Gazprom a semnat contractele pentru constructia si furnizarea de tevi pentru gazoductul South Stream

Sambata, 15 Martie 2014, ora 08:40
2002 citiri
Gazprom a semnat contractele pentru constructia si furnizarea de tevi pentru gazoductul South Stream

Companiile care dezvolta proiectul gazoductului South Stream, destinat sa transporte gaze naturale din Rusia si Europa evitand Ucraina, au semnat vineri mai multe contracte pentru furnizarea de tevi si constructia primei legaturi din acest gazoduct, in conditiile in care grupul rus Gazprom continua cu acest proiect in pofida unei deciziei a Uniunii Europene de a amana negocierile din cauza situatiei din Ucraina, transmite Reuters.

Gazprom a informat vineri ca a semnat un contract in valoare de doua miliarde de euro cu compania italiana de servicii petroliere Saipem privind construirea primei conducte din gazoductul South Stream. Aceasta prima conducta ar urma sa fie gata pana la sfarsitul lui 2015 si ar urma sa transporte aproximativ 15 miliarde metri cubi de metri cubi de gaze naturale pe an.

Purtatorul de cuvant de la Gazprom, Sergei Kupriyanov, a precizat ca licitatia pentru selectarea companiei care va construi cea de a doua conducta este in derulare dar nu a oferit un termen limita. Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca favorita este tot firma Saipem, care a lucrat cu Gazprom si la amplasarea conductelor Blue Stream si Nord Stream.

Gazprom a semnat contracte de 800 milioane de euro pentru furnizarea de tevi

De asemenea, Gazprom a anuntat vineri ca a semnat mai multe contracte in valoare de 800 milioane de euro pentru furnizarea de tevi cu companiile japoneze Marubeni, Itochu, Sumitomo precum si cu firmele rusesti OMK si Severstal. Tevile vor fi utilizate la constructia portiunii submarine a gazoductului South Stream.

Proiectul South Stream prevede construirea unei conducere cu o lungime de 2.400 de kilometri incepand din Rusia via Marea Neagra in Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia si nord-estul Italiei. Constructia sectiunii submarine ar urma sa coste aproximativ 17 miliarde de euro.

Actionarii South Stream sunt Gazprom (Rusia), EDF (Franta), Wintershall (Germania) si Eni (Italia). Rusia a construit deja un proiect similar, Nord Stream, care pompeaza gaz din Rusia in Germania, evitand tranzitul prin Europa de Est.

#Gazprom conducta, #gaze naturale, #south stream , #stiri Gazprom