Romania discuta la Bruxelles conectarea la conducta de gaze Trans Adriatic Pipeline

Duminica, 27 Iulie 2014, ora 14:41
1740 citiri
Romania discuta la Bruxelles conectarea la conducta de gaze Trans Adriatic Pipeline

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, spune ca ar fi o "idee benefica" pentru consumatorii de gaze interconectarea Romaniei la conducta de gaze Trans Adriatic Pipeline (TAP), iar aceasta posibilitate este discuta inclusiv la Bruxelles.

"Conectarea Romaniei, Bulgariei si, probabil, si a Ungariei la TAP ar fi o initiativa care ar putea fi benefica pentru consumatorii din Romania, intrucat preturile ar fi mai competitive. Este o idee care poate deveni un proiect realizabil. Este un concept discutat, inclusiv cu reprezentantii Comisiei Europene", a declarat Nicolescu, potrivit Mediafax.

TAP porneste de la granita Greciei cu Turcia, unde urmeaza sa fie conectata cu TransAnatolian Pipeline, si va furniza gaze din campul Shah Deniz II din Azerbaijan, tranzitand Grecia si Albania, cu destinatia finala in Italia.

TAP a fost concurentul Nabucco pentru furnizarea de gaze din Azerbaijan, proiect sustinut de Romania.

Partenerii Nabucco erau OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta). Liderul consortiului Nabucco era OMV Austria.

Atat actionarii TAP, cat si Nabucco, sperau sa convinga cosortiul SHah Deniz II sa le furnizeze gaze, dar anul trecul castigatorul a fost desemnat TAP.

Consortiul care va exploata rezerva de gaze Shah Deniz din Azerbaijan este condus de British Petroleum, proprietarul a 20% din dezvoltatorul proiectului. Partenerii BP in proiect sunt Statoil (Norvegia) - 20%, Socar (Azerbaijan) - 20%, Fluxys - 16%, Total (Franta) - 10%, E.ON (Germania) - 9% si Axpo (Elvetia) - 5%.

In paralel, autoritatile din Romania mizeaza pe noile descoperiri de hidrocarburi din Marea Neagra pentru obtinerea independetei si securitatii energetice. Productia de hidrocarburi din noile zacaminte descoperite in Marea Neagra nu este preconizata sa inceapa mai devreme de 2020.

Publicatia americana The New York Times a scris recent ca OMV, proprietarul OMV Petrom, ar putea sa livreze gaze din Marea Neagra in gazoductul South Stream, dezvoltat de Rusia. Gazele ar urma sa ajunga in pietele euopene.

"Vom extrage mai mult gaz din Marea Nordului si din Marea Neagra", a spus Gerhard Roiss, presedintele OMV, citat de The New York Times.

South Stream este controlat 50% de Gazprom Rusia. Ceilalti actionari sunt Eni Italia, EDF Franta si Wintershall Germania. Gazoductul, al carui cost de constructie ar putea fi de 16 miliarde de euro, va transporta anual pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaze in UE.

Conducta va traversa Marea Neagra pe o distanta de 900 de kilometri, spre Balcani, unde se bifurca catre nord si sud, cu destinatia Austria si Italia.

#interconectare Romania gaze, #gaze Trans Adriatic Pipeline, #gaze romania , #Gaze naturale