Curtea de Conturi a anuntat, miercuri, mai multe nereguli pe care le-a constatat la CNADNR si TAROM.
Astfel, conform unui raport pe 2015 al Curtii de Conturi, CNADNR a majorat nejustificat bugetul proiectului de reconstructie a drumurilor afectate de inundatii, finantat dintr-un imprumut al Bancii Europene de Investitii (BEI), cu suma de 199,15 milioane lei (44,26 milioane euro) fata de valoarea aprobata a acestuia.
Institutia a recomandat dispunerea unor masuri legale privind incadrarea valorii proiectului in suma aprobata prin contractul de finantare.
In plus, in urma verificarii contractelor de lucrari "Refacere corp drum, refacere terasamente, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 141+500 - km 152+800" si "Consolidare sistem rutier reconstructie pod, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 152+800 - km 162+500", Curtea de Conturi a constatat ca, privind procedura de achizitie pentru atribuirea celor doua contracte de lucrari, desi "ofertele castigatoare prezentau aspecte de neconformitate cu documentatia de atribuire, comisiile de evaluare le-au declarat admisibile".
Legat de derularea celor doua contracte de lucrari, au fost efectuate cheltuieli ineficiente si neeconomicoase in suma totala de 14,38 milioane lei, reprezentand plata unor lucrari de suprastructura deja executate care s-au degradat si care urmeaza sa fie refacute.
Guvernul a decis in septembrie 2016 reorganizarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 14:58
Firma spaniola Copisa Constructora Pirenaica va construi varianta de ocolire rutiera a orasului Targu Mures, cu o lungime de 11,6 kilometri, printr-un contract de 167,1 milioane lei (38,1 milioane euro), inclusiv TVA, atribuit de CNADNR.
Lucrarile au fost adjudecate luni pentru pretul cel mai scazut, in urma unei licitatii deschise unde CNADNR a primit 13 oferte, din care 7 au fost admise, conform
Mediafax.
Proiectul a fost atribuit pentru suma de 134,7 milioane lei fara TVA, reprezentand putin peste 50% din valoarea estimata initial, de 252 milioane lei fara TVA.
Contractul are o durata de patru ani si va fi finantat cu bani europeni si fonduri de la buget.
Constructorul spaniol selectat este parte a unei asocieri care a castigat in vara anului 2012 un contract de 149,7 milioane lei pentru reabilitarea DN 66 intre Bumbesti Jiu si Petrosani. mai mult
Vineri, 04 Iulie 2014, ora 16:00
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a trimis companiei Romstrade, controlata de Nelu Iordache, instiintari de reziliere a alte doua contracte, in valoare totala de 54 milioane de euro.
Primul contract vizeaza modernizarea DN 5 Bucuresti-Adunatii Copaceni, cu o valoare contractuala de circa 19 mil. euro, iar al doilea contract prevede constructia variantei de ocolire a municipiului Caracal (35 mil. euro).
Notificarile de reziliere vin la scurt timp dupa ce CNADNR a reziliat alte doua contracte pe care Romstrade le avea in portofoliu, pentru constructia primului lot al autostrazii Nadlac-Arad si pentru reabilitarea unui tronson de 53 de kilometri din DN 6 Alexandria-Craiova.
Ca si in cazul celor doua contracte deja reziliate, motivul pentru care CNADNR intentioneaza sa inceteze alte doua contracte cu Romstrade este legat de intarzierea cu care s-a lucrat pe aceste santiere.
Omul de afaceri Nelu Iordache a fost arestat preventiv pentru 29 de zile
"Decizia de transmitere a instiintarilor de reziliere a fost luata ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale de catre antreprenor, respectiv progresul fizic realizat redus fata de progresul fizic planificat, neindeplinirea notificarii de remediere referitoare la recuperarea intarzierilor si nerespectarea angajamentului ferm de recuperare a acestor intarzieri, nerespectarea termenelor asumate cu privire la indeplinirea punctelor de referinta din contract si... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 15:06
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a solicitat Curtii de Conturi a Romaniei, la inceputul saptamanii, verificarea derularii tururor contractelor subsecvente de intretinere vara-iarna incheiate de catre companie.
"Va rugam sa binevoiti a analiza si a dispune asupra posibilitatii introducerii in programul de activitate a unor misiuni de control a caror arie de verificare sa cuprinda acordurile cadru si contractele subsecvente incheiate in baza acestora, pentru perioadele de derulare care nu au facut obiectul unei actiuni de control pana in prezent", se arata in adresa transmisa de CNADNR catre conducerea Curtii de Conturi.
