Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra un deficit de 10,3% din PIB anul acesta, desi ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut.
Mai mult, Comisia Europeana anticipeaza o scadere economica mai mare pentru acest an si o revenire mai slaba pentru 2021.
Comisia recomanda analiza dezechilibrelor macroeconomice pentru 12 state membre, intre care si Romania, care au inregistrat deficite excesive inca din februarie 2020.
Comisia Europeana estimeaza in prognoza de toamna ca tara noastra va inregistra un deficit bugetar de 10,3% din PIB anul acesta, peste cel estimat astazi de Ministerul de Finantelor (9,1% din PIB), diferenta fiind de peste 2 miliarde de euro, scrie biziday.ro.
Totodata, Comisia prognozeaza ca economia romaneasca se va contracta anul acesta cu 5,2%, urmand ca anul viitoare sa creasca cu 3,3%.
Citeste si: Ministrul Finantelor anunta ca deficitul bugetar urca la 9,1% din PIB la rectificare
Din aprilie 2020, Romania face obiectul procedurii de deficit excesiv (PDE), ca urmare a incalcarii in 2019 a pragului privind deficitul maxim prevazut in tratat.
Raportul recomanda elaborarea de bilanturi aprofundate care sa identifice si sa evalueze gravitatea posibilelor dezechilibre macroeconomice pentru cele 12 state membre care au fost deja identificate ca inregistrand dezechilibre sau dezechilibre excesive in februarie 2020. Acestea sunt Croatia, Cipru, Franta, Germania,... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 20:26
Comisia Europeana a propus in aceasta saptamana Consiliului UE sa deschida procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei pentru depasirea tintei deficitului bugetar de 3% din PIB, mentionand ca aceasta situatie nu este nici exceptionala si nici temporara.
In acest context, ministrul interimar al Finantelor Publice, Florin Citu, a transmis ca planul guvernantilor de la Bucuresti pentru reducerea deficitului bugetar a fost acceptat de institutiile de la Bruxelles. Astfel, ar trebui sa ajungem sub 3% pana la finalul anului 2022.
Pasii pentru declansarea procedurii de deficit bugetar excesiv
Pe 4 martie, Comisia Europeana a publicat un comunicat din care reiese ca primul pas pentru declansarea procedurii de deficit bugetar excesiv a fost facut.
"Comisia a propus Consiliului sa initieze o procedura de deficit excesiv pentru Romania si a adoptat o recomandare adresata Consiliului de stabilire a cerintelor de ajustare. Recomandarea propusa prevede ca Romania sa urmeze o traiectorie de ajustare durabila si credibila pentru a pune capat deficitului excesiv pana in 2022, cel tarziu.
Deciziile de astazi (4 martie 2020 - n.red.) se succed adoptarii Raportului Comisiei privind articolul 126 alineatul (3), in care s-a constatat ca Romania nu a respectat criteriul deficitului prevazut in tratat, fiind astfel justificata initierea unei proceduri pentru deficit excesiv. Comitetul economic si financiar a fost de acord cu aceasta evaluare in avizul sau din 24 februarie 2020",... mai mult
Vineri, 06 Martie 2020, ora 07:19
Romania a facut progrese limitate cu recomandarile specifice de tara din 2019, in conditiile in care progresele substantiale din sectoarele financiar si bancar au fost contracarate de lipsa progreselor cu privire la cadrul fiscal, sistemul public de pensii, venitul minim de incluziune, predictibilitatea procesului de luare a deciziilor si guvernanta companiilor de stat, se arata in raportul de tara publicat miercuri de Comisia Europeana.
Potrivit acestui document, Romania a facut progrese substantiale cu privire la protejarea stabilitatii financiare si a soliditatii sectorului bancar si unele progrese cu privire la asigurarea viabilitatii pe termen lung a celui de-al doilea pilon de pensii precum si cu privire la implementarea unei strategii nationale de achizitii publice.
De asemenea, Executivul comunitar sustine ca Romania a facut progrese imitate in domeniile conformarii la plata si colectarii taxelor, imbunatatirii calitatii si incluziunii educatiei, cresterii calitatii si acoperirii serviciilor sociale, imbunatatirii dialogului social, elaborarii unui mecanism de stabilire a salariului mini bazat pe criterii obiective, imbunatatirii accesului si raportului cost-eficienta al sistemului de sanatate, concentrarii investitiilor pe zonele cheie si pregatirii proiectelor de investitii publice.
