca suspendate erau din industria prelucratoare, 194.236 de contracte erau din comertul cu ridicata si cu amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor, iar 119.836 proveneau din industria hotelurilor si restaurantelor.
Alte 200.927 de contracte individuale de munca au incetat, de la instituirea starii de urgenta si pana miercuri, astfel: 38.481 de contracte in domeniul comertului cu ridicata si amanuntul/repararea autovehiculelor si motocicletelor, 34.510 in industria prelucratoare, iar 26.221 de contracte de munca in domeniul constructiilor. mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2020, ora 15:39
O jumatate de milion de contracte individuale de munca sunt suspendate in prezent, a declarat, luni, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
Statul este pregatit pentru acoperirea indemnizatiei de somaj tehnic pentru un milion de persoane.
"Reglementarile pe care noi le-am luat sunt aferente decretului pe care domnul presedinte l-a emis. In orizontul acestui decret, care inseamna 16 martie - 16 aprilie, noi ne-am facut o estimare in doua etape. O etapa care ar fi insemnat aproximativ 500.000 de contracte individuale de munca suspendate, respectiv 1.000.000 (de contracte de munca suspendate - n.red.).
Suntem pe la jumatatea acestui scenariu. Noi ne-am pregatit cu o estimare de 4 miliarde de lei pentru acoperirea unui numar de 1.000.000 de contracte suspendate. In acest moment suntem la jumatate. Sigur, nu inseamna ca ne asteptam ca cifra sa ramana aici, doar ne-am pregatit pentru dublul numarului pe care il avem in acest moment si suntem atenti in continuare, pe masura ce evolueaza lucrurile si discutiile noastre se reiau, pentru a fi pregatiti in orice scenariu", a declarat Violeta Alexandru, la DigiFM.
Ministrul Muncii a explicat ca angajatorii care si-au plasat angajatii in somaj tehnic pot depune incepand cu 1 aprilie solicitarile catre agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca.
"Statul va plati (somajul tehnic - n.red.), nu va plati niciun angajator urmand ca statul sa-i ramburseze banii, ci ei vor veni direct de la stat. De aceea, am si... mai mult
Luni, 30 Martie 2020, ora 12:44
Un numar de 400.000 de contracte de munca sunt suspendate in prezent, a declarat vineri ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru.
Aceasta a apreciat ca cei mai multi dintre angajatii cu contracte suspendate se vor regasi probabil pe listele pe care angajatorii urmeaza sa le depuna la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca pentru obtinerea indemnizatiei de somaj tehnic pentru salariati.
"Situatia ne arata ca sunt in acest moment 400.000 de contracte de munca cu suspendare de activitate, ceea ce inseamna ca cel mai probabil cele mai multe din aceste persoane se vor regasi pe solicitarile angajatorilor (de acordare a somajului tehnic - n. r.), dar asta nu inseamna ca toate aceste persoane se vor regasi acolo. Ramane sa vedem la inceputul lunii aprilie pentru prima parte de plata, si anume pentru 16 - 31 martie, prin solicitarile adresate de angajatori, respectiv vom vedea la inceputul lunii mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie.
Reamintesc ca decretul domnului presedinte prin care s-a stabilit starea de urgenta acopera perioada 16 martie - 16 aprilie. Ca atare, angajatorii prezinta o prima situatie aferenta perioadei 16 martie - 31 martie si a doua situatie de indata ce se inchide fiscal luna martie, respectiv a doua solicitare va fi incepand cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie", a declarat Violeta Alexandru, la Digi 24.
Ministrul Muncii a prezentat, vineri, procedura simplificata pentru accesarea de catre angajatori a... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 17:36
Numarul contractelor de munca suspendate a crescut la aproximativ 250.000, a declarat, duminica, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, adaugand ca Executivul este pregatit sa adopte noi masuri in functie de cum va evolua aceasta situatie.
"Urmarim zilnic evolutia contractelor, dar ne asteptam deopotriva ca, dupa aceste masuri luate de Guvern, angajatorii sa apeleze la posibilitatea creata de decizia guvernamentala si anume de a beneficia de 75% din salariul persoanelor ale caror contracte le suspenda si deci sa avem cumva o stagnare a evolutiei lucrurilor.
Ele intr-adevar arata o crestere fata de cele 200.000 pe care le anuntam joi, dar erau inainte ca Guvernul sa anunte masurile pe care le cunoastem. Deci, ma astept ca acest numar sa nu evolueze radical, dar daca se va intampla Guvernul este pregatit sa adopte noi masuri in functie de reactiile pe care le primeste", a spus Violeta Alexandru, la Digi24.
Intrebata cate contracte au fost suspendate pana in prezent, ministrul Muncii a spus ca acum sunt putin peste 250.000, insa luni dimineata va avea o informare completa.
