Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Comunitatile izolate din Delta Dunarii au obtinut un miliard de euro pentru dezvoltare

Comunitatile izolate din Delta Dunarii au obtinut un miliard de euro pentru dezvoltare


Asociatia de dezvoltare intercomunitara ITI (Investitii Teritoriale Integrate) Delta Dunarii va deveni operationala la data de 1 august, bugetul estimativ al instrumentului financiar european ITI care va fi la dispozitia autoritatilor tulcene pentru dezvoltarea comunitatilor izolate din rezervatie urmand sa depaseasca un miliard de euro.

Presedintele Consiliului Judetean Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat ca autoritatile nationale au primit deja din partea Comisiei Europene acordul verbal cu privire la bugetul acestui instrument ce va deveni functional odata cu programele operationale.

"Acordul de parteneriat cu CE va fi semnat in luna septembrie si sper ca acest eveniment sa aiba loc la Tulcea, in prezenta ministrului Fondurilor Europene", a declarat Horia Teodorescu.

Consilierul presedintelui CJ, Sorin Zaharcu, membru in Comitetul interministerial pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii, a mentionat ca Asociatia de dezvoltare intercomunitara ITI Delta Dunarii este pregatita sa functioneze incepand cu data de 1 august.

"S-au pus deja bazele functionarii interministeriale si s-au semnat deja acorduri cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Ministerul Fondurilor Europene, singurele institutii din Romania care vor avea abilitati in implementarea fondurilor europene in perioada 2014-2020. Odata cu aprobarea programelor operationale va fi disponibila si alocarea pe ITI Delta Dunarii", a spus Sorin Zaharcu.

BM va prezenta un draft al documentului ce sta la baza implementarii ITI

La sfarsitul saptamanii, potrivit consilierului, Banca Mondiala va prezenta un prim draft al documentului care va sta la baza implementarii ITI, acesta urmand sa fie aprobat printr-o hotarare de guvern.

"In momentul de fata, CNADNR pregateste studiul de fezabilitate pentru drumul expres Constanta-Tulcea-Isaccea-Macin, Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral are pregatite deja 12 cereri de finantare pentru lucrarile de aparare impotriva inundatiilor. Am solicitat APDM Galati sa intocmeasca patru cereri de finantare pentru porturile din Tulcea, Sulina, Mahmudia si Isaccea, iar in acelasi timp exista proiecte in valoare totala de 70 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii rutiere, punerea in valoare a potentialului judetului, dezvoltarea comunitatilor locale si asigurarea unui nivel de trai imbunatatit pentru populatie", a afirmat Sorin Zaharcu.

Bugetul total al ITI Delta Dunarii este de 1,112 miliarde de euro, cea mai mare alocare financiara urmand sa revina comunitatilor din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii prin intermediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

"Suma care va fi alocata de MDRAP este de circa 360 de milioane de euro, iar banii vor fi destinati imbunatatirii drumurilor, unitatilor de invatamant si chiar celor sanitare. Viitoare finantare este de cel putin sase ori mai mare decat cea de care a beneficiat judetul Tulcea in perioada de programare 2007-2013", a precizat Horia Teodorescu.

In anul 2013, Banca Mondiala a inceput demersurile pentru intocmirea unei Strategii de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii, in baza unui contract de finantare incheiat cu Guvernul Romaniei.

Initiativa infiintarii a fost facuta publica in luna septembrie a anului 2012 de comisarii europeni pentru Agricultura si Mediu, Dacian Ciolos si Janez Potocnik, care, in timpul unei vizite in judetul Tulcea, au declarat ca populatia din comunitatile izolate din Delta Dunarii se poate dezvolta printr-o abordare multisectoriala si multifond.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1624 ori