Croatia, dezamagita ca a fost exclusa de pe traseul South Stream

Duminica, 04 Noiembrie 2012, ora 18:03
1267 citiri
Croatia, dezamagita ca a fost exclusa de pe traseul South Stream

Presedintele Croatiei, Ivo Josipovic, si-a exprimat sambata regretul ca gigantul rus Gazprom a decis ca traseul gazoductului South Stream sa treaca prin Ungaria si nu prin Croatia, informeaza site-ul croatiaweek.com.

Gazoductul South Stream - proiect comun al companiei ruse Gazprom si al concernului italian ENI - este conceput sa transporte anual 63 miliarde metri cubi de gaze naturale rusesti spre Europa via Marea Neagra si ocolind Ucraina.

Dupa luni de speculatii, gigantul rus Gazprom a confirmat ca traseul gazoductului South Stream nu va trece prin Croatia. Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a anuntat ca a fost semnat acordul final, iar conducta va trece prin Serbia si Ungaria.

In luna august, in presa din Ungaria au aparut informatii potrivit carora South Stream ar putea fi redirectionat spre Croatia in loc de Ungaria din cauza intarzierilor. In schimb, Gazprom a sustinut ca Ungaria ramane in continuare optiunea preferata pentru tranzitul gazului natural rusesc spre Europa Occidentala.

Constructia South Stream ar urma sa inceapa in decembrie pe ruta: Rusia - Bulgaria - Serbia - Ungaria.

"Este o veste proasta, este rezultatul faptului ca de ani de zile nu avem o politica sistematica, nu avem planuri de viitor si am luate diverse decizii legate de investitorii din Rusia", a afirmat seful statului croat.

#proiect south stream, #South Stream Croatia, #traseu South Stream, #South Stream Ungaria, #decizie Gazprom traseu South Stream , #Europa