Bloomberg: Ungaria deschide calea pentru constructia conductei South Stream

Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 11:05
1662 citiri
Bloomberg: Ungaria deschide calea pentru constructia conductei South Stream
Foto: South Stream

Parlamentul ungar a aprobat luni o lege care va deschide calea pentru constructia gazoductului South Stream, o noua sfidare a premierului Viktor Orban la adresa Uniunii Europeana, transmite Bloomberg.

Cu 132 de voturi pentru si 35 contra, Parlamentul de la Budapesta a aprobat un amendament care permite unei companii sa construiasca un gazoduct chiar daca nu are licentele necesare pentru a-l opera.

'Scopul acestui amendament este sa dea un impuls South Stream si sa arate Rusiei ca Ungaria ia in serios acest proiect', a declarat Attila Holoda, expert in domeniul energiei.

Saptamana trecuta, directorul principalei companii ungare implicate in proiectul South Stream declara ca Ungaria ar putea demara in urmatoarele sase luni lucrarile de constructie la sectiunea din conducta South Stream de pe teritoriul sau si sa finalizeze proiectul in 2017.

Compania de stat MVM detine 50% din actiunile companiei mixte responsabila pentru sectiunea din Ungaria a proiectului South Stream, cealalta jumatate fiind detinuta de Gazprom. Compania mixta nu are insa licenta necesara pentru constructia si operarea conductei.

South Stream transporta gazul rusesc in Europa, ocolind Ucraina

South Stream un gazoduct destinat transportului gazului natural rusesc in Europa, ocolind insa Ucraina. Ungaria vrea sa urgenteze acest proiect promovat de grupul rus Gazprom, dar se loveste de rezistenta exprimata de Comisia Europeana, care considera ca proiectul South Stream nu respecta decizia sa, care interzice furnizorilor de gaze naturale sa controleze si accesul la conductele care transporta gazele naturale.

'Orban testeaza limitele Uniunii Europene prin sprijinirea Rusiei. Insa Uniunea Europeana a oprit Bulgaria si ne va opri si pe noi', a declarat analistul ungar Andras Deak.

In luna august a acestui an, ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Vasil Shtonov, a cerut grupului energetic national Bulgarian Energy Holding (BEH) sa suspende toate operatiunile in legatura cu gazoductul South Stream pana cand acest proiect va respecta standardele Uniunii Europene.

Decizia autoritatilor de la Sofia vine la aproximativ o luna dupa ce Comisia Europeana a cerut Guvernului bulgar sa suspende lucrarile la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, in asteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislatia europeana. Executivul european sustine ca South Stream nu respecta decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale sa controleze si accesul la conductele care transporta gazele naturale, iar dupa anexarea Crimeei de catre Rusia a pus procesul de aprobare in asteptare.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua - spre nord, prin Serbia, Ungaria si Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei. Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 km lungime. Constructia gazoductului a inceput in decembrie 2012, primele livrari spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20% si Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta), cu cate 15%.

#South Stream Ungaria, #gazoduct ungaria , #Ungaria