Ministerul Finantelor Publice prevede, in proiectul de rectificare bugetara, o majorare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat pe anul 2019 cu 2,251 miliarde lei si a cheltuielilor cu 285,7 milioane lei.
Conform proiectului, publicat marti dimineata pe site-ul MFP, in cazul veniturilor, influenta se reflecta in principal pe urmatoarele categorii de venituri: impozit pe profit plus 1,608 miliarde lei, ca urmare a unor masuri asumate de ANAF, dar si a unei colectari mai bune a impozitului pe profit de la banci; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice plus 86,2 milioane lei; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane fizice plus 130,8 milioane lei; impozite si taxe pe proprietate plus 352,9 milioane lei, ca urmare a introducerii in buget a veniturilor estimate din taxa pe activele bancare.
Taxa pe valoarea adaugata va fi mentinuta la nivelul programului de la lege, ca urmare a masurilor intreprinse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea cresterii gradului de colectare si conformare dar si a efectelor masurii de restructurare financiara, cu minus 2,9 miliarde lei reprezentand sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pe anul 2019 pentru finantarea cheltuielilor bugetelor locale, precizeaza Nota de fundamentare a proiectului.
In cazul accizelor este prevazut un plus de 481,7 milioane lei ca urmare a majorarii accizei totale pentru tigarete si a introducerii bauturilor racoritoare... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:21
Bugetul de stat a inregistrat un deficit de 0,5% din PIB, in prima jumatate a acestui an. Deficitul este mai mic decat cel programat pentru perioada respectiva, care a fost estimat la 1,9% din PIB.
In primele sase luni ale anului trecut, Romania a avut un excedent bugetar de 930 milioane de euro, sau 0,6% din PIB.
Veniturile totale ale statului au scazut cu 2%, de la an la an, pana la 24 de miliarde de euro, in timp ce cheltuielile au crescut cu 5,5%, pana la aproximativ 25 de miliarde de euro, potrivit datelor oficiale.
Declinul veniturilor a fost determinat in principal de scaderea fondurilor UE in Romania pentru proiecte finalizate. UE a contribuit la bugetul Romaniei cu putin peste 100 de milioane de euro, in scadere de la 880 de milioane de euro in prima jumatate a anului 2015.
Veniturile mai mici au fost, de asemenea, legate de reducerile de TVA. Cota TVA la produsele alimentare a fost redusa de la 24% la 9%, in iunie 2015, iar rata generala de TVA a coborat de la 24% la 20% in ianuarie 2016. Astfel, veniturile din TVA au scazut cu 9,5% in prima jumatate a anului 2016, pana la 5,87 miliarde de euro.
Scaderea veniturilor din TVA a fost compensata, cu toate acestea, prin venituri mai mari din impozitul pe profit (+ 12,5% an la an), impozite mai mari pe venitul personal (+ 2,3%) si accize mai mari (+ 7,7%). Contributiile de asigurari sociale, de asemenea, au crescut cu 6,3%.
Pe partea de cheltuieli, Romania a inregistrat o crestere de 10,7% a... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 10:50
Bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) pentru anul 2016 a fost adoptat, duminica seara, fara amendamente, de catre Comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului.
Comisiile reunite de buget au adoptat un raport favorabil, cu trei abtineri si fara niciun vot impotriva.
De asemenea, niciunul dintre cele 55 de amendamente nu a fost adoptat, fie pentru ca sustinatorii au lipsit, fie ca propunerile nu au intrunit majoritatea parlamentarilor prezenti.
De altfel, presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, social-democratul Viorel Stefan, a explicat ca la nivelul comisiei nu pot fi autorizate cheltuieli de investitii prin legea bugetului de stat.
"Noi nu putem autoriza cheltuieli de investitii prin legea bugetului. Noi doar stabilim plafoanele din care se fac aceste cheltuieli. Cheltuiala se aproba in conformitate cu regulile de functionare ale Programului national de dezvoltare locala. Pentru aceasta, ...citeste mai departe despre "Buget 2016: 55 de amendamente respinse la Dezvoltare. Nu se autorizeaza investitii, ci plafoane" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 21:26
Parlamentarii din Comisiile reunite pentru buget-finante au aprobat duminica, in unanimitate, bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice pe anul 2016.
In cazul bugetului Ministerului Muncii au fost formulate patru amendamente, care au fost respinse la comisiile de specialitate, dar acestea au fost respinse si de membrii Comisiilor reunite pentru buget-finante.
Dezbateri cu scantei pe bugetul 2016: Nervi intinsi la maximum, presedintele comisiei a plecat din salaSume importante pentru 4 autostrazi, 3 cai ferate si 2 magistrale de metrou
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) are alocata de la bugetul de stat suma de 33,17 miliarde lei, in scadere cu 10,26% comparativ cu executia preliminata pentru 2015, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice ...citeste mai departe despre "Buget 2016: Ministerul Muncii primeste cu 10% mai putini bani" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 21:00
Bugetul Ministerului Agriculturii a fost adoptat, duminica, de Comisiile de buget-finante, reprezentantul ministerului declarandu-se foarte multumit de fondurile alocate si chiar refuzand sa sustina un amendament prin care se alocau 508 de milioane de lei suplimentar pentru irigatii.
