Sectorul de e-commerce din Romania a depasit pragul de 4,3 miliarde de euro la finalul anului 2019, cu 20-22% mai mult decat in 2018 cand valoarea comertului online a fost estimata la aprox. 3,6 miliarde de euro, potrivit estimarilor ARMO (Asociatia Romana a Magazinelor Online).
Ritmul de crestere 2019 vs. 2018 a fost mai redus comparativ cu 2018 vs. 2017, cand rata de crestere de la un an la altul a fost de aprox. 30%.
Valoarea de peste 4,3 miliarde de euro face referire la toate tranzactiile generate din Romania atat catre comerciantii autohtoni, precum si catre magazinele online din afara granitelor tarii.
"Daca facem o medie, inseamna ca romanii au cheltuit pentru cumparaturi online aprox. 12 milioane de euro in fiecare zi a anului trecut, in crestere de la 9,86 milioane euro - media zilnica inregistrata in 2018", spune Andrei Radu, CEO & Founder GPeC.
"Insa, potrivit Eurostat, doar 23% din populatia Romaniei a facut cumparaturi online in 2019, ceea ce ne situeaza pe penultimul loc din Uniunea Europeana, devansand doar Bulgaria cu 22% - fapt care ne arata ca e-commerce-ul romanesc mai are mult loc de crestere", adauga el.
Cifra de 4,3 miliarde euro reprezinta strict segmentul e-tail, adica produsele fizice (tangibile) care au fost cumparate prin internet. Nu sunt incluse serviciile, biletele de avion, vacantele si calatoriile, rezervarile hoteliere, biletele la spectacole sau la diferite evenimente, plata facturilor la utilitati, continutul download-abil... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 17:35
Incepand de luni, romanii pot face cumparaturi online de pe orice site din Uniunea Europeana, fara sa mai fie directionati catre un site din tara noastra.
Comisia Europeana a elaborat un regulament pentru comertul electronic, care va intra in vigoare pe 3 decembrie, in urma caruia discriminarile de acest tip vor fi interzise.
Asadar, daca pana acum romanii care voiau sa cumpere, de exemplu, haine sau produse electronice de la un brand international de pe un site dintr-o tara din UE erau directionati catre site-ul din Romania, de unde le achizitionau la preturi mai mari, astfel de practici vor fi interzise.
"Daca vrem sa cumparam un bilet la un concert de pe un site din Franta, pana acum eram redirectionati catre site-ul corespondent din Romania, unde preturile poate sunt mai mari. Nu exista acele oferte speciale. Acum, vom beneficia si de aceste discount-uri, reduceri, oferte speciale ca si cum am fi un cetatean francez", a declarat Stefan Turcu, purtator de cuvant la Comisia Europeana, citat de ProTV.
De exemplu, biletul de acces pentru parcurile de distractii, cum ar fi Disneyland, costa diferit in functie de tara, iar noi putem alege acum varianta cea mai ieftina.
Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene a mai precizat ca, potrivit consumatorilor, in peste 60% dintre site-urile de pe care au incercat sa faca cumparaturi au intampinat probleme.
"Din ce ne-au spus consumatorii, in 63 la suta dintre site-urile pe care au incercat sa cumpere produse in... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 12:14
Cand vine vorba despre e-commerce, mai ales in cazul celor care isi doresc sa porneasca un business de succes pe Amazon, apar inevitabil si o multime de informatii nesigure.
Astazi, cu ajutorul lui Alexandru Jurca, expert in business online, vom lamuri top 5 cele mai des intalnite mituri legate de afacerile online:
Nu are sens sa iti faci site-ul daca vinzi un singur produs
"In zilele noastre, site-ul este cartea de vizita al unui brand. Reprezinta sansa ta de a impartasi povestea brandului, de a-i face pe clienti sa se identifice cu valorile tale si de a le oferi continut de valoarea prin intermediul blogului".
Construirea un site e o mare bataie de cap
"Din contra, devine din ce in ce mai usor pe zi ce trece. Exista o multime de platforme care sunt special configurate pentru e-commerce, iar tot ce trebuie sa faci este sa iti alegi tema preferata si sa redactezi continutul".
La inceput nu ai nevoie de social media
"Poti incepe sa postezi chiar dinainte de a lansa primul produs. Alegi un continut de calitate care sa reflecte valorile brandului, incerci sa fii cat mai intri in discutii cu potentialii clienti si vei creste pe zi ce trece. Platformele sociale vin in completarea site-ului si ofera clientilor o experienta comprehensiva".
