Deficitul guvernamental a crescut atat in zona euro cat si in Uniunea Europeana in 2019, comparativ cu 2018, insa doar doua state membre au avut deficite egale sau mai mari de 3% din PIB: Franta (3% din PIB) si Romania (4,3% din PIB), arata datele preliminare pentru anul 2019 publicate miercuri de Eurostat.
Potrivit acestor date, in zona euro deficitul guvernamental a crescut de la 0,5% din PIB in 2018 pana la 0,6% din PIB in 2019, in timp ce in UE27 s-a majorat anul trecut la 0,6% din PIB, de la 0,4% din PIB in 2018.
In cazul Romaniei, datele Eurostat arata ca deficitul guvernamental a crescut de la 2,9% din PIB in 2018 pana la 4,3% din PIB in 2019, in conditiile in care cheltuielile guvernamentale s-au majorat de la 34,8% din PIB in 2018 pana la 36% din PIB in 2019, iar veniturile au scazut usor pana la 31,7% din PIB in 2019, fata de 31,9% din PIB, cat se consemna in 2018.
In schimb, datele Eurostat arata ca exista mai multe state membre care in 2019 au inregistrat un surplus guvernamental, in frunte cu Danemarca (+3,7%), urmata de: Luxemburg(+2,2%), Bulgaria (+2,1%), Cipru si Olanda (ambele cu +1,7%), Grecia (+1,5%), Germania (+1,4%), Austria (+0,7%), Malta, Slovenia si Suedia (toate cu +0,5%), Irlanda si Croatia (ambele +0,4%), Cehia si Lituania (ambele cu +0,3%) si Portugalia (+0,2%).
Pe de alta parte, in 2019 comparativ cu 2018, datoria guvernamentala ca procent din PIB a scazut atat in zona euro cat si in Uniunea Europeana, de la 85,8% pana la 84,1%,... mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 18:46
Romania se confrunta cu cel putin doua probleme in ceea ce priveste capacitatea de a adopta euro: populatia vrea venituri mai mari, iar veniturile bugetare nu sunt suficiente pentru a realiza obiective precum constructia de autostrazi sau imbunatatirea infrastructurii feroviare, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Eu cred ca avem doua probleme mari. Sa vedem cum le rezolvam. In primul rand s-a creat aceasta anticipatie la nivelul intregii societati de venituri sporite. Daca va duceti, cum ma duc si eu pe la tara, toata lumea vrea venituri mai mari. Asta este o realitate, nu ai cum s-o mai...o realitate sociala. Cum o temperezi? Sufli in ea? Este si an electoral. A doua, realitatea aceasta pe care am descris-o cu veniturile fiscale care sunt sub 30% din PIB. Pai cu 30% din PIB, din ce mai faci autostrazi, imbunatatesti infrastructura feroviara, ca sa dau numai doua exemple? Sa ai si un sistem de sanatate si educatie bine pus la punct. Nu, nu sunt venituri suficiente. Si ai o problema acolo cantitativa", a spus joi Mugur Isarescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflatiei.
El a precizat ca nici nu este credibil daca spui ca ai un deficit fiscal scazut, dar nu ai indeplinit o serie de obiective, acestea fiind amanate.
"Daca mai adaugam si problema eficientei companiilor romanesti si a soliditatii lor, ma refer la cele 300.000 de companii care stau pe capital negativ si nu se stie ce fac, avem probleme serioase de rezolvat... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 16:39
Cea mai mare mina de diamante din lume, renumita in special pentru diamantele sale de culoare roz, este inchisa de grupul minier Rio Tinto Group dupa aproape patru decenii de functionare, iar rivalii din Rusia si Canada spera ca aceasta decizie va relansa o industrie cu probleme, transmite Bloomberg.
Mina Argyle din vestul Australiei a transformat sectorul diamantelor incepand din 1983 cand a inceput sa furnizeze diamante atat pentru segmentul premium cat si pentru celalalt capat al pietei. RBC Capital Markets si Panmure Gordon se numara printre analistii care sustin ca inchiderea acestei mine ar putea relansa preturile la diamante, care sunt in scadere dupa 2011.
Productia la mina Argyle, amplasata la aproximativ 2.600 de kilometri nord-est de capitala statului Perth, este programata sa se incheie inainte de finalul anului 2020, dupa ce va epuiza oferta de diamante viabile economic, a declarat vineri Arnaud Soirat, responsabil pentru cupru si diamante la Rio Tinto Group.
"Va fi o cantitate semnificativa de oferta care va iesi de pe piata. La finele lui 2020 vom opri operatiunile si vom incepe lucrarile de reabilitare a zonei", a spus Arnaud Soirat.
Mina Argyle este renumita pentru ca furnizeaza aproximativ 90% din diamantele de culoare roz ale lumii, renumite pentru preturile ridicate la care se vand. De exemplu, in luna aprilie 2017, casa de licitatii Sotheby's a vandut un diamant de culoare roz de 59,6 carate pentru 71 milioane de dolari.