Ea a adaugat ca orice tip de sprijin pe care oamenii il cer este analizat de echipa guvernamentala, astfel incat sectoarele care au nevoie de un sprijin suplimentar fata de ceea ce s-a decis deja sa poata beneficia de acest lucru.
"Pentru moment speram ca masurile noastre sa fie cunoscute cat mai larg in tara astfel incat oamenii sa isi pregateasca documentele. Lucrez cu... mai mult
Duminica, 22 Martie 2020, ora 22:33
Guvernul va adopta o hotarare care prevede prelungirea cu 20 de zile a perioadei pentru inregistrarea contractelor de munca, a anuntat azi ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
Masura vine in urma modificarilor fiscale ce urmeaza sa fie adoptate azi de Guvern.
"Referitor la intrebarea pe care mi-ati pus-o in sedinta de Guvern de saptamana trecuta daca REVISAL este pregatit astfel incat sa poata sa suporte modificarea contractelor individuale de munca de la data de 1 ianuarie. Am facut toate verificarile necesare, sistemul informatic este pregarit.
In perioada urmatoare vom veni cu o hotarare de guvern care prelungeste cu 20 de zile lucratoare, adica pentru toata luna ianuarie, perioada de introducere a contractelor individuale de munca, astfel incat angajatorii sa nu aiba niciun fel de problema din acest punct de vedere", a declarat Olguta Vasilescu in sedinta de azi a Executivului.
Pana pe 7 august 2017, Codul Muncii stabilea ca orice modificare a elementelor incluse in contractul individual de munca implica incheierea unui act aditional la document in maximum 20 de zile lucratoare de la data aparitiei schimbarii.
Ulterior, insa, Codul Muncii a fost schimbat si in prezent prevede ca actele aditionale pentru modificarile contractelor individuale de munca trebuie incheiate inainte ca schimbarile in cauza sa se aplice.
Guvernul s-a reunit azi pentru a adopta asa-zisa revolutie fiscala, cu care merge inainte in ciuda tuturor criticilor venite de la... mai mult
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 15:01
Numarul contractelor de munca part-time a scazut simtitor in ultimele luni, dupa ce Guvernul a schimbat, la 1 august, modalitatea de impozitare, antrenand totodata si scaderea numarului total al contractelor de munca.
Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii la cererea Profit.ro, cel mai mare recul in ceea ce priveste contractele cu norma partiala a fost inregistrat in august, prima luna in care s-a aplicat plata CAS la nivelul salariului minim brut pentru acest tip de contracte.
Astfel, daca la sfarsitul lunii iunie erau 1.153 milioane de contracte part-time, dupa o luna ele au scazut la 1.129 milioane, dupa inca o luna la 1,009 milioane, iar la finalul lunii septembrie numarul a scazut pana la 973.809, ceea ce inseamna ca guvernul si-a atins obiectivul declarat, de a descuraja angajatorii sa incheie contracte de munca part-time.
In schimb, numarul contractelor de munca cu norma intreaga a crescut, in acelasi interval, in felul urmator:
30 iunie 2017- 5,195 milioane31 iulie 2017 - 5,237 milioane31 august 2017 - 5,298 milioane30 septembrie 2017 - 5,325 milioane
Totusi, datele arata ca numarul total de contracte de munca (norma intreaga+part-time) a scazut continuu dupa luna iulie, cel mai puternic recul fiind inregistrat in luna august (aproape 60.000), chiar in momentul implementarii masurii.
31 iulie 2017 - 6,366 milioane31 august 2017 - 6,308 milioane30 septembrie 2017 - 6,298 milioane
Citeste si:
Sindicatele si patronatele critica dur... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 10:38
In ultimii doi ani a luat amploare in Marea Britanie utilizarea unui tip de contract de munca ce le permite companiilor sa isi cheme angajatii la serviciu atunci cand au nevoie si sa ii trimita acasa, fara niciun fel de remuneratie, daca afacerile merg mai prost.
Desi criticate de-a lungul timpului de cei preocupati de respectarea drepturilor angajatilor, numarul asa-numitelor "contracte cu zero ore de munca" este mai mare ca niciodata, conform celor mai recente date oficiale, noteaza Quartz.
Astfel, in perioada octombrie-decembrie 2014, 697.000 de persoane, respectiv 2,3% din numarul total al angajatilor din Marea Britanie, aveau in derulare astfel de contracte, conform unui sondaj al Biroului National de Statistica. Numarul era sub 600.000 de persoane in 2013 si putin peste 200.000 cu un an in urma.
Cresterea se explica, potrivit reprezentantilor institutiei, prin faptul ca, in urma expunerii pe larg in presa a contractelor care nu garanteaza munca, mai multi dintre cei care ...citeste mai departe despre "Joburile care nu garanteaza munca sau plata. Fenomenul controversat din Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Martie 2015, ora 14:03