Companiile care dezvolta proiectul gazoductului South Stream, destinat sa transporte gaze naturale din Rusia si Europa evitand Ucraina, au semnat vineri mai multe contracte pentru furnizarea de tevi si constructia primei legaturi din acest gazoduct, in conditiile in care grupul rus Gazprom continua cu acest proiect in pofida unei deciziei a Uniunii Europene de a amana negocierile din cauza situatiei din Ucraina, transmite Reuters.
Gazprom a informat vineri ca a semnat un contract in valoare de doua miliarde de euro cu compania italiana de servicii petroliere Saipem privind construirea primei conducte din gazoductul South Stream. Aceasta prima conducta ar urma sa fie gata pana la sfarsitul lui 2015 si ar urma sa transporte aproximativ 15 miliarde metri cubi de metri cubi de gaze naturale pe an.
Purtatorul de cuvant de la Gazprom, Sergei Kupriyanov, a precizat ca licitatia pentru selectarea companiei care va construi cea de a doua conducta este in derulare dar nu a oferit un termen limita. Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca favorita este tot firma Saipem, care a lucrat cu Gazprom si la amplasarea conductelor Blue Stream si Nord Stream.
Gazprom a semnat contracte de 800 milioane de euro pentru furnizarea de tevi
De asemenea, Gazprom a anuntat vineri ca a semnat mai multe contracte in valoare de 800 milioane de euro pentru furnizarea de tevi cu companiile japoneze Marubeni, Itochu, Sumitomo precum si cu firmele rusesti OMK si Severstal. Tevile vor fi... mai mult
Sambata, 15 Martie 2014, ora 08:40
Gigantul rus Gazprom demareaza vineri, in prezenta presedintelui rus, Vladimir Putin, lucrarile de constructie a gazoductului South Stream, destinat sa livreze Uniunii Europene gaze naturale din Rusia prin Marea Neagra, ocolind Ucraina, transmite AFP.
Ceremonia oficiala de inaugurare a santierului va incepe la ora 11.00 GMT la Anapa, pe malul Marii Negre, punctul de pornire a traseului acestui gazoduct.
Vladimir Putin, presedintele Gazprom, Aleksei Miller, si cel al consortiului South Stream, Marcel Kramer, urmeaza sa tina cate un discurs cu aceasta ocazie.
Proiectul, cu un cost total estimat la circa 16,5 miliarde de euro, este realizat de un consortiu alcatuit din Gazprom (50%), grupul petrolier italian ENI (20%), francez EDF (15%) si german Wintershall (15%), o filiala a gigantului din industria chimica BASF.
Gazoductul va alimenta de la sfarsitul anului 2015 Europa de Vest, in special Italia, prin Marea Neagra si Peninsula Balcanica.
El va permite Rusiei sa ocoleasca Ucraina, principala tara de tranzit in prezent, ale carei conflicte tarifare cu Moscova au dus la intreruperi temporare in livrarile catre tarile din Uniunea Europeana.
In luna ianuarie, Gazprom a anuntat ca lucrarile, ce urmau sa inceapa in 2013, vor fi devansate pentru decembrie 2012, dupa cum a cerut Vladimir Putin in 2011, la acea data prim-ministru al Rusiei.
South Stream va fi complementar echivalentului sau nordic, Nord Stream, care leaga Rusia de Germania pe sub Marea Baltica.... mai mult
Vineri, 07 Decembrie 2012, ora 09:43
Croatia vrea sa se asocieze la proiectul de gazoduct rus South Stream, ca tara de tranzit, a anuntat seful diplomatiei croate, Vesna Pusici, in cursul unei discutii avute cu omologul rus Serghei Lavrov in marja Adunarii Generale a ONU.
Documentele oficiale din cadrul proiectului South Stream arata ca statul croat ar putea gazdui o ramura a gazoductului.
Oficialii croati raspund astfel unor zvonuri potrivit carora Gazprom ar fi intresata sa construiasca conducta de gaze prin Croatia.
In urma cu cateva luni, presa rusa si cea croata au anuntat ca, in urma unor divergente cu partenerii unguri, Gazprom analizeaza posibilitatea de a ocoli Ungaria si de a construi conducta principala via Croatia.
"Rusia nu a luat inca o decizie daca gazoductul va traversa teritoriul ungar sau pe al nostru. Vrem sa gazduim tronsonul principal al South Stream, nu o derivatie a sa", a spus Pusici.
Potrivit ministrului, clauzele unui eventual contract cu Gazprom nu sunt definite inca.
