South Stream va fi construit pana in 2015

Vineri, 17 Mai 2013, ora 16:18
1037 citiri
South Stream va fi construit pana in 2015

Proiectul gazoductului South Stream, destinat sa transporte gazul natural din Rusia si Uniunea Europeana, este o realitate si urmeaza sa fie construit pana la sfarsitul lui 2015, a declarat joi directorul general al companiei care se ocupa de sectiune offshore.

South Stream, un proiect de 39 de miliarde de dolari, se va intinde pe o distanta de peste 2.000 de kilometri incepand din Rusia via Marea Neagra in Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia si nord-estul Italiei. Insa multi analisti si diplomati au ridicat semne de intrebare cu privire la viabilitatea economica a proiectului, transmite Reuters.

Pe langa costurile ridicate, proiectul se confrunta si cu dificultati tehnice in conditiile in care pe o distanta de 900 de kilometri va fi amplasat sub apa la o adancime de pana la 2.000 de metri.

"Decizia de investitie a fost luata. Actionarii ne-au instruit sa lucram astfel incat prima conducta sa fie in functiune pana la finele lui 2015 si acesta este calendarul dupa care operam", a declarat directorul South Stream Transport, Marcel Kramer.

South Stream este vazut ca un rival pentru Nabucco West si TAP, doua proiecte care intentioneaza sa transporte in Europa gazele naturale produse la Shaz Deniz in Azerbaidjan. In luna iunie, operatorii Shah Deniz ar urma sa decida intre Nabucco West si TAP, iar proiectul ales ar urma sa inceapa sa livreze gaze naturale in 2018 sau 2019.

Potrivit lui Marcel Kramer, South Stream ar trebui sa demareze operatiunile cu mult inainte de 2018-2019, adaugand ca societatea este pe punctul de a finaliza finantarea proiectului in a doua jumatate a acestui an sau inceputul lui 2014. "Acesta este testul adevarului pentru viabilitatea unor proiecte de acest gen", a spus Kramer care a adaugat ca South Stream va avea peste 20 de participanti, incluzand banci si agentii de export.

Actionarii South Stream sunt Gazprom (Rusia), EDF (Franta), Wintershall (Germania) si Eni (Italia). Rusia a construit deja un proiect similar, Nord Stream, care pompeaza gaz din Rusia in Germania, evitand tranzitul prin Europa de Est.

#constructie South Stream, #proiect south stream, #South Stream 2015 , #Gaze naturale

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  4. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  5. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  6. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  7. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  8. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  9. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO
  10. Al 2-lea ”tigru” al Europei lovit de un șoc economic: 500.000 de români expuși periculos