Nimeni nu mai citeste emailurile comerciale in ziua de azi
"De fapt, e-mailul inca este considerat cea mai eficienta metoda de a a-ti creste baza de clienti. Mai mult, in ziua de azi exista platforme care... mai mult
Marti, 20 Februarie 2018, ora 14:41
Peste 260.000 de tranzactii au fost efectuate online in Romania de Black Friday 2017, iar valoarea a depasit 160 de milioane de lei, cu 50% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, reiese din datele publicate, vineri, de catre unul dintre furnizorii de servicii de plata online.
La editia din acest an a evenimentului de shopping "Vinerea Neagra", minutul de aur a fost inregistrat in intervalul orar 7:03 - 7:04, cand recordul a atins 922 de tranzactii pe minut, cu 84% mai mult decat anul trecut.
Potrivit procesatorului PayU, valoarea medie a cosului de cumparaturi a depasit 600 de lei. De asemenea, valoarea medie a cosului de cumparaturi achitat cu un card de rate a fost de 913 lei, cu 75% mai mult decat valoarea medie a unui cos de cumparaturi platit prin alte metode de plata. De asemenea, in sistemul PayU Romania, trei din 10 cumparatori online au platit folosind un card cu rate fara dobanda.
In ceea ce priveste categoria de produse preferata de catre romani, statistica releva faptul ca, in acest an, produsele IT&C au ramas in topul preferintelor cumparatorilor online de Black Friday, urmate de produsele din categoria Fashion si eTail (mobilier, decoratiuni, jucarii, carti, produse alimentare, produse cosmetice, vinuri si nu numai).
Cea mai mare tranzactie online a fost de 37.400 lei, realizata in jurul orei 18:00, cumparatorul achizitionand o masina. Pe locurile doi si trei s-au aflat tranzactii de peste 36.000 lei, respectiv de peste 35.000 lei,... mai mult
Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 12:08
Mai sunt 10 zile pana la Conferinta de comert electronic TeCOMM Bucuresti, care se va desfasura in perioada 7-8 mai, la Crowne Plaza si in cadrul careia proprietarii magazinelor online vor primi solutii cu aplicabilitate imediata pentru business-ul lor.
"Daca in prezent comertului online din total retail este 2,5%, parerea mea este ca 'e-commerce-ul' nu se va opri din crestere pana spre 50%. Acest lucru inseamna ca vom avea 10 ani de crestere certa pentru comertul online, orice se va intampla cu economia romaneasca", a declarat Bogdan Colceriu - CEO si unul dintre fondatorii Frisbo, prima platforma care ofera in prezent toate serviciile operationale necesare unui magazin online, intr-un comunicat remis Business24.
Bogdan Colceriu va vorbi in cadrul TeCOMM despre "Cum modifica solutiile logistice eCommerce-ul", mai exact el va dezvolta conceptul de e-fulfillment.
E-fulfillment este serviciul prin care un operator preia tot procesul de onorare a comenzilor in numele unui magazin online, de la depozitare, la preluare de comenzi, impachetare si livrare sau chiar gestionare website, bazandu-se pe sisteme cloud de gestiune, raportare si urmarire a comenzilor.
In acest sistem, clientul plateste in functie de succesul propriului magazin online.
Preturile sunt in functie de comenzile preluate sau de marfa depozitata, astfel incat costul operational este direct proportional cu vanzarile realizate.
Proprietarii magazinelor online ar trebui sa aloce cea mai mare... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 13:11
Aproape o treime dintre romanii cumparatori de carte au varste cuprinse intre 25 si 34 de ani, majoritatea fiind femei cu studii superioare, releva un studiu de specialitate intocmit de okian.ro, una dintre cele mai mari librarii online de carte in limba engleza din Romania.
Conform sursei citate, din totalul celor care cumpara carti, 30% fac parte din segmentul de varsta 25-34 de ani, au studii superioare, venituri peste medie si sunt, in marea lor majoritate, femei. De altfel, acestea sunt dispuse sa cheltuie circa 100 de lei pe titlurile preferate.
Totodata, tinerii cu varste intre 18 si 24 ani reprezinta o alta categorie amatoare de carte, in cea mai mare parte de literatura de fictiune, dar si carti de business sau dezvoltare personala.
In cazul okian.ro, comanda medie de carte se ridica la aproximativ 110 lei, fiind usor mai mare in a doua parte a anului, perioada noiembrie - decembrie, cu ocazia sarbatorilor de iarna si a evenimentelor de e-commerce, precum Black Friday.
