Ne lovim de aceasta situatie de foarte multe ori, mai ales cand plecam peste hotare si avem nevoie de ceva cash pe langa banii de pe carduri. Asa ca iti spun din capul locului ca depinde foarte mult de locul in care pleci.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, unde e mai bine sa schimbi banii.
In general, pentru cumpararea de euro, casele de schimb au o rata mai buna la vanzare, diferentele putand fiind de cativa bani. Astfel ca, daca schimbi 500 de euro, spre exemplu, iar diferenta este de 2 bani intre casa de schimb si banca, atunci ai economisit 10 lei.
La 500 de euro nu pare mult, dar privind din punct de vedere practic, sunt 10 lei pe care-i ai si cu care poti face altceva.
In schimb, daca vine vorba de sume mai mari, de mii de euro, atunci mergi la banca. Banca este mult mai sigura, ai si istoricul tranzactiei acolo in caz de ceva si scapi si de stresul ca poate (desi infima sansa) banii sunt falsi.
De asemenea, pentru sume mici este mai bine sa vinzi valuta la casa de schimb pentru ca au un curs mai bun. Si, din nou, pentru sume mari, poti merge la banca pentru ca aici s-ar putea sa ai un curs preferential care este ceva mai avantajos pentru tine.
Pe de alta parte, acum exista platforme care iti permit schimbarea direct in aplicatie a banilor si apoi doar ii scoti cu cardul din bancomat in tara respectiva.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
De ce sa tii cont cand retragi sume mari din... mai mult
Marti, 16 Martie 2021, ora 08:30
In numai cateva luni, bancile au schimbat semnificativ profilul clientului caruia ii accepta dosarul de credit.Multe banci din Romania, de exemplu, au ridicat varsta minima de acordare a creditului. La Leumi varsta minima pentru un imprumut ipotecar este 20 de ani, in timp ce la Raiffeisen este de 21 de ani, conform informatiilor furnizate Gandul de catre brokerii de credite.
Varsta minima de acordare urca insa pana la 25 de ani in cazul creditelor ipotecare de la Millenium si Alpha. Brokerii sustin ca, in general, conditiile de acordare a creditelor ipotecare sunt similare cu cele necesare pentru obtinerea unui credit de nevoi personale.
Conteaza varsta, functia, veniturile constante si starea civila
Criteriile cum ar fi varsta, veniturile, functia detinuta la locul de munca sau restantele la plata creditelor luate in trecut sau aflate in curs de plata sunt introduse de angajatii bancilor intr-o matrice de risc. Practic, aceasta matrice este un program pe calculator in care se introduc datele celui care vrea credit si care, in urma aplicarii unor anumiti algoritmi, acorda acestuia un anumit punctaj (scoring).
Cu cat este mai mare punctajul, cu atat sunt mai multe sansele de a primi aprobarea. Pentru ca bancile nu au facut publice aceste matrici, brokerii nu stiu exact cat de importanta este varsta, de exemplu, insa au identificat, pe baza dosarelor depuse si aprobate, profilul persoanei care are toate sansele sa ia un credit de la banci.
Vechime in munca de macar doi ani... mai mult
Duminica, 17 Mai 2009, ora 22:39