Insa, desi atrag... mai mult
Vineri, 12 Iulie 2019, ora 13:20
Bugetul general consolidat a incheiat primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 1,4% din Produsul intern brut (PIB), respectiv 14,7 miliarde de lei, acesta fiind cel mai semnificativ sold negativ din ultimii 8 ani.
In conditiile in care, dupa primele patru luni ale anului, deficitul bugetului consolidat a fost de 11,4 miliarde de lei (1,1% din PIB) inseamna ca, in luna mai, soldul negativ a fost de 3,3 miliarde de lei.
Un nivel similar al deficitului bugetului consolidat a fost inregistrat in primele cinci luni ale anului 2011, cand acest indicator a reprezentat 1,36% din PIB, potrivit datelor de arhiva ale Ministerului Finantelor.
Conform datelor publicate luni de Ministerul Finantelor Publice, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu 11,6% la cinci luni iar cheltuielile au consemnat un avans de 16,3%.
In perioada ianuarie - mai 2019, veniturile bugetului general consolidat s-au cifrat la 123,8 miliarde lei, reprezentand 12% din PIB, comparativ cu 11,7% din PIB in aceeasi perioada a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Potrivit Finantelor, se inregistreaza cresteri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, in cazul incasarilor din contributii de asigurari (+18,5%), TVA (+12,8%), nefiscale (+11,5%), accize (+5,6%) . Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 10:03
Deficitul de cont curent al Romaniei va fi de departe cel mai mare dintre economiile emergente ale Uniunii Europene, in 2017.
Principalele cauze sunt: cresterea masiva a importurilor, deteriorarea in consecinta a balantei comerciale si politica guvernamentala de cresteri salariale si de relaxare fiscala, spun analistii bancari.
Deficitul de cont curent al Romaniei pe 2017 va fi de 3,2% din PIB potrivit Erste Group Research (EGR), respectiv de 3,4% conform scenariului macroeconomic al Bancii Transilvania (BT), depasind pragul de 3% din 2012. Si se va accentua in anii urmatori, ajungand la 3,8% in 2018 conform estimarilor EGR, sau la 3,5 si chiar la 4% din PIB in 2019, dupa BT.
In schimb, dintre celelalte tari membre ale UE din regiune, doar pentru Polonia si Bulgaria se estimeaza deficit in 2017, iar acesta este mult mai mic, de 0,6% din PIB, respectiv de 0,2%.
Citeste si:
Economia duduie, dar ritmul nu se poate mentine. Economistii explica de ce nu trebuie sa ne imbatam cu apa receFMI recomanda Guvernului sa tina in frau deficitul bugetar: Sunt riscuri, datoria e in crestereSansa istorica ratata de Guvernul Tudose - ce deficit are Romania dupa primele 7 luni
De la celelalte tari se asteapta excedente intre 1,1% (Cehia) si 6,4% (Slovenia), potrivit estimarilor EGR.
Balanta comerciala a Romaniei cu bunuri a inregistrat un deficit de 5,2 miliarde euro, in intensificare cu 25,2% an/an, in timp ce excedentul balantei comerciale cu servicii s-a ajustat cu 1,3%... mai mult
Marti, 12 Septembrie 2017, ora 20:41
Meserii considerate rare, precum controlor de trafic aerian, monitor de studii clinice sau somelier ajung sa fie remunerate cu 30.000 de lei, 6.000 de lei, respectiv 4.500 de lei net pe luna, reiese dintr-o analiza publicata joi de Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de resurse umane.
Unele meserii rar intalnite nu necesita studii superioare, intre care se numara controlor de trafic aerian, sudor in argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau somelier.
"Chiar daca nu este necesar sa ai studii superioare, acestea sunt totusi meserii speciale, care presupun anumite cursuri si calificari. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, in afara examenului de admitere, unul foarte strict, urmeaza o perioada de formare profesionala, specifica acestui domeniu", a declarat coodonatorul departamentului de HR din cadrul Smartree, Raluca Penes.
20.000 pana la 30.000 lei net/luna, salariul unui controlor de trafic aerian
Salariul de inceput al unui controlor de trafic aerian, pentru care exista un singur angajator in Romania - regia de stat Romatsa -, este de aproximativ 20.000 lei net/luna, ajungand si la 30.000 lei dupa cativa ani de experienta.
Pe de alta parte, macaragiii, sudorii specialziati in argon si alpinistii utilitari castiga, in medie, intre 3.000 si 3.500 lei net/luna.
Somelierii, in functie de competente si nivelul de experienta, pot castiga in medie 4.500 lei net/luna, iar salariul unui grefier poate urca... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 15:29
Victor Ponta a prezentat, vineri, un raport al cresterii economice inregistrate de Romania in 2013. Tara noastra a avut cea mai mare crestere economica din UE, potrivit premierului, ca un "merit al tuturor celor care au muncit in Romania: productia industriala, exporturi agricultura".