CNADNR a incheiat, incepand cu 2008, acorduri-cadru privind activitatea de intretinere multianuala a drumurilor nationale si autostrazilor.
Fostul ministrul al Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a declarat la predarea mandatului ca o evaluare in cazul problemelor aparute in activitate de deszapezire a drumurilor si cailor ferate o face face noul ministru al transporturilor.
In ceea ce priveste contractele de intretinere a retelei de drumuri prin Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, prin renegociere, costurile au fost mai mici cu 30%, aprecia Boagiu. Pentru activitatea de iarna 2011-2012 au fost incheiate contracte subsecvente in baza unui contract cadru, care au reprezentat 10% din valoarea totala a acordurilor pe patru ani, potrivit fostului ministru.
"Pentru a elimina toate... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 10:32
Pentru constructia a sase tronsoane de autostrazi, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a lansat licitatiile pentru atribuirea contractelor de consiliere si asistenta de management, in suma totala de 21,27 milioane lei, anunta Mediafax.Contractele vizeaza achizitia de asistenta tehnica pentru proiectarea si constructia autostrazilor Arad-Timisoara si centura Arad (2,7 milioane lei), Cernavoda-Constanta (4,16 milioane lei), primul lot din Lugoj-Deva (1,52 milioane lei), Nadlac-Arad (4,08 milioane lei), Orastie-Sibiu (4,57 milioane lei) si Timisoara-Lugoj (4,23 milioane lei).
Valorile contractelor nu includ TVA.
"Aceste proceduri de licitatie fac parte din conditiile impuse prin contractele de finantare semnate de catre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana", se arata intr-un comunicat al CNADNR.
Potrivit Companiei de Drumuri, firmele castigatoare vor sprijini CNADNR in gestionarea contractelor finantate prin POS-T, in vederea evitarii/diminuarii intarzierilor si a cheltuielilor suplimentare.
Contractele vor fi finantate de la Uniunea Europeana, prin Fondul de Coeziunie din cadrul Programului Operational Sectorial Transport 2007-1012.
Autostrazile fac parte din Coridorul IV pan-european, care incepe in Germania, la Nurenberg, si se continua pe ruta Praga-Viena-Bratislava-Budapesta. In Romania, traseul trece prin Nadlac, Arad, Deva, Orastie, Sibiu, Bucuresti, Fetesti si Constanta, ruta continuand pana la Istanbul. mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 12:33
Reinceperea lucrarilor la Autostrada Transilvania depinde de compania Bechtel care trebuie sa cada de acord cu Ministerul Transporturilor in ceea ce priveste pretul pe kilometru stabilit conforma standardelor de cost, informeaza Mediafax. Emil Boc a declarat, sambata, la inaugurarea centurii ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca pe relatia nord-est, ca "odata ce Romania a aprobat standardele de cost", nu se mai pot executa lucrari in Romania la "orice pret".
"Raspunsul la intrebarea privind continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania este dat de negocierile Ministerului Transporturilor cu Bechtel.
Trebuie sa se inteleaga ca nu putem face la orice pret lucrarile, pentru ca este vorba de bani publici, iar odata ce Romania a aprobat standardele de cost acestea trebuie respectate, indiferent de cine lucreaza. Bechtel trebuie sa cada de acord cu Ministerul Transporturilor si cu CNADNR pe ceea ce inseamna pretul, astfel incat lucrarile la Autostrada Transilvania sa continue.
Aceasta autostrada reprezinta un obiectiv al Guvernului si al coalitiei, dar cu respectarea legii", a spus Boc.
Premierul a acuzat fostele guverne ca "nu au avut bunavointa" sa stabileasca standarde de cost care sa spuna cat trebuie sa coste un kilometru de autostrada sau de drum judetean.
"Guvernele anterioare nu au avut bunavointa de a impune standarde de cost pe un kilometru de autostrada sau pe un kilometru de drum judetean sau comunal pentru ca furau mai usor. Acum, acest Guvern spune cat trebuie... mai mult
Duminica, 03 Iulie 2011, ora 00:14
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania va fi obligata, conform noului acord cu FMI, sa isi majoreze veniturile in 2011, una dintre metode fiind reconsiderarea contractelor dezavantajoase pentru companie, informeaza Newsin.Transporturile sunt unul din domeniile care vor fi incluse in acordul din aprilie cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, partea romana obligandu-se sa continue procesul de eficientizarea a acestei activitati.
