Pandemia a adus numeroase incertitudini la nivel economic, din cauza carora suntem mai inclinati sa ne indreptam catre achizitii cu o mai mare valoare adaugata, care sa corespunda unor nevoi pe termen lung. Deciziile de acum par a fi definitorii si pot influenta semnificativ lunile urmatoare.
In momente de criza, cele mai importante sunt investitiile pe termen lung care sa iti ofere un grad mai mare de predictibilitate. Fara indoiala, bunurile imobiliare reprezinta unele din cele mai sigure investitii financiare, domeniul real-estate fiind perceput ca unul din cele mai stabile sectoare din economie.
Cererea pentru locuinte a ramas aproape constanta, mai ales in orasele mari, precum Bucuresti, unde afacerile isi continua parcursul, astfel ca oportunitatile de a cumpara sau inchiria cele mai bune proprietati imobiliare nu intarzie sa apara, indiferent de scopul final al acestora (locuinte sau spatii de birouri).
Insa, pentru a obtine rezultatele de durata, cea mai buna modalitate este sa te indrepti inca de la inceput catre persoane calificate si experimentate in sectorul imobiliar.
Fie ca te orientezi spre un apartament sau un spatiu mai mic in care sa-ti continui afacerea, fie ca iti cauti o noua locuinta mai mare pentru tine si familia ta, ai nevoie de un partener de incredere, cum este RE/MAX, reteaua de agentii imobiliare, lider mondial in domeniu.
Divizia din Romania prin care operam se afla in topul celor mai puternice agentii imobiliare din Bucuresti... mai mult
Luni, 14 Decembrie 2020, ora 19:29
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti (CNAB), care administeaza cele doua aeroporturi ale Capitalei, a avut in primele noua luni pierderi de 49,6 milioane lei, de la un profit net de 333,3 milioane lei in perioada similara a anului trecut.
De asemenea, veniturile operationale au scazut de doua ori si jumatate, la 304,3 milioane lei, fata de 786 milioane lei, in perioada ianuarie-septembrie 2019.
Rezultatele financiare apar in raportul publicat de Fondul Proprietatea, actionar minoritar care detine 20% din actiunile companiei.
"Compania a publicat rezultatele financiare pentru primele noua luni ale anului 2020: venituri operationale de 304,3 milioane lei, EBIT negativ de 57,5 milioane lei si o pierdere neta de 49,6 milioane lei. Traficul de pasageri a scazut cu 66% fata de noua luni 2019, la doar 3,8 milioane de pasageri, iar traficul aerian s-a injumatatit, de asemenea, in aceeasi perioada", arata raportul FP.
Potrivit acestuia, compania a fost afectata puternic de criza actuala: numarul de pasageri si numarul de zboruri au inregistrat o scadere semnificativa de la inceputul pandemiei de COVID-19.
"ACI Europe, organismul care reprezinta industria aeroporturilor, estimeaza in cadrul unui raport din luna august 2020 ca traficul de pasageri a scazut cu 64,2% in prima jumatate a anului 2020 si ca a ajuns aproape de zero in trimestrul 2 2020, cu o scadere de 96,4% comparativ cu trimstrul 2 2019. Ca urmare a incercarilor de ridicare a restrictiilor in mod... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 14:04
Dupa vizita efectuata la Institutul Clinic Fundeni, presedintele Klaus Iohannis a fost intrebat de jurnalisti daca se are in vedere carantinarea Capitalei, avand in vedere ca aceasta masura a fost deja dispusa pentru mai multe localitati din jurul Bucurestiului.
Klaus Iohannis a evitat sa dea un raspuns direct, insa a recunoscut ca "din pacate sunt destul de multe localitati care acum sunt propuse pentru carantinare". Seful statului a mai precizat ca decizia o iau specialistii, si ca totul este analizat foarte amanuntit, avand in vedere efectele negative asupra economiei.
"Carantinarea este o masura complexa de restrictionare a circulatiei in esenta, care permite controlarea raspandirii pandemiei intr-o localitate. Primele rezultate au inceput sa apara. Cresterea necontrolata de la o saptamana la alta a incetat, peste tot unde s-a impus masura carantinarii. Vom continua pana cand numarul de infectari incepe sa scada, pana cand infectia nu se va mai raspandi galopant.
(...) Nu carantinarea este problema ci efectele economice, fiindca restrictionarile respective au un efect economic negativ masurabil. De aceea, expertii recomanda, dupa analiza atenta, foarte amanuntita, unde se impune si unde nu se impune carantinarea.
