Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prejudiciu de peste jumatate de miliard de euro in contractul cu Bechtel

Prejudiciu de peste jumatate de miliard de euro in contractul cu Bechtel
Statul roman a fost prejudiciat cu aproape 526 de milioane de euro, in urma contractului avut cu Bechtel pentru o perioada de 10 ani, se arata intr-un raport al Ministerului de Finante.

Raportul de inspectie economico-financiara al ministerului dateaza din luna decembrie 2016, iar prejudiciul se ridica, potrivit Digi 24, la 525.891.888 de euro.

In aceasta suma sunt cuprinse 40 de milioane de euro, reprezentand avansul care nu a fost recuperat, precum si 116.829.120 de euro - majorari de intarziere.

"Compania nu a demarat si nu a derulat o procedura de negociere cu firma Bechtel International Inc., fapt care a condus la incheierea unui contract si inscrierea in contractul incheiat cu aceasta firma a unor clauze paguboase pentru statul roman, concretizate in prejudicii majore pentru bugetul de stat", se arata in raport.

Contractul s-a desfasurat in perioada 2003-2013 si viza construirea Autostrazii Transilvania, Brasov - Cluj - Bors.

Pe 11 octombrie, a fost clasat dosarul privind disparitia contractului Bechtel, insa la DNA mai exista doua dosare care au ca obiect respectivul contract.

Contractul cu firma americana Bechtel a fost incredintat direct, fara procedura de licitatie, de catre CNADNR in noiembrie 2003, in baza unei ordonante de urgenta.

Initial, pretul estimat a fost de 5,4 milioane de euro pe kilometru. In mai 2013 statul roman a decis sa rezilieze intelegerea, platind penalitati de 37,2 milioane de euro.

In aproape 10 ani, compania Bechtel a incasat 1,1 miliarde de euro pentru 57 de km de autostrada Brasov-Cluj-Bors. De asemenea, statul roman a mai preluat si datorii de 50 de milioane de euro. ...citeste mai departe despre "Prejudiciu de peste jumatate de miliard de euro in contractul cu Bechtel" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 976 ori