Potrivit bugetului propus de Ministerul de Finante, fondurile alocate Agriculturii se ridica la 13,4 miliarde de lei, fiind, pe hartie, un buget mai mic cu 45% fata de anul trecut.
Secretarul de stat care a reprezentat Ministerul Agriculturii a explicat, insa, ca institutia se afla la finalul ciclului de programare 2007-2013 pe fonduri europene, urmand sa inceapa noul exercitiu, insa in cadrul caruia nu au fost inca demarate platile. Astfel, in privinta proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile, Ministerul are in buget doar 335,8 milioane de lei pentru 2016, fata de 20,5 miliarde de lei in anul in curs.
Secretarul de stat a precizat ca, in termeni reali, fara fonduri europene la ...citeste mai departe despre "Buget 2016: Ministerul Agriculturii a refuzat fonduri suplimentare" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 13:07
Comisiile parlamentare reunite de Buget-Finante au adoptat, sambata, in unanimitate, bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), in scadere cu 15,5% in 2016.
Mai multe amendamente au fost respinse. Printre acestea o serie de amendamente care prevedeau alocari de fonduri pentru infiintarea de noi oficii consulare in Spania si Italia.
Bugetul pentru anul viitor al MAE este de 759,291 milioane lei, in conditiile in care pe 2015 executia preliminata este de 898,549 milioane lei. Din cele 759,291 milioane lei, 725,105 milioane lei reprezinta alocari de la bugetul de stat, restul fiind venituri proprii si fonduri externe nerambursabile.
"S-au facut unele comentarii inclusiv in media pe tema scaderii bugetului Ministerului de Externe. Intr-adevar, cifric avem de a face cu un buget pe 2016 mai mic cu 14,33%, dar aceasta diminuare nu afecteaza activitatea ministerului. De ce? Este vorba de finalizarea unor proiecte care impuneau cofinantare la proiectele cu finantare externa ...citeste mai departe despre "Buget 2016: MAE ia mai putini bani, fara consulate noi in Spania si Italia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 12 Decembrie 2015, ora 21:18
Legea bugetului de stat si legea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2016 au intrat vineri dimineata in dezbaterea comisiilor de specialitate din Parlament.
Dupa ce trec de comisii, cele doua legi vor fi dezbatute in plenul reunit al celor doua camere parlamentare, unde se vor putea sustine si amendamente si se va da votul final.
Ziare.com transmite principalele momente si declaratii in format LIVEtext:
12:30 - Ministrul Muncii, Ana Costea, a fost chemata la Cotroceni pentru o intalnire cu presedintele Klaus Iohannis, dupa ce bugetul ministerului a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate din Parlament.
Ana Costea a declarat la sedinta de avizare ca problema majorarii salariului minim pe economie se afla pe agenda Guvernului, dar este nevoie de un studiu de impact privind efectele majorarii asupra IMM-urilor.
Citeste mai departe despre "Bugetul pe 2016, dezbatut si votat in comisiile din Parlament LIVE" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 12:30
Senatul a adoptat, joi, o hotarare prin care isi majoreaza bugetul pe anul 2016.
Astfel, suma va fi cu 36 de milioane de lei mai mare decat cea aprobata initial de plen, ajungand la 160 de milioane de lei.
Potrivit hotararii Senatului, adoptata cu 109 voturi "pentru", bugetul finantat din resurse de la bugetul de stat "se majoreaza cu suma de 36.451 mii lei, iar bugetul de venituri si cheltuieli pentru activitatile finantate integral din venituri proprii se majoreaza cu suma de 194 mii lei, ajungand astfel la valoarea totala de 744 mii lei".
Cheltuielile curente, potrivit modificarilor aduse de senatori, se cifreaza la 159.119 mii lei, din care cheltuieli de personal - 129.987 mii lei, bunuri si servicii - 26.500 mii lei si transferuri - aproximativ 2.600 mii lei.
Pentru cheltuielile de capital sunt alocati 6.800 mii lei. Bugetul Senatului astfel modificat va fi transmis Ministerului Finantelor Publice si ...citeste mai departe despre "Senatul isi majoreaza bugetul pe 2016: Cate milioane sunt in plus" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Decembrie 2015, ora 12:27
Parlamentul European a adoptat, miercuri la Strasbourg, bugetul UE pe 2016 si a stabilit sumele maxime posibile pentru migratie si refugiati, cerand statelor membre sa aloce suma suplimentara de 2,3 miliarde de euro pentru fondurile de ajutor pentru Africa si Siria.
Parlamentul a adoptat bugetul cu 516 voturi "pentru", 179 voturi "impotriva" si 8 abtineri, stabilind angajamentele la 155 miliarde euro, iar platile la 143,9 miliarde euro.
Norvegia creste impozitele ca sa intretina refugiatii: Suma uriasa alocata pentru imigranti
PE a stabilit ca toate resursele disponibile din cadrul financiar multianual al UE vor fi completate astfel incat sa poata face fata crizei curente a refugiatilor si migratiei, care trebuie abordata atat in statele membre, cat si in tarile apropiate conflictelor de care fug migrantii.
Acordul cuprinde 1,6 miliarde euro suplimentar fata de propunerea initiala a Comisiei, indeplinind majoritatea cerintelor Parlamentului, potrivit unui comunicat de presa ...citeste mai departe despre "Parlamentul European a aprobat bugetul pentru 2016: Sume maxime pentru migratie si refugiati" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 23:02