Primăria Capitalei anunţă pe SICAP licitaţie pentru elaborarea studiului de calitate a aerului şi asistenţa tehnică în vederea realizării Planului integrat de calitate a aerului în municipiul Bucureşti.
Contractul are o valoare totală estimată de 1.750.000 lei.
"Având în vedere reîncadrarea municipiului Bucureşti în regimul de gestionare I pentru poluanţii dioxid de azot, oxizi de azot (NO2/NOx), particule în suspensie (PM10 şi PM2,5) şi benzen (C6H6) pentru care este necesară întocmirea unui plan integrat privind calitatea aerului conform prevederilor Ordinului nr. 2202 din 11 decembrie 2020 privind aprobarea listelor cu unităţile administrativ-teritoriale întocmite în urma încadrării în regimuri de gestionare a ariilor din zonele şi aglomerările prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, se impune elaborarea unui studiu de calitate a aerului care să reflecte situaţia actuală la nivelul municipiului Bucureşti", prevede anunţul.
Obiectivele achiziţiei sunt următoarele:
* realizarea Studiului de calitate a aerului în Municipiul Bucureşti: modelarea matematică a dispersiei poluanţilor, identificarea măsurilor de reducere a emisiilor asociate diferitelor categorii de surse de emisie şi definirea scenariilor aferente măsurilor cu cuantificarea eficienţei acestora, evaluarea măsurilor prevăzute în P.I.C.A. 2018 - 2022 în ceea ce priveşte efectele implementării,... mai mult
Vineri, 24 Septembrie 2021, ora 11:11
Datele din Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului ar putea fi coroborate cu informatiile oferite de retelele independente, dar trebuie sa vedem cum putem sa armonizam aceste caracteristici cu solicitarile Comisiei Europene in privinta standardizarii si amplasarii acestor puncte, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe.
"Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului va intra intr-un amplu proces de modernizare si de indesire fie ca vorbim despre finantarea prin POIM - fonduri europene, sau de la Administratia Fondului pentru Mediu. Pentru ca, in ultima perioada, in societatea civila a fost aceasta dezbatere privind veridicitatea datelor furnizate de aceasta retea independenta de senzori, am tinut sa ne vedem astazi (cu ONG-urile de mediu, n.r.) si am stabilit si cateva lucruri.
Vom face un Grup de lucru si ne vom vedea la inceput de luna martie sa putem, intr-o forma sau alta, sa coroboram datele din reteaua nationala si datele pe care le furnizeaza acest senzor. In momentul de fata, ne-am asumat ca vom avea un dialog deschis si constructiv, astfel incat sa venim in sprijinul tuturor acestor retele independente de masurare a calitatii aerului.
De asemenea, ei si-au aratat deschiderea sa sprijine ministerul si reteaua nationala cu date din aceste retele independente. In momentul de fata, la nivel de Bucuresti si judetul Ilfov, avem doar opt statii de masurare a calitatii aerului in... mai mult
Joi, 13 Februarie 2020, ora 16:32
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis in calitate de reclamant, cu sprijinul asociatiei 2Celsius si sustinut de ClientEarth, a pornit actiunea in justitie impotriva Primariei Generale a Municipiului Bucuresti privind inabilitatea acesteia de a asigura un aer curat pentru cetatenii Capitalei.
Conform legislatiei in vigoare, Primaria Capitalei este responsabila de pregatirea si adoptarea planurilor de calitate a aerului pentru regiunea capitalei.
Ecopolis ataca in justitie o serie de prevederi ale Planului Integrat privind Calitatea Aerului (PICA), elaborat de primarie in scopul combaterii poluarii aerului, se arata intr-un comunicat postat pe platforma aerlive.ro, care afiseaza datele primite de la senzorii independenti din Bucuresti.
Ecopolis sustine ca aproape toate masurile propuse in PICA nu respecta cerintele legale de a fi cuantificabile si eficiente in solutionarea problemelor specifice.
Masurile sunt atat de evazive incat este imposibil de a le fi evaluat impactul, continutul Planului nu isi atinge obiectivul, iar Primaria trebuie sa imbunatateasca PICA pentru a indeplini cerintele legale prevazute in Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului inconjurator - care transpune Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind calitatea aerului inconjurator si un aer mai curat pentru Europa.
Anexele Directivei stabilesc nivelurile maxime ale anumitor poluanti. Limitele pentru PM10 si NO2 au intrat in vigoare in 2005 si 2010,... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 21:15
Bucurestenii vor iesi in strada, vineri, 14 februarie, la un mars de protest fata de calitatea aerului din oras si felul in care autoritatile, de la Primaria Capitalei la Garda de Mediu si Ministerul Mediului, gestioneaza poluarea care pune vieti in pericol.
