Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul si-a amendat pentru lipsa investitiilor o companie careia ii luase deja 90% din profit

Statul si-a amendat pentru lipsa investitiilor o companie careia ii luase deja 90% din profit
Obligata pentru al doilea an consecutiv sa vireze catre stat 90% din profit, Transelectrica SA informeaza ca ar putea imprumuta bani pentru investitii.

Compania nu mai are timp sa amane retehnologizarea, in conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a amendat-o deja dupa ce a constatat ca, in ultimii 4 ani, si-a realizat doar in foarte mica parte planurile de investitii.

Inca din septembrie 2017 - dupa ce Guvernul Tudose le ceruse societatilor cu actionariat majoritar de stat sa vireze in avans la buget dividende neangajate si parte din rezervele banesti - conducerea Transelectrica SA isi informase actionarii ca va fi nevoita sa faca imprumuturi pe termen mediu si lung pentru investitii.

"Trebuie avut insa in vedere ca orice suma distribuita ca dividende in acest moment va presupune necesitatea contractarii de catre companie inca din semestrul I al anului 2018 a unor finantari noi pe termen mediu si lung, in vederea realizarii proiectelor de investitii strategice aprobate de Ministerul Economiei in planul de dezvoltare pe 10 ani.

Proiectele majore incluse in planul de dezvoltare a companiei sunt deja incluse in Planul European de dezvoltare a retelei de transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E (Reteaua Europeana a Operatorilor de Transport al Energiei - n.red.). Subliniem ca printre aceste proiecte se numara si 6 Proiecte de Interes Comun European", se arata intr-un document adresat actionarilor de conducerea companiei pe 12 septembrie 2017.

Actionar majoritar la Transelectrica SA este statul roman, cu 58,8% din actiuni. Restul participatiei este detinuta de diverse persoane fizice si juridice, printre care si compania Dedeman SRL, cu 5,7 la suta din actiuni, se arata pe site-ul companiei.

La solicitarea Ziare.com, Transelectrica SA a informat ca, cel putin in fiecare dintre ultimii 4 ani, a alocat sute de milioane de lei pentru investitii. Mai exact: 545 milioane de lei (2014), 282,6 milioane de lei (2015), 355,5 milioane de lei (2016) si 349 milioane de lei (2017).

In plus, sustine Transelectrica, sumele alocate pentru mentenanta din 2014 incoace s-au ridicat la 494,9 milioane de lei.

Tot compania, intr-o alta nota adresata actionarilor, informeaza insa ca a fost amendata de ANRE tocmai pentru ca aceste investitii nu s-au facut decat in foarte mica parte.

Cu alte cuvinte, in proportie de doar: 38% in anul 2014, 46% in anul 2015, 30% in anul 2016 si tot 30% in anul 2 ...citeste mai departe despre "Statul si-a amendat pentru lipsa investitiilor o companie careia ii luase deja 90% din profit" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 882 ori