Croatia, care va adera la UE pe 1 ianuarie 2013, intentioneaza sa urmeze exemplul altor tari asociate proiectului South Stream, adica sa astepte ca UE si Rusia sa conceapa un contract standard pentru proiect, pe care sa il semneze apoi toate statele membre. mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 18:10
Planurile Rusiei de a exporta gaz in regiunea Asia-Pacific au readus in centrul atentiei problema gazoductelor si dependenta excesiva a europenilor de gazele rusesti. Zona Europei Centrale si de Sud-Est intampina dificultati din cauza absentei gazoductelor care sa diversifice aprovizionarea cu gaze, iar statul roman nu face exceptie de la aceste probleme.
Rusia planuieste sa compenseze reducerea exportului de gaz in Europa prin intermediul majorarii livrarilor in regiunea Asia-Pacific. In acest sens, compania rusa Gazprom si cele nipone Itochu si Japan Petroleum Exploration vor semna in timpul summitului Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) un acord privind constructia unei uzine pentru lichefierea gazului natural la Vladivostok.
Prea scump pentru europeni: Rusia vrea sa exporte gaz in regiunea Asia-Pacific
Europa este dependenta de gazele naturale rusesti si nu poate rezolva acest impediment decat printr-o ruta alternativa de aprovizionare cu gaze, independent de Gazprom. Aceasta este cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume si aprovizioneaza 30 de tari cu gaze naturale.
Profitul Gazprom a crescut anul trecut cu 35%, la 1.307 miliarde de ruble (44,6 miliarde de dolari). Productia de gaze naturale a urcat cu 0,9%, la 513,2 miliarde de metri cubi, in timp ce exporturile catre Europa au avansat in 2012 cu 8,2%, la 150 miliarde de metri cubi.
South Stream, conducta detinuta in proportie de 50% de Gazprom si "concurentul"... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 13:24
Compania rusa Gazprom a admis pentru prima data ca soarta proiectului South Stream, ale carui costuri sunt estimate la circa 30 de miliarde de dolari, depinde de Ucraina.
Intr-un articol intitulat "Conducta nenecesara", cotidianul rus Vedomosti scrie ca, in cazul in care Kievul si Moscova reusesc sa ajunga la un acord privind folosirea in comun a retelei ucrainene de gaz, prin care tranziteaza doua treimi din exporturile Gazprom catre Europa, compania ar putea renunta la proiectul South Stream.
Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a declarat pentru Interfax ca South Stream a fost intotdeauna legat de Ucraina. Proiectul a fost creat ca alternativa la reteaua ucraineana, insa cele doua tari discuta in prezent infiintarea unei companii comune pentru transportul gazului, folosind infrastructura ucraineana.
Ultima runda de discutii urmeaza sa aiba loc in 15 ianuarie, iar daca se va ajunge la un acord, Moscova va avea trei optiuni - reducerea capacitatii South Stream, amanarea constructiei sau anularea proiectului, a declarat o sursa apropiata Gazprom.
Cu o capacitate de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream va lega Rusia de Europa Centrala si de Est pe sub Marea Neagra. Partea submarina a conductei va avea 900 kilometri si acest tronson va traversa zonele economice rusa, bulgara si turca. Pentru construirea partii terestre sunt analizate mai multe rute, ce trec prin statele UE.
Anul trecut, Gazprom si Transgaz au ajuns la concluzia ca este fezabila... mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 15:36
Compania rusa Gazprom refuza sa considere Ucraina ca un posibil traseu pentru gazoductul South Stream, ce urmeaza sa aduca gaz rus in Europa pe sub Marea Neagra, a anuntat vineri vicepresedintele grupului, Valeri Golubev, noteaza NewsIn.Ucraina "propune acest lucru de mult timp", a declarat el, comentand declaratia presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici privind modificarea proiectului.
Potrivit lui Golubev, ar fi imposibil din punct de vedere tehnic sa fie construit un tronson terestru pana in Crimeea si apoi conducta sa continue pe sub Marea Neagra.
In plus, aceasta propunere nu are avantaje economice. Kievul a propus vineri ca gazoductul South Stream sa fie construit pe teritoriul ucrainean si nu pe sub Marea Neagra.