Mitingul intitulat "Aer curat, nu plaman intoxicat" trebuia initial sa se desfasoare chiar in fata Primariei Capitalei, pe bd. Regina Elisabeta, in timpul sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti de vineri, insa organizatorii nu au mai primit autorizatia, pe motiv ca un alt eveniment se va desfasura in acelasi timp si in acelasi loc.
Primaria nu a precizat si despre ce eveniment este vorba, iar organizatorii sustin ca mitingul le-a fost astfel sabotat de autoritati. Oamenii s-au repliat si au obtinut in schimb autorizatie pentru un mars de protest spre Ministerul Mediului.
"In urma intalnirii de ieri de la Primaria Municipiului Bucuresti, am primit protocol pentru urmatorul traseu: Bd Unirii (pietonala de la BCR) ➡ Bd Unirii ➡ Piata Constitutiei ➡ Ministerul Mediului", se arata pe pagina activistilor Fridays for Future Romania.
Protestatarii ies in strada din cauza cresterii alarmante a poluarii aerului, care in ultima perioada a fost depistata cu ajutorul unor senzori independenti.
"Bucurestiul se afla pe locul 13 dintre cele 14 capitale europene analizate in cel mai recent raport Greenpeace privind mobilitatea durabila si calitatea aerului: https://www.greenpeace.org/romania.... mai mult
Marti, 11 Februarie 2020, ora 18:00
Airly si Philips Romania lanseaza campania de crowdfunding "Romania respira - Vrem aer curat!" pentru instalarea senzorilor de monitorizare a calitatii aerului in cat mai multe orase din tara.
In cadrul campaniei, orice persoana se poate implica in achizitia unui senzor intr-un oras din tara printr-o donatie directa, dar si in alegerea zonelor in care acesta va fi instalat. Campania se desfasoara in perioada 20 ianuarie - 31 martie 2020, pe pagina web dedicata, www.romaniarespira.ro, si are ca scop extinderea retelei independente Airly de monitorizare a calitatii aerului din Romania, care ofera informatii despre nivelul emisiilor de particule in suspensie, PM 10, PM2.5 si PM1 in timp real si gratuit, din zona in care senzorii sunt instalati, pe site-ul https://airly.eu/map/en/ sau in aplicatia Airly pentru smartphone.
Mai mult, pentru a creste gradul de constientizare privind calitatea aerului din interior, care, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii poate fi de doua pana la de cinci ori mai poluat decat cel din exterior, Philips Romania ofera celor care se implica in campanie solutii de monitorizare si de purificare a aerului din interior.
Astfel, toate persoanele care se vor alatura cauzei, printr-o donatie sau prin achizitia directa a unui senzor, vor primi un discount de 40% pentru achizitia unui purificator din gama Philips, care capteaza si elimina din aer 99,97 % dintre alergeni. Acestia includ polenul, acarienii, sporii de mucegai, parul de animale,... mai mult
Miercuri, 22 Ianuarie 2020, ora 13:02
Bucurestenii au, incepand din 12 decembrie, inca un etalon pentru a intelege cat de poluat este aerul din orasul in care locuiesc, in urma investitiei realizate de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia ETA2U, alaturi de organizatiile partenere: OPTAR, 2Celsius si Observatorul Roman de Sanatate.
Acestea au lansat platforma www.aerlive.ro in varianta beta, si masoara calitatea aerului prin intermediul a zece senzori amplasati in puncte cheie ale orasului.
Platforma isi propune pentru 2020 sa ajunga la cel putin 50 de senzori integrati si le va permite bucurestenilor sa gazduiasca in propriul camin senzori de masurare a calitatii aerului, daca isi doresc.
"Cele mai multe depasiri - 11 zile - au fost inregistrate la statia Calea Mosilor, iar cea mai mare depasire a limitei a fost inregistrata la statia Piata Sudului, statia masurand o valoare a PM10 de 123 ug/m3 (mai mult de dublul limitei europene, de 50 µg/m3)", se arata in comunicatul care anunta lansarea aerlive.ro.
"Datele obtinute prin intermediul platformei aerlive.ro sunt un nou semnal de alarma cu privire la impactul negativ pe care aerul poluat il are asupra sanatatii fiecarui bucurestean. Peste 25.000 de romani mor anual prematur din cauza poluarii aerului, iar majoritatea acestora sunt din Bucuresti, conform Agentiei Europene a Mediului. Poluarea este responsabila pentru o treime din cazurile de cancer la plamani, iar copiii sunt cei mai afectati. Expunerea la particulele toxice... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 10:54
Airly, prima retea independenta de monitorizare a calitatii aerului, a inregistrat valori record in perioada octombrie - decembrie 2018 in Bucuresti.