Din pacate, sunt destul de multe localitati care acum sunt propuse pentru carantinare, dar cred ca peste tot, intr-un timp relativ scurt, de regula doua-trei saptamani, lucrurile reintra intr-o oarecare normalitate, deci pandemia nu dispare, insa... mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 12:06
Premierul Ludovic Orban a afirmat luni, 9 noiembrie 2020, ca sunt facute constant eforturi pentru cresterea numarului de paturi la ATI si a precizat ca la Malaxa exista "un spital privat cu care s-a discutat si care pune la dispozitie un spital cu 30 de paturi la terapie intensiva".
De asemenea, la Victor Babes este prevazuta o crestere cu cel putin 10 paturi la ATI. "La Bihor exista o solicitare de integrare a unui alt spital privat care are 30 de paturi de terapie intensiva si mai multe paturi conectate la oxigen de a intra in lupta anti-COVID", a adaugat seful Executivului.
"De la inceputul pandemiei, suntem intr-un efort constat de crestere a numarului de paturi din sectiile de terapie intensiva, dar si a numarului de paturi din spitale, care nu sunt in sectii de terapie intensiva. Evident ca am crescut semnificativ acest numar de paturi in sectiile ATI si actionam in continuare pentru a creste numarul de paturi din sectiile de terapie intensiva pentru pacienti", a declarat Ludovic Orban, intrebat luni cum stam cu numarul de paturi si de medici la sectiile de terapie intensiva.
El a explicat ca la spitalul Malaxa ar trebui ca intr-o saptamana sa fie functionale toate paturile care vor fi puse la dispozitie de un spital privat.
"De exemplu, in Bucuresti, conform planului e prevazuta o crestere de paturi la spitalul Malaxa unde este necesara realizarea unei instalatii de oxigen. Exista un spital privat cu care s-a discutat si care pune la dispozitie un spital... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 18:24
Dupa patru saptamani in care numarul cazurilor de Covid-19 a crescut de la 3.000 la 10.000 de cazuri zilnice, iar numarul deceselor zilnice a inceput sa treaca de 100 de persoane, autoritatile de la Bucuresti sunt gata sa largeasca la nivel national numarul restrictiilor impuse populatiei.
Desi unele din acestea vin sa umple goluri evidente, cum este obligativitatea muncii de acasa acolo unde este posibila, lucru valabil in special in multe din institutiile statului, unele din aceste restrictii starnesc in continuare neincrederea populatiei in eficienta lor. Prima in aceasta categorie este fara indoiala obligativitatea de a purta masca in orice spatiu public, fie ca vorbim de un parc, fara alti oameni in preajma.
Aceasta nu este insa singura masura ce ridica intrebari legitime din partea populatiei. La fel este si cazul faptului ca in Romania raman inchise toate scolile, nediferentiat, in conditiile in care majoritatea tarilor europene le mentin deschise, aceasta fiind si recomandarea principalelor institutii de sanatate publica; la fel si asupra faptului ca pietele acoperite sunt inchise, dar nu si mall-urile sau supermarketurile sau faptul ca acestea din urma vor avea programul redus fapt ce va conduce la cresterea densitatii de cumparatori.
Potrivit expertilor in sanatate publica, autoritatile de la Bucuresti, inca de la inceputul pandemiei, au ales sa comunice aceste restrictii intr-un stil paternalist, mai mult sub forma unor "dogme" fara a comunica constant,... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 00:07
Cele doua aeroporturi ale Capitalei, Otopeni si Baneasa, sunt administrate de un consiliu format din persoane care nu au experienta in domeniul aviatiei si al administrarii aeroporturilor. Numirea lor in functie se datoreaza altor "competente".
Compania Nationala "Aeroporturi Bucuresti" inregistreaza o pierdere de aproape 30 de milioane de lei din cauza pandemiei, iar investitiile s-au lasat asteptate in ultimii ani.
Compania Nationala "Aeroporturi Bucuresti" (CNAB) gestioneaza Aeroportul International "Henri Coanda" din Capitala si Aeroportul International Bucuresti Baneasa - Aurel Vlaicu, procesand astfel circa 75% din traficul aerian de pasageri. Statul roman, prin Ministerul Transporturilor, detine 80% din companie, iar Fondul Proprietatea, 20%. Fondul Proprietatea a fost infiintat de Guvernul Romaniei in decembrie 2005, pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri au fost expropiate, in mod abuziv, de regimul comunist. Statul roman a fost actionar unic, dar in prezent actiunile Fondului Proprietatea sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti si London Stock Exchange.
Pandemia a redus drastic activitatea aeroportuara, iar CNAB a avut in primul semestru al acestui an pierderi de 27,4 milioane lei, fata de un profit net de 193,6 milioane lei in perioada similara a anului trecut. Inainte de pandemie, aeroportul Otopeni era, constant, aglomerat, iar specialistii sustin de ani de zile ca este nevoie de un nou terminal.