"Propunem constructia gazoductului South Stream in sudul Ucrainei, ceea ce va duce la o scadere a pretului de cinci ori", a precizat seful statului ucrainean citat de RIA Novosti. mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 15:09
Compania rusa Gazprom va inlocui, probabil, Bulgaria cu Romania in proiectul South Stream, in conditiile in care Sofia a suspendat alte doua proiecte energetice comune cu Moscova, scrie joi cotidianul Kommersant, citat de RIA Novosti, transmite NewsIn.Aceasta schimbare in politica Gazprom a intervenit dupa ce premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat ca tara nu va continua proiectele energetice ruso-bulgare privind oleoductul Burgas-Alexandroupolis si centrala nucleara Belene, pe care le-a calificat drept "neprofitabile din punct de vedere economic si nerezonabile".Borisov a facut aceste declaratii dupa ce Guvernul bulgar a confirmat ca tara ia in considerare o posibila desfasurare a unor elemente ale sistemului american de aparare antiracheta pe teritoriul tarii balcanice. Rusia nu a comentat direct anuntul Bulgariei.Potrivit Kommersant, directorul Gazprom Aleksei Miller a discutat despre posibila constructie a unui gazoduct si a unui depozit de gaz, in cadrul proiectului South Stream, cu ministrul roman al economiei, Adriean Videanu.
"Am avut un dialog clar si substantial cu Videanu. Am deschis un subiect privind posibila participare a Romaniei la proiectul South Stream", a declarat Miller citat de cotidian.Un purtator de cuvant al Gazprom a afirmat ca, in urmatoarele luni vor fi calculate costurile totale ale constructiei tronsonului din Romania.Costul total al constructiei South Stream este estimat la 25 de milioane de euro. Conducta va lega Rusia de Uniunea Europeana,... mai mult
Joi, 17 Iunie 2010, ora 12:40
Rusia si Turcia ar putea coopera in proiectul South Stream in ceea ce priveste marketingul si comercializarea gazului, a spus vineri ministerul rus al energiei Serghei Smatko, potrivit RIA Novosti, informeaza NewsIn.
"Noi am putea discuta activitatea comuna in domeniul comercializarii sau al marketingului (gazului - n. r.) pe anumite piete europene", a spus Smatko pentru jurnalisti.
Anterior, vicepremierul rus Igor Secin anuntase ca a propus Turciei sa se alature proiectului South Stream, dupa o intrevedere cu ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, aflat miercuri la Moscova.
Oficialul rus a declarat ca a discutat cu ministrul turc despre mai multe rute de aprovizionare cu gaz, inclusiv Nabucco, sustinut de Uniunea Europeana si concurent al South Stream.
"Cu cat exista mai multe variante pentru a furniza gaz consumatorilor, cu atat mai bine", a spus el.
Ulterior, ministrul de externe turc a comunicat disponibilitatea Turciei de accepta propunerile Rusiei in vederea participarii la proiectul South Stream.
"Suntem dispusi sa continuam negocierile pe chestiuni energetice cu deplina sinceritate si sa primim propunerile Rusiei", a spus el, dupa o intalnire cu omologul rus Serghei Lavrov.
"Credem ca Rusia poate furniza Turciei conditii foarte avantajoase in domeniul energetic", a mai precizat ministrul turc, desi nu este clar cum ar putea participa altfel decat sa permita conductei sa traverseze partea sa de zona economica maritima.
Rusia a construit deja o conducta pe sub... mai mult
Sambata, 04 Iulie 2009, ora 10:56
Cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, a solicitat Romaniei acordul pentru furnizarea unor date tehnice in vederea construirii conductei South Stream, iar Ministerul roman al Economiei i-l va acorda, potrivit unui comunicat emis joi de minister, conform NewsIn.Autoritatile romane au mai discutat joi la Moscova cu reprezentantii Gazprom despre problema importului direct de gaze naturale, iar Gazprom se va implica in realizarea studiului privind depozitul de gaze de la Roman-Margineni, a declarat joi ministrul Economiei Adriean Videanu agentiei NewsIn."Am reluat proiectele de colaborare intre Romgaz si Gazprom, privind importul direct de gaze, dezvoltarea capacitatilor de inmagazinare pe teritoriul Romaniei, precum si dezvoltarea retelei de tranzit a gazelor.
De asemenea, am vorbit si despre implicarea Gazprom in proiecte privind termocentralele din Romania. Le-am vorbit de faptul ca Romania are termocentrale pe gaze cu o putere instalata de 3.000 MW. Impreuna cu Gazprom, vom dezvolta proiecte in privinta termocentralelor", a declarat joi agentiei NewsIn ministrul Economiei, Adriean Videanu.Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, depozitul de gaze Roman-Margineni poate fi un proiect win-win pentru ambele parti. In acest context, reprezentantii Romgaz au prezentat un proiect de memorandum pentru aceasta colaborare, urmand ca partea rusa sa analizeze documentul."Gazprom va participa la realizarea studiului pentru acest depozit de gaze, prin institutele... mai mult
Vineri, 22 Mai 2009, ora 08:46