Potrivit unui comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, reteaua este formata din 15 senzori, 14 dintre ei fiind amplasati in Capitala, iar unul in orasul Ploiesti, care monitorizeaza permanent nivelul emisiilor de particule in suspensie, PM 10, PM2.5 si PM1.
"Nivelul de poluare a aerului creste pe masura ce temperaturile scad. Toamna si iarna se inregistreaza cele mai mari valori de particule in suspensie, PM 10, PM 2,5, PM 1, pentru ca emisiile poluate raman aproape de sol, cam la nivelul de la care inhalam aerul pentru respirat.
Conform aplicatiei Airly, cu care sunt monitorizate valorile particulelor in suspensie si care pot fi citite, in timp real, pe Internet sau prin intermediul unei aplicatii gratuite, aerul din Bucuresti devine tot mai greu de respirat in fiecare luna", potrivit documentului.
Situatia pe luni
Octombrie
Concentratia maxima a fost observata in data de 28 octombrie la ora 22:00, la senzorul amplasat pe Calea Giulesti, cand PM 10 a atins nivelul de 190,2 μg / m³ (reprezentand o depasire de aproape trei ori a limitei maxime admise), iar PM 2,5 a atins nivelul de 130,5 μg / m3 (o depasire de aproape doua ori a limitei maxime).
Concentratia medie de PM 10 in luna octombrie a fost de 40,3 μg / m³ (sub limita admisa), in timp ce nivelul mediu de PM 2,5 in luna octombrie, a fost de... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 15:45
Procesul in care Romania este data in judecata pentru ca nu a luat masuri ca bucurestenii sa nu mai respire un aer toxic a inceput oficial, luni, cand Ministerul Mediului a primit de la Curtea de Justitie a UE o documentatie stufoasa de cateva sute de pagini cu motivele pentru care am ajuns in situatia aceasta.
In cazul unei condamnari, Romania va plati intre 100.000 si 400.000 de euro pentru fiecare zi in care nu rezolva problema, avand in vedere ca este vorba de sanatatea cetatenilor. Insa banii vor fi platiti, practic, tot de victime, adica din bugetul Capitalei.
Precizam in articolul publicat anterior pe aceasta tema ca am solicitat oficial Primariei Bucuresti sa spuna ce masuri au fost luate si daca ele sunt suficiente astfel incat sa nu ajungem in situatia sa si platim scump pentru aerul toxic care ne imbolnaveste.
In acelasi articol, enumeram si actiunile luate de primarul Gabriela Firea si aratam si de ce ele nu sunt sustenabile pentru un viitor cu un aer curat.
Si poluati, si cu banii luati: A inceput procesul la CJUE pentru aerul din Bucuresti. Ce masuri a luat Firea ca sa nu platim amenzi uriase?
Firea arunca pisica
Nu am primit raspuns la solicitarea noastra, in schimb, institutia a remis marti un comunicat dat in numele Gabrielei Firea in care sunt prezentate aceleasi masuri demontate de noi, doar ca intr-o lumina pozitiva.
Insa nu inainte sa ne spuna ca nu este vina ei si sa arate cu degetul catre oricine altcineva. (Precizam ca... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 16:55
Procesul in care Romania este data in judecata la Curtea de Justitie a UE pentru aerul poluat din Bucuresti a inceput oficial, luni.
Ministerul Mediului a primit de la CJUE documentatia depusa de Comisia Europeana, prin care se cere sanctionarea autoritatilor pentru ca nu au luat masurile necesare de sanatate publica.
Informatia a fost confirmata, pentru Ziare.com, de Mihai Dragan, purtatorul de cuvant al Ministerului Mediului: "Curtea ne instiinteaza oficial ca s-a inceput procesul, doar pentru Municipiul Bucuresti".
Ce reclama Comisia Europeana
Amintim ca oficialii de la Bruxelles au anuntat, in luna mai, ca dau in judecata Romania pentru ca nu respecta valorile limita convenite pentru calitatea aerului. Mai exact, Comisia Europeana a spus ca aerul pe care il respira romanii e mult prea poluat si autoritatile nu au luat masuri pentru a proteja cetatenii.
Actiunea de acum vizeaza doar Capitala, dar au fost avertismente si pentru alte mari orase, cum ar fi Iasi si Brasov.
Potrivit Comisiei Europene, in cazul Romaniei - in Bucuresti valorile-limita zilnice au fost depasite in mod persistent inca de la momentul in care dreptul Uniunii a devenit aplicabil Romaniei, iar in 2016 acestea au fost depasite pentru o perioada de 38 de zile.
Tot atunci, Comisia anunta ca statele membre trebuie sa adopte planuri privind calitatea aerului inconjurator si sa se asigure ca aceste planuri stabilesc masuri corespunzatoare, astfel incat perioada de depasire sa fie cat... mai mult
Marti, 30 Octombrie 2018, ora 07:14