Rus: Decidem in toamna daca semnam contractul Comarnic-Brasov sau reluam licitatia

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 09:00
2031 citiri
Rus: Decidem in toamna daca semnam contractul Comarnic-Brasov sau reluam licitatia

Ministrul Transporturilor Ioan Rus sustine ca autoritatile vor stabili in toamna daca sunt intrunite conditiile de semnare a contractului pentru constructia in concesiune a autostrazii Comarnic - Brasov, in caz contrar procedura urmand sa fie reluata.

"Daca autostrada aceasta costa 100 de lei si trebuie sa platim in patru ani, la deficit (bugetar - n.r.) iti intra 25 de lei pe an, pentru ca in patru ani se executa autostrada. Daca Uniunea Europeana, Comisia, ne va lasa sa intre la deficit in cei 25 de ani in care avem de platit la castigatorul licitatiei, 100 impartit la 25 e 4, avem doar 4 lei in fiecare an la deficitul curent. Asta se analizeaza acum: risc de trafic, risc de constructie si risc de disponibilitate. Functie de aceste lucruri, si pe noi ne vor obliga la 100 de lei deficit anual sau la 4 lei deficit anual. E o mare diferenta. Noi ducem aceasta discutie, firma castigatoare duce discutia privitor la o constructie financiara", a declarat ministrul Transporturilor.

Rus a spus ca in aceasta toamna va fi luata o decizie privind acest proiect, afirmand: "Ori ne ducem inainte, ori ne ducem inapoi". Ministrul Transporturilor a mai aratat ca traseul Comarnic - Brasov se califica in orice moment pentru constructia unei autostrazi.

CNADNR a anuntat la inceputul lunii iulie ca sunt in desfasurare "activitatile prealabile" semnarii contractelor de finantare si al celui de concesiune pentru aceasta autostrada, precizand ca obtinerea finantarii pentru un proiect de acest tip presupune "un proces laborios", cu multe etape.

Cel mai recent termen anuntat de autoritati pentru semnarea acestui contract a fost luna iunie.

Premierul Victor Ponta si fostul ministru al Transporturilor Dan Sova s-au intalnit la jumatatea lunii ianuarie, la Palatul Victoria, cu reprezentantii asocierii Vinci - Strabag - Aktor, care a castigat licitatia pentru constructia acestui tronson, prilej cu care cele doua parti au semnat un memorandum de intelegere.

Autostrada Comarnic-Brasov, finalizata in 2017

Ponta afirma atunci ca autostrada Comarnic-Brasov, in lungime de 53 kilometri, va fi finalizata in 2017, la un cost estimat de 1,8 miliarde euro, lucrarile de constructie urmand sa inceapa la finalul lunii aprilie.

La sfarsitul lunii martie, Sova spunea ca acordul pentru constructia autostrazii va fi semnat in iunie, nu in aprilie, asa cum se anuntase initial, amanarea termenului fiind un lucru "eminamente pozitiv" intrucat statul a reusit sa obtina angajamentul ferm din partea BEI, BERD si Banca Mondiala pentru sustinerea proiectului.

La 24 iunie, data la care si-a anuntat demisia din functia de ministru al Transporturilor, Sova a afirmat ca acordul va fi semnat "in perioada urmatoare", motivul intarzierii fiind legat de discutiile dintre constructori si finantatorii institutionali.

Presedintele Traian Basescu i-a spus la 25 iunie lui Ioan Rus, dupa depunerea juramantului, sa fie atent la premisele contractarii acestei autostrazi, precizand ca, din informatiile sale, s-au produs deja acte de coruptie.

#autostrada comarnic brasov, #constructie autostrada Comarnic Brasov, #licitatie construire autostrada , #Administratia strazilor