In schimb, Romania nu a facut niciun progres cu privire la implementarea cadrului fiscal national, asigurarea stabilitatii sistemului public de pensii, finalizarea reformei... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 14:16
Comisia Europeana (CE) a anuntat ca a adoptat un raport privind Romania, care analizeaza in ce masura tara respecta criteriul deficitului bugetar prevazut de tratat.
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat anul 2019 cu un deficit de 48,3 miliarde de lei (10,18 miliarde de euro), 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), peste tinta de 3% agreata cu Uniunea Europeana (UE).
Romania, prin Tratatul de la Maastricht, s-a angajat in fata UE sa respecte un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB. In cazul depasirii acestei tinte, Comisia Europeana poate declansa, in cazul Romaniei, procedura de deficit excesiv.
"Raportul urmareste adoptarea de catre Romania a unei strategii bugetare pentru perioada 2020-2022, care se estimeaza ca va duce la un deficit public ce depaseste valoarea de referinta de 3% prevazuta de tratat pentru anii 2019, 2020 si 2021", a transmis Comisia Europeana.
Din raport rezulta ca Romania nu respecta criteriul deficitului definit in tratat si ca deschiderea unei proceduri de deficit excesiv este, prin urmare, justificata.
Etapa imediat urmatoare este formularea de catre Comitetul Economic si Financiar a unui aviz cu privire la raport, in urmatoarele doua saptamani.
Citu: Romania va intra in procedura de deficit excesiv, cel mai devreme in martie ...citeste mai departe despre "Comisia Europeana adopta un raport cu privire la Romania, referitor la depasirea tintei de... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 16:41
Ritmul de crestere al economiei romanesti va accelera usor anul acesta, pana la 4,1%, de la un avans de 4% in 2018, pentru a incetini ulterior la 3,6% in 2020 si 3,3% in 2021, se arata in previziunile economice de toamna, publicate joi de Comisia Europeana (CE).
Comparativ cu previziunile economice de vara, publicate in luna iulie, Executivul comunitar a revizuit usor in urcare estimarile privind Romania, in conditiile in care atunci miza pe o crestere de 4% in 2019 si un avans de 3,3% in 2020.
"Produsul Intern Brut este estimat sa inregistreze o crestere reala de 4,1% in 2019 si un avans de 3,6% in 2020 si unul de 3,3% in 2021. Consumul privat este asteptat sa se reduca dar va ramane principalul motor de crestere de-a lungul intervalului de prognoza, pe masura ce veniturile disponibile vor continua sa fie sustinute de o politica fiscala expansionista si o crestere solida a salariilor", sustine Executivul comunitar.
De asemenea, Comisia Europeana se asteapta ca presiunile inflationiste in Romania sa se reduca. "De la un varf anual de 4,1% in 2018, indicele preturilor de consum a coborat la 3,5% in luna septembrie 2019, ca urmare a scaderii preturilor la energie si alimente. Este de asteptat sa ramana in jurul valorii de 3,9% in 2019 si sa revina in intervalul vizat de BNR (2,5% plus/minus un punct procentual) in 2020", subliniaza Comisia Europeana.
In ceea ce priveste riscurile la adresa acestor estimari, Comisia Europeana sustine ca acestea provin atat din... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 14:24
Comisia Europeana informeaza, prin intermediul unui document trimis Consiliului European, ca Guvernul de la Bucuresti are, intr-adevar, de gand sa anuleze 10 ani de reforma a sistemului de pensii, renuntand la caracterul obligatoriu al contributiilor la Pilonul II.
In raportul intocmit de Comisia Europeana se arata ca Bruxelles-ul stie de intentia Cabinetului Dancila de a anula obligativitatea platii contributiilor la Pilonul II de pensii pentru cetatenii romani. Mai exact, in document se arata ca:
"Guvernul are in vedere o inversare a reformei sistemului de pensii din 2008, care a introdus Pilonul II de pensii. (...) Potrivit declaratiilor publice, Guvernul intentioneaza sa faca transferurile catre Pilonul II optionale si sa ia o decizie pana la sfarsitul lunii iunie 2018, dupa consultarea cu partile interesate.
Aceste transferuri ajung anual la circa 7 miliarde de lei.
O astfel de masura ar reduce deficitul pe termen scurt (...) Cu toate astea, castigurile pe plan fiscal s-ar risipi pe termen lung, in conditiile in care devierea banilor de la Pilonul II ar lasa plata pensiilor varstnicilor doar pe seama contribuabililor.
