Ministrul Muncii, la televiziunea nationala: 2019 va fi un an istoric!

Vineri, 08 Februarie 2019, ora 10:27
1765 citiri
Ministrul Muncii, la televiziunea nationala: 2019 va fi un an istoric!
Foto: CC0 Creative Commons

Anul 2019 va fi practic un an istoric, pentru ca nu va mai trebui sa completam plata pentru sistemul de pensii prin bugetul de stat, a declarat, joi seara, ministrul Muncii, Marius - Constantin Budai, la postul public de televiziune.

"Ca o noutate pentru acest an, vom avea chiar la bugetul de pensii un excedent bugetar. Va fi practic un an istoric cand nu va mai trebui sa completam pentru sistemul de pensii plata prin bugetul de stat. In anul 2018 deficitul a fost foarte mic, s-a micsorat, iar in acest an vom avea chiar excedent. Dupa transferul contributiilor si dupa faptul ca din decembrie 2016 pana acum numarul locurilor de munca a crescut cu peste 200.000. Spre bucuria noastra au inceput sa creasca locurile de munca si in industria prelucratoare, in constructii, in confectii. Cel mai important este ca au inceput sa creasca locurile de munca sau necesitatea pentru angajati in constructii si in industria prelucratoare", a explicat Budai.

Ministrul a reiterat ca vor exista bani pentru tot ce se va intampla in acest an, iar calendarul majorarilor promis in programul de guvernare va fi respectat.

"Cu siguranta vom avea bani pentru tot ce se va intampla in acest an. Stiti ca si in 2017- 2018 am avut, din pacate, parte de declaratii iresponsabile din partea unor colegi din opozitie, care nu au facut altceva decat sa aduca panica in randul pensionarilor mai ales si al salariatilor. Fac o mica remarca si le spun ca nu noi suntem cei cu taierile, ci ei. Noi am promis ca vom face un calendar al majorarilor, ne tinem de el si vom duce mai departe acest calendar. Avem calcule facute. Prognozele noastre pentru cresterea economica si pentru tot ce s-a intamplat au fost ponderate, s-au dovedit a fi ponderate. Am avut rezultate financiare bune si suntem siguri de ceea ce facem", a afirmat seful de la Munca.

El sustine ca sunt foarte multe masuri de incurajare a ocuparii in programul de guvernare, pentru a transforma Romania dintr-o tara cu mana de lucru ieftina intr-o tara cu mana de lucru calificata.

"Avem foarte multe masuri de incurajare a ocuparii prin ANOFM. Una dintre masuri se refera la ucenicie. Un angajator care vrea sa califice un angajat primeste de la stat o suma de 250 de lei pe luna pe perioada cat acesta este ucenic si apoi se califica. Este o suma importanta. Statul prefera sa o cheltuie pentru a obtine o mana de lucru calificata si pentru a incuraja ocuparea", a mentionat ministrul Muncii.

Intrebat daca salariatii pot cere dupa sase luni la un angajator un post cu conditii mai bune, el a raspuns "vom demonstra ca putem face lucruri frumoase pentru romani". "Sunt trei directive pe care noi am reusit sa le aprobam si se refera la echilibrul dintre viata profesionala si cea familiala", a spus Marius Budai.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis joi AGERPRES, presedintia Romaniei la Consiliul UE si Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind directiva care vizeaza cresterea transparentei si predictibilitatii conditiilor de munca in UE. "Noile forme de munca ofera oportunitati, dar creeaza si incertitudini in ceea ce priveste drepturile lucratorilor si protectia lor sociala.

"Directiva va introduce un set de drepturi minime menite sa sporeasca securitatea si predictibilitatea relatiilor dintre angajati si angajatori", a declarat Marius Budai, in comunicat.

Viitoarea directiva prevede ca angajatorii sa informeze lucratorii asupra aspectelor esentiale ale relatiei de munca, cum ar fi identitatea partilor implicate in raportul de munca, locul de munca si natura muncii, valoarea salariului de baza si a altor drepturi, durata standard a zilei sau saptamanii de lucru, atunci cand acestea pot fi determinate.

In plus, acordul provizoriu stabileste o serie de drepturi minime suplimentare pentru lucratori: posibilitatea de a lucra, in paralel, la un alt angajator; limitarea perioadei de proba la maximum 6 luni, o perioada de proba mai mare fiind permisa numai in cazul in care aceasta este in interesul lucratorului sau este justificata de natura muncii; posibilitatea de a solicita, dupa cel putin sase luni de vechime la acelasi angajator, un loc de munca cu conditii mai previzibile si mai sigure; dreptul de a beneficia de formare gratuita, atunci cand acest lucru este prevazut in legislatia UE sau in cea nationala.

Propunerea pentru o mai mare transparenta si predictibilitate la locul de munca a fost lansata de Comisia Europeana in decembrie 2017. In iunie 2018, Consiliului Uniunii Europene si-a prezentat punctul de vedere care a stat la baza negocierilor cu Parlamentul European.

Dupa aprobarea acordului provizoriu de catre Comitetul Reprezentantilor Permanenti al Consiliului, urmeaza votul oficial, atat in Consiliu, cat si in Parlamentul European.

#sistem pensii 2019, #buget stat 2019 , #Buget