"CNADNR isi va majora veniturile in 2011, simultan cu eliminarea sau renegocierea contractelor neperformante. De asemenea, va continua procesul de restructurare la CFR Marfa si CFR Infrastructura", a mentionat Emil Boc.
De asemenea, s-a convenit implementarea unui set de masuri care sa asigure o crestere a calitatii serviciilor medicale in Romania in limita actuala a alocarilor bugetare: restructurarea in continuare a sistemului spitalicesc, eliminarea obligativitatii de contractare cu toate spitalele introducandu-se contractarea pe baze concurentiale cu spitalele selectate, stabilirea de plafoane orientative pentru serviciile contractate cu spitalele si cu medicii si introducerea de stimulente pentru medicii care respecta aceste plafoane orientative si reformarea, cu asistenta de la Banca Mondiala, a pachetului de servicii medicale asigurate de Guvern pentru a exclude acoperirea unor servicii neesentiale si costisitoare. mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 00:50
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a atribuit miercuri trei contracte pentru servicii de supervizare a constructiei variantelor de ocolire Alexandria si Caracal si de reabilitare a DN 6 Alexandria-Craiova, in valoare totala de 10.405.864 lei, relateaza NewsIn.Astfel, primul contract a fost semnat cu Asocierea de firme WSP Group - Transproiect 2001 si se refera la servicii de supervizare a constructiei Variantei de Ocolire a Municipiului Alexandria.
Scopul acestei lucrari este dirijarea traficului de tranzit de pe DN 6 in afara municipiului Alexandria si a localitatilor Nanov si Buzescu, pe care le traverseaza in intregime.
Valoarea totala a contractului, este de 1.766.637 lei din care 986.609 lei (69,25%) reprezinta contributia UE, restul fiind atrasi de la bugetul de stat.
Cel de-al doilea contract, semnat cu aceeasi asociere de firme, are in vedere tot servicii de supervizare, la constructia Variantei de Ocolire a Municipiului Caracal.
Obiectivul de investitie este scoaterea traficului de tranzit de pe DN 6 in afara Municipiului Caracal.
Valoarea contractului se ridica la 1.432.581 lei, din care 800.050 lei este contributia UE, adica 69,25% din valoarea totala a contractului.
De asemenea, al treilea contract de consultanta a fost semnat cu firma WSP Group SRL si vizeaza reabilitarea DN 6 Alexandria-Craiova, de la km 90+190 pana la km 222+183.
Scopul reabilitarii acestui drum este stoparea numarului de accidente si imbunatatirea... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 17:42
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) tergiverseaza semnarea contractelor cu Romstrade, Straco si Delta pentru intretinerea multianuala a autostrazilor A1 si A2, au declarat, luni, pentru NewsIn, reprezentanti ai companiilor constructoare."Au fost doua licitatii pentru intretinerea multianuala a autostrazilor A1 si A2 in octombrie, fiind declarati castigatori Romstrade si Straco.
Firma Pa&Co International a contestat la Curtea de Apel si a pierdut in instanta. In acest timp, compania de drumuri intarzie semnarea contractului cu Romstrade si Straco, prelungind insa contractul cu Gecor, compania lui Catalin Voicu", au declarat reprezentantii Romstrade.
Potrivit acestora, contractele de deszapezire puteau fi semnate inca din data de 22 ianuarie. Astfel, reprezentantii Romstrade au precizat ca pe 3 decembrie 2009 au fost stabilite ofertele castigatoare ale licitatiei de deszapezire a autostrazilor A1 si A2.
Ulterior, pe 7 decembrie 2009, compania Pa&Co International a depus contestatie impotriva CNADNR, "pe motiv ca ofertele stabilite castigatoare ar fi neconforme", actiune respinsa pe 19 ianuarie 2010 de Curtea de Apel Bucuresti.
"In data de 22 ianuarie 2010, la solicitarea CNADNR, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice raspunde prin adresa nr. 620 ca autoritatea contractanta are dreptul sa semneze contractele de achizitie publica cu ofertantul declarat castigator, deoarece hotararea... mai mult
Luni, 08 Februarie 2010, ora 23:33