Ponta a tinut sa sublinieze faptul ca, intr-adevar, agricultura a contribuit la aceasta crestere, insa nu in exclusivitate.
"Salut faptul ca suntem pe primul loc la crestere economica", a declarat premierul, apreciind evolutia ca un "trend pozitiv pe care trebuie sa-l pastram in perioada imediat urmatoare".
INFOGRAFIC Guvern
"Cresterea de la trimestru la trimestru este mult peste asteptari si ne permite sa fim optimisti pentru perioada urmatoare. Datorita eforturile comune depuse de Guvern, mediul privat si datorita politicii monetare a BNR, rata inflatiei a ajuns la un minim istoric, de dupa 1989", a punctat premierul.
Romania a absorbit mai multe fonduri europene in 2013
"Dincolo de cresterea economica, cel mai neasteptat succes in 2013 este evolutia radical imbunatatita a ratei de absorbtie a fondurilor europene", a mai spus premierul, care a tinut sa multumeasca BNR ca a sprijinit acest trend pozitiv printr-un mix de politici monetare bugetare.
Potrivit raportului prezentat de Victor Ponta, investitiile straine directe au ajuns la maximul ultimilor patru ani: "Plus 27% in 2013, fata de 2012".
Exporturi la maxim istoric in 2013
"50 de miliarde de euro, plus 10%... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 16:31
Bucurestiul si judetele Arges, Timis, Arad si Brasov au asigurat aproape jumatate (47,3%) din totalul exporturilor Romaniei in prima jumatate a anului, de 23,71 miliarde euro, in timp ce Giurgiu si Gorj au cumulat doar 0,29%, cu livrari in afara tarii de 68,38 milioane euro.
Capitala se afla in fruntea topului, cu exporturi de 4,45 miliarde euro in primul semestru, in crestere cu 19,22% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dinamica fiind superioara celei din intervalul corespunzator din 2012 comparativ cu 2011, de 5,3%, reiese din datele Ministerului Economiei analizate de Mediafax.
Exporturile realizate de companiile din Bucuresti au reprezentat 18,8% din total. Romania a exportat in prima jumatate a anului produse in valoare de 23,71 miliarde euro, cu 5,92% mai mult fata de perioada similara din 2012.
Cele mai solicitate produse la export
Cele mai solicitate produse la export din Bucuresti au fost masinile si aparatele, echipamentele electrice si componente ale acestora (28,5%), produsele industriei chimice (15,1%), metalele comune (9,8%) si produsele minerale (9,6%).
Arges, locul doi
Judetul Arges ocupa locul al doilea in clasament, cu exporturi de 2,6 miliarde euro (10,97% din total), in urcare cu 12,38%, fiind impulsionate de vanzarile Dacia in strainatate.
Vehiculele, aeronavele, vasele si echipamentele auxiliare de transport au reprezentat 67,5% din exporturile judetului.
Urmatoarele pozitii au fost adjudecate de judetele Timis, cu 1,85... mai mult
Duminica, 17 Noiembrie 2013, ora 13:23
Intr-o piata financiara cuprinsa de haos, Forumul Economic Mondial a lansat recent "Raportul Global al Competitivitatii 2011-2012", ce analizeaza fiecare stat din lume in functie de cei mai importanti 12 indicatori economici.In cadrul raportului, statele au primit note la urmatoarele capitole: institutii, infrastructura, macroeconomie, sanatate si educatie primara, bunuri si eficienta comertului, invatamant superior, eficienta pietei muncii, evolutia tehnologica, dezvoltarea pietei financiare, volumul economiei, gradul de sofisticare al mediului de afaceri si inovatia.
Iata statele care au obtinut cele mai mari note la toate aceste capitole, conform BusinessInsider.
Locul 10 - Marea Britanie
Marea Britanie nu a mai fost prezenta in top 10 din anul 2007, anul trecut plasandu-se pe locul 12. Punctele forte ale acestui stat sunt mediul de afaceri sofisticat si inovativ si volumul pietei, al saselea cel mai mare din lume.
Punctele slabe ale tarii sunt macroeconomia subdezvoltata (locul 85), cauzata de un deficit de doua cifre, si datoria publica in crestere (77% din PIB).
Locul 9 - Japonia
In ciuda turbulentelor politice, dezastrelor naturale si stagnarii economiei, Japonia ramane unul dintre cele mai atractive medii de afaceri din lume.
Statul a cazut trei pozitii in clasament, fata de anul trecut.
Punctele forte ale statului sunt: gradul de sofisticare al mediului de afaceri (locul 1), inovatia (locul 4) si faptul ca se afla pe locul doi in lume la numarul de patente pe cap... mai mult
Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 19:14