Momentul acesta politic si al sistemului judiciar extrem de complicat pare sa scoata la suprafata toate fisurile din societatea romaneasca, toate traumele nevindecate vreme de 25 de ani care se razbuna cand am avea nevoie de mai multa luciditate.
Chestiunea delicata a interceptarilor a divizat cel putin presa, daca nu si societatea, in cel mai straniu mod cu putinta. Dincolo de orice argument, dincolo de orice fapte si date, cei care am apreciat ca ne aflam in fata unei lovituri la adresa Justitiei am fost mitraliati, culmea, exact in numele statului de drept, al drepturilor omului, al libertatii neingradite de exprimare.
Nu am vazut nici macar contraargumente pe fond, nu am vazut o polemica de substanta. Am vazut doar etichetare si furie. Daca tragem putin aer in piept, nu e oare paradoxal ca in pofida puterii absolute care ii e atribuita, SRI nu numai ca nu reuseste sa reprime o decizie CCR care, se zice, i-ar fi profund dezavantajoasa, dar nici macar nu reuseste sa opreasca ...citeste mai departe despre "Trecutul din care inca ies demoni" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 27 Martie 2016, ora 14:03
Premierul Dacian Ciolos a declarat, vineri, ca Ordonanta de Urgenta pe tema interceptarilor, care urmeaza sa fie aprobata in sedinta speciala de Guvern de vineri, este solutia de moment, fiind important sa nu existe un vid legislativ din acest punct de vedere.
"Este solutia de moment cel putin, e important sa nu existe un vid legislativ din punctul asta de vedere. Deci, e solutia de moment si pe urma avem timp, vedem daca sunt alte solutii mai bune, dar important este sa nu se intrerupa procesul de cercetare", declarat, vineri, premierul Dacian Ciolos, la Ministerul Finantelor unde participa la prezentarea proiectului "Transparenta Bugetara", potrivit News.ro.
Fara interceptari SRI in dosare penale: Din Israel, Iohannis convoaca de urgenta CSATMinistrul Justitiei, masuri dupa decizia CCR pe interceptari: Vineri seara, dupa CSAT, adoptam ordonanta de urgentaCum vor fi facute interceptarile dupa decizia CCR. Proiectul Ordonantei de ...citeste mai departe despre "Ciolos: Ordonanta privind interceptarile, o solutie de moment. Vedem apoi daca sunt solutii mai bune" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 11 Martie 2016, ora 10:52
Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), sustine pe blogul personal ca interceptarile SRI din dosarele aflate in curs de judecata ar trebui pastrate ca probe si ca serviciul secret poate intercepta in continuare in dosare de siguranta nationala.
Danilet explica pe blog ca SRI ramane competent pentru interceptari in domeniul sigurantei nationale, pe cand pentru interceptarile necesare in dosarele penale vor putea fi implicati numai procurorii si politia judiciara, informeaza News.ro.
Aceasta decizie a Curtii Constitutionale inca nu e publicata in Monitorul Oficial, data de la care va fi obligatorie.
Cu privire la efectele acestei decizii, sunt trei ipoteze care trebuie analizate, potrivit judecatorului.
Pentru dosarele solutionate definitiv care au avut la baza probe obtinute prin interceptari autorizate legal (maxim 48 ore de procuror si maxim 30 zile de judecator) si efectuate de serviciile secrete (detinatori ai infrastructurii ...citeste mai departe despre "Cristi Danilet (CSM): Interceptarile SRI din dosarele pe rol ar trebui pastrate ca probe" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 21:38
Presedintele Klaus Iohannis va conduce o sedinta CSAT, vineri seara, imediat dupa intoarcerea din vizita de stat pe care a facut-o in aceasta saptamana in Israel si Palestina.
Tema principala abordata in cadrul sedintei CSAT va fi motivarea Curtii Constitutionale privind interzicerea interceptarilor SRI in dosarele penale si efectele acesteia asupra sistemului judiciar, transmite corespondentul Ziare.com.
Administratia Prezidentiala a confirmat sedinta CSAT, dupa care presedintele va sustine declaratii de presa.
Reuniunea CSAT trebuia sa aiba loc pe 15 martie, dar a fost devansata cu patru zile, pentru a se discuta mai repede efectele deciziei CCR, a carei motivare a aparut miercuri.
Seful statului va ajunge in Romania, vineri, in jurul orei 18:00.
Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR
Curtea Constitutionala a transmis ca SRI nu poate face interceptari in dosare penale deoarece nu este organ de ...citeste mai departe despre "Fara interceptari SRI in dosare penale: Din Israel, Iohannis convoaca de urgenta CSAT" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 11:16
Conducerea DIICOT anunta ca va solicita Ministerului de Justitie promovarea unei ordonante de urgenta prin care sa fie detasati 200 de lucratori ca urmare a deciziei CCR de interzicere a interceptarilor SRI in dosare penale, costurile totale fiind estimate la 20 de milioane de euro.