CNAB este administrata de un... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 00:00
Din cauza situatiei generate de epidemia de coronavirus, criteriile pentru acordarea unui loc in caminele din tara s-au schimbat. Daca in mod normal, repartizarea se facea dupa medie, in acest an au avut prioritate pentru ocuparea unui loc in camin studentii care sustin ore in scenariu hibrid, care includ si ore fata in fata.
In aceste conditii, studentii care aveau medii mari considera ca au fost nedreptatiti pentru ca s-au "trezit" ca au fost repartizati in camine vechi sau de la periferia orasului. Ziare.com a discutat cu mai multi studenti din tara pentru a afla ce s-a schimbat in camine dupa ce s-au luat masurile de protectie, care sunt acestea si daca studentii se simt in siguranta.
Repartizarea la camin
Stefan, student in anul III la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Bucuresti, povesteste cum a ajuns sa fie repartizat in caminul Poligrafie, desi timp de doi ani a stat in caminul Grozavesti, iar media lui este 9.62.
"Au primat studentii care sustin ore fata-n fata, iar acestia trebuiau cazati in caminele din proximitatea facultatii, ori se afla intr-o zona ridicata de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Totusi, este inechitabil pentru studentii cu rezultate deosebite, care se incadreaza chiar la burse de merit, sa fie trimisi in camine vechi sau care se afla la periferia orasului, de unde faci doua ore cu mijloacele de transport in comun pana la facultate.
Am considerat ca mi s-a facut o nedreptate de crasa de catre Comisia de cazare... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 00:03
Situatia in care se afla Romania in acest moment, dar mai ales Bucurestiul, reprezinta o combinatie de lipsa de educatie a populatiei si modele politice slabe, care le-au adancit romanilor conceptiile legate de conspiratii. Depasite, autoritatile incearca acum sa "dreaga busuiocul" apeland la metode ceausiste, este de parere economistul Mircea Cosea.
"Guvernul va trebui sa faca un echilibru foarte fin intre criza sanitara si cea economica, iar in conditiile de fata imi este teama ca aceasta criza sanitara va adanci foarte mult criza economica. In conditiile in care Bucurestiul va intra in zona rosie sau in carantinare, asta inseamna o pierdere importanta pentru economie. Iar aici nu ne gandim doar la inchiderea de restaurante sau alte spatii comerciale de acest gen, ci la incetinirea activitatii generale, la trecerea la telemunca a unei parti importante din economie, iar aici va trebui sa fim foarte atenti pentru ca se hiperbolizeaza importanta telemuncii", spune Mircea Cosea.
Aceasta rezolva anumite probleme, dar nu si pe cele ale economiei materiale.
"Circulatia bunurilor, a serviciilor din Bucuresti va fi foarte mult ingreunata. Este un moment care va trebui sa fie foarte bine judecat din punct de vedere al deciziei politice. Vad ca in alte state se practica o politica mult mai nuantata. Se identifica focarele de coronavirus si se lucreaza asupra lor nu asupra ramurilor economice, ori asta inseamna ca dai mai multa flexibilitate. In conditiile actuale, si cu... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2020, ora 06:05
Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti a primit zece tuneluri de dezinfectare destinate echipamentelor sanitare ale personalului medical.
Alte doua spitale din Capitala urmeaza sa primeasca cate 10 astfel de tuneluri: Spitalul Clinic Coltea si Institutul Clinic Fundeni.
Tunelurile au fost achizitionate de Asociatia Jocurilor de Noroc la Distanta si sunt fabricate in Romania de un producator roman.
"Astazi (duminica - n.red.) au sosit in Bucuresti primele zece tuneluri de dezinfectare destinate echipamentelor sanitare ale personalului medical, din seria celor 30 achizitionate de Asociatia Jocurilor de Noroc la Distanta, ce urmeaza a fi livrate catre spitatele Colentina, Coltea si Fundeni!
Prima unitate medicala care a primit echipamentele este Spitalul Clinic Colentina, fiind unul din spitalele de suport din Bucuresti, unde vor fi tratate cazurile pozitive de COVID 19.
Urmatorul lot de tuneluri, destinate dezinfectarii echipamentelor personalului medical, va fi livrat in cursul saptamanii viitoare", se arata intr-un comunicat de presa al asociatiei.
Tunelurile sunt fabricate de societatea Dypety din Moinesti, judetul Bacau, care a decis sa-si reconverteasca linia de productie in conformitate cu nevoia de echipamente speciale, in contextul pandemiei de coronavirus.
In mod normal, Dypety produce autocare si microbuze.
Iata si cum arata tunelurile:
Sursa: Facebook/ AOJND
Urmareste LIVE cele mai importante informatii despre pandemia de... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 11:21