In plus, o asemenea masura ar putea avea un impact negativ asupra viabilitatii sistemului de pensii si asupra dezvoltarii pietelor de capital.
Transformarea Pilonului II intr-unul optional ar priva Romania de dreptul de a invoca clauza reformei pensiilor din Pactul Fiscal European", se arata in documentul redactat de CE.
Cel care a... mai mult
Vineri, 25 Mai 2018, ora 11:14
Reformarea sistemului de justitie din Romania este afectata de masurile din ultimul an, avertizeaza Comisia Europeana intr-un raport prin care recomanda guvernantilor sa ia masuri urgente pentru corectarea deficitului bugetar.
Comisia Europeana a publicat, miercuri, un raport in care transmite un avertisment comun Ungariei si Romaniei, cu privire la existenta unei deviatii semnificative de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) in 2017.
Pe baza prognozelor de primavara ale Comisiei si a datelor pe 2017 validate de Eurostat, atat in Romania cat si in Ungaria abaterea de la traiectoria de ajustare structurala in 2017 a fost mai mare decat pragul de 0,5% din PIB, spune raportul.
In privinta Romaniei insa, CE isi exprima ingrijorari privind evolutia sistemului de justitie, ale carui progrese pot fi afectate de masurile din ultimul an.
"Evolutiile din ultimul an au dus la mari dubii privind ireversibilitatea si sustenabilitatea progreselor substantiale inregistrate de Romania in reformarea sistemului judiciar si in combaterea coruptiei la nivel inalt.
(...) Exista presiuni asupra institutiilor judiciare si asupra sistemului institutional de combatere a coruptiei", avertizeaza Comisia Europeana.
Reducerea contributiilor la Pilonul II
Recenta reducere a contributiilor la Pilonul II de pensii diminueaza, pe termen scurt, ingrijorarile fiscale, mai afirma reprezentantii Comisiei Europene in Raportul privind recomandarile... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2018, ora 15:59
Comisia Europeana a aprobat programul operational prezentat de Romania in vederea utilizarii noului Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD), informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Romania va primi peste 441 de milioane de euro (la preturile actuale) in perioada 2014-2020 pentru a oferi produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum si articole de uz scolar copiilor aflati in dificultate.
Finantarea UE va fi completata cu peste 75 milioane de euro din resursele nationale, informeaza Agerpres.
"Salut calduros adoptarea programului FEAD pentru Romania. Avand in vedere faptul ca, in prezent, aprovizionarea cu alimente este planificata inainte de venirea iernii, fondul va oferi un sprijin vital persoanelor care trec prin momente grele. Sunt, de asemenea, bucuroasa ca programul se concentreaza asupra copiilor vulnerabili, astfel incat oportunitatile lor de invatare sa nu fie afectate de lipsurile materiale din familie", a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitate profesionala, Marianne Thyssen.
Inceperea aprovizionarii cu alimente este prevazuta pentru aceasta iarna si, din 2015, va avea loc de doua ori pe an. Vor beneficia de ajutor persoanele asistate social, pensionarii cu pensii mici si persoanele al caror venit este sub 45% din salariul minim pe economie la nivel national.
Pachetele cu produse alimentare vor fi... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 15:47
Delegatia Comisiei Europene apreciaza ca a doua si a treia evaluare a acordului cu Romania sunt pozitive, iar Comisia va elibera urmatoarea transa de un miliard de euro in luna martie, a declarat reprezentantul CE, Fabienne Ilzkovitz. "In acest moment consideram ca programul este in linie cu asteptarile. Au fost atinsi toti indicatorii macroeconomici conveniti.
La nivel fiscal, ultimele date arata ca deficitul bugetar a fost de 7,3% din PIB", a explicat Ilzkovitz, citat de Mediafax.
Ea a aratat ca un alt element pozitiv l-a reprezentat aprobarea bugetului pe 2010, chiar daca mai importanta este in acest moment implementarea prevederilor bugetare pentru acest an.
"Stim ca este dificila (implementarea), dar trebuie realizata, pentru ca va avea un impact pozitiv asupra pietei, dar va intari si increderea in Romania", a adaugat reprezentantul CE.
Ea a mai aratat ca este important pentru Romania sa continue reformele structurale, prin adoptarea legilor responsabilitatii fiscale si a pensiilor. mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 10:53