Anuntul DIICOT vine la scurt timp dupa publicarea motivarii deciziei CCR, adoptata in 16 februarie, si in contextul in care DNA cere 130 de angajati suplimentari si peste 10 milioane de euro.
Conform unui comunicat de presa al DIICOT, institutia va solicita Ministerului Justitiei "infiintarea serviciului tehnic al Directiei", prin ordonanta de urgenta.
"Aceasta modificare va impune achizitia de echipamente tehnice specifice si detasarea initiala a unui numar de 200 de lucratori de politie in cadrul DIICOT, precum si asigurarea trainingului acestora. Aceste masuri presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro, aceasta suma fiind sustinuta la acest moment doar de sumele utilizate de alte ...citeste mai departe despre "DIICOT pluseaza: Cere 200 de angajati si 20 de milioane de euro, dupa decizia CCR pe interceptari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 09 Martie 2016, ora 17:58
Motto: If it ain't broke, don't fix it.
Reunind in chestiunea interceptarilor doua teme sensibile pentru societatea romaneasca, decizia Curtii Constitutionale din 16 februarie privind supravegherea tehnica in procesul penal a polarizat dezbaterea din societate intr-o disputa sterila intre o parte dintre sustinatorii luptei anticoruptie si oponentii din convingere ai metodelor de supraveghere in masa, cunoscute sub termenul generic de Big Brother.
Este regretabil insa faptul ca decizia Curtii nu a fost la randul ei filtrata din perspectiva rigorilor unei asemenea interventii in campul mai larg al politicii penale a statului, iar dezbaterea a alunecat articifial spre considerente ce tin mai mult de domeniul adoptarii legilor Big Brother si prea putin de verificarea realizarii instructiei penale in acord cu limitele impuse de Constitutie.
Din aceasta perspectiva, sunt necesare cateva clarificari legate de premisele ce ar fi trebuit sa incadreze decizia Curtii Constitutionale in ...citeste mai departe despre "Dezbaterea publica ce a lipsit in cazul deciziei CCR privind interceptarile" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Martie 2016, ora 13:46
1.250 de inculpati trimisi in judecata pentru fapte de coruptie la nivel inalt si mediu. Intre ei un prim-ministru, 5 ministri, 16 deputati si 5 senatori. Masuri asiguratorii de aproape jumatate de miliard de euro. 970 de inculpati condamnati definitiv de instantele de judecata.
Sunt cifre din bilantul DNA pe 2015 care dau dimensiunea a ceea ce eu nu ma sfiesc sa numesc eroism contemporan. Eroismul unei femei, pe numele ei Laura Codruta Kovesi, si al unei echipe pe care o conduce, echipa procurorilor DNA care a intrat cu tancul, asumandu-si toate riscurile si cu un urias efort, in tenebrele Romaniei capturate. Putem spune, cred fara sa gresim, ca DNA este in acest moment cea mai performanta institutie publica din Romania.
In aceste conditii, reinvestirea dnei Kovesi, anuntata de ministrul Justitiei, mi se pare nu numai logica, ci si de bun simt.
Dar ma tem teribil ca acest bilant fara precedent, acest tavalug anticoruptie, sa nu fie cantecul lebedei, din cauza unei decizii CCR ...citeste mai departe despre "Kovesi, cantecul lebedei? Un mare pericol" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Februarie 2016, ora 07:35
Pe masa CCR sta o adevarata bomba pentru tot ce inseamna sistem judiciar din Romania, o hotarare care ar putea avea drept consecinta blocarea pentru ani multi a activitatii tuturor parchetelor din Romania, de la cele de pe langa diferite instante, la DNA si, in primul rand, DIICOT.
Este vorba despre motivarea deciziei CCR, care a declarat neconstitutional articolul 142, al. 1, din Codul de Procedura Penala.
Acesta prevede ca: "procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei ori de alte organe specializate ale statului".
Obiectia CCR se refera la sintagma "alte organe specializate ale statului", care "nu respecta conditiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul claritatii, preciziei si previzibilitatii, intrucat nu permite subiectilor de drept sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile... citeste mai departe despre "Exclusiv Bomba de pe masa CCR: Explicatiile SRI despre interceptari" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Februarie 2016, ora 07:43
Foarte stranie decizia CCR referitoare la interceptarile realizate de SRI, cu efecte si mai stranii tocmai intr-un an electoral.
Curtea a decis cu majoritate de voturi ca articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedura Penala este neconstitutional. El spune asa: "procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei ori de alte organe specializate ale statului".
Obiectia CCR se refera la sintagma "alte organe specializate ale statului", care "nu respecta conditiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul claritatii, preciziei si previzibilitatii, intrucat nu permite subiectilor de drept sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnica, masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata a persoanelor".
Cine pot fi aceste organe specializate? ...citeste mai departe despre "Cine doreste blocarea interceptarii penalilor?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 10:08