Cea mai mare comanda de carte online Okian din 2013 s-a ridicat la 3.900 lei si a constat in mai multe titluri de specialitate din domeniul picturii in ulei.
Okian realizeaza comert cu carte straina si romaneasca de peste 15 ani, fiind unul dintre principalii comercianti de carte din Romania, reprezentant al celui mai mare grup educational din lume, Pearson Education. mai mult
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 13:30
PayU, cel mai mare procesator de plati online din Romania, lanseaza, miercuri, campania 'e-Romaneste', proiect de comunicare si educatie destinat promovarii comertului online romanesc.
Campania se desfasoara timp de o luna, punctul culminant fiind reprezentat de un eveniment online, in zilele de 9 si 10 iunie, in cadrul caruia utilizatorii de Internet din Romania se vor bucura de o experienta de cumparare la standarde oferite de magazinele online internationale.
Campania 'e-Romaneste' se afla la prima editie si se adreseaza tuturor romanilor prezenti pe Internet, reunind principalii jucatori din industria de e-commerce, respectiv magazine online, curieri, procesatori de plati.
Comerciantii online implicati in campanie provin din industrii diverse - IT & C, carti, jucarii, bilete etc., printre acestia numarandu-se Carrefour, BestKids, Domo, Floria, F64, Libris, MyTicket, Orange, PC Garage, Romtelecom. mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 08:47
Guvernul francez intentioneaza sa introduca o lege care sa interzica retailerului online american Amazon sa acorde clientilor din Franta atat discounturi, cat si livrare gratuita pentru carti, scopul masurii fiind de a proteja restul comerciantilor de concurenta neloiala.
Executivul vrea sa identifice momentul potrivit pentru a interzice practica Amazon, despre care vanzatorii francezi de carti afirma ca le ameninta modelul de afaceri, a afirmat ministrul francez al Culturii, Aurelie Filippetti, potrivit New York Times.
"Sunt pentru blocarea posibilitatii de a oferi atat livrare gratuita, cat si un discount de 5%. Avem nevoie de o lege, astfel ca vom identifica un moment potrivit pentru a o introduce", a declarat Filippetti pentru postul francez de televiziune BFM.
Reprezentantii Amazon Franta au refuzat s comenteze.
Declaratia ministrului Culturii evidentiaza tensiunile dintre guvernul francez si companiile americane active online, precum Amazon siu Google, criticate ca platesc prea putin creatorilor de continut.
Franta, la fel ca alte state europene, interzice retailerilor sa acorde reduceri de pret mai mari de 5% fata de nivelul stabilit de editura. Prin aceasta politica se urmareste protejarea vanzatorilor de carte, care altfel ar fi striviti de marile lanturi de magazine, capabile sa acorde discount-uri mai mari. mai mult
Sambata, 22 Iunie 2013, ora 13:11
Volumul comertului electronic cu plata online a inregistrat la nivelul anului 2011 o crestere de 24% fata de anul anterior, ajungand la valoarea de 158,9 milioane euro, conform Romcard.
Prin platforma ePayment a fost procesat un volum de 138,8 milioane de euro, lunile cu cele mai mari vanzari fiind inregistrate in mai, iunie si iulie, cand volumul tranzactiilor s-a ridicat la aproape 14 milioane de euro lunar.
Cresterea realizata la nivelul anului 2011 a fost impulsionata de o serie de campanii si promotii desfasurate de jucatorii din industrie. Totodata, spre deosebire de alti ani, cand doar anumite domenii inregistrau evolutii spectaculoase, in 2011 cresterea s-a manifestat in aproape toate domeniile. Astfel, in 2011, s-au inregistrat cresteri mari la flori - 29,62%, jucarii - 23,38%, cadouri -21,26%, produse IT - 32%.
De asemenea, internetul se dovedeste un canal foarte potrivit pentru organizatiile non-profit, donatiile online inregistrand o crestere de aproape 26% in 2011 fata de 2010.
Valoarea medie a cosului de cumparaturi online a inregistrat, de asemenea, o evolutie pozitiva, de la 58 euro in 2010 la 64 euro in 2011, conform datelor din sistemul ePayment.
Cele mai mari valori medii pe tranzactie au fost inregistrate in turism, software, segmentul IT&C si cel al jucariilor, cu 163, 126, 114 si respectiv 81 de euro. La polul opus se situeaza tranzactiile pentru produse sau servicii in general mai ieftine cum ar fi carti, bilete la spectacole, cupoane... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 11:59