Ingineriile financiare efectuate de Sorin Ovidiu Vantu cu banii de la FNI

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:14
2513 citiri
Ingineriile financiare efectuate de Sorin Ovidiu Vantu cu banii de la FNI

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu, trimis in judecata pentru deturnare de bani, a transferat banii deturnati de la FNI in conturile firmelor sale, a achizitonat imobile si a oferit diverse sponsorizari.

Sorin Ovidiu Vintu a fost trimis in judecata, luni, de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani si instigare la delapidare, in dosarul prabusirii Fondul National de Investitii.

Cercetarile efectuate in cazul lui Sorin Ovidiu Vintu au avut ca obiect devalizarea Fondului National de Investitii - FNI, Bancii Agricole - BA, Bancii de Investitii si Dezvoltare - BID si Bancii Romane de Scont, anunta Parchetul General.

Potrivit procurorilor, Sorin Ovidiu Vintu a efectuat operatiuni economice pentru a ascunde banii obtinuti din delapidarea FNI. Sumele incasate au fost trecute de omul de afaceri prin firmele sale si prin alte firme, conform Mediafax.

Sumele incasate de Vintu de la FNI au avut diverse destinatii: unele au ajuns in contul sau bancar, altele au fost transferate in conturile firmelor detinute de omul de afaceri (Gelsor SA, Imola SA, Curentul SA si SOV Invest SA). Alte sume au ajuns in conturile altor companii.

Nicolae Popa a efectuat operatiuni pe baza a noua carnete de investitor rascumparand in total suma de 929,263 miliarde de lei vechi (lei vechi), pe baza unor subscrieri in valoare totala de 353,851 miliarde lei vechi. Din sumele rascumparate de Nicolae Popa si din ordinele de plata identificate in arhiva Fondului a rezultat ca suma de 516,002 miliarde lei vechi (64%) a fost virata direct in contul lui Sorin Ovidiu Vintu, potrivit procurorilor.

Pe langa aceste incasari directe din conturile FNI, Vintu a mai beneficiat si de sume in cuantum de peste 85,985 miliarde lei vechi, provenite din rascumparari virate in contul sau, deschis la BCR - Sector 5, de Nicolae Popa, Gelsor si SOV Invest.

Astfel, Nicolae Popa a virat 13,535 miliarde lei vechi, din care trei miliarde lei in 1 octombrie 1999, 2,7 miliarde lei vechi in 22 octombrie 1999, 1,5 miliarde lei vechi in 2 noiembrie 1999, 2,6 miliarde lei vechi in 5 noiembrie 1999 si 3,735 miliarde lei vechi in 9 noiembrie 1999.

Circuitul banilor lui Sorin Ovidiu Vintu

Vintu a folosit banii de la FNI pentru finantarea sau creditarea firmelor proprii - Gelsor SA, cu 24,38 miliarde lei vechi, Imola SA, cu 45,73 miliarde lei vechi si Curentul SA, cu 10,159 miliarde lei vechi, cu mentiunea ca in anul 1998 au fost realizate restituiri de finantare in cuantum de 123,52 miliarde lei vechi.

- De asemenea, Vintu a folosit o parte din bani la constituirea sau majorarea capitalului social la societati comerciale si ca aport la capitalul SOV Invest SA.

- In data de 16 septembrie 1998, Sorin Ovidiu Vintu a virat suma de 25 miliarde lei vechi catre Gelsor SA. Aceasta firma a transferat suma de 12,145 miliarde lei vechi in contul lui Vintu si suma de 12,855 miliarde lei vechi in contul lui Carmen Mocanu.

- Din suma de 12,855 miliarde lei vechi, Carmen Mocanu a virat in contul SOV Invest SA suma de 12,852 miliarde lei vechi. Din suma de 12,855 miliarde lei vechi, Carmen Mocanu a virat in contul SOV Invest SA suma de 12,852 miliarde lei vechi.

- In data de 15 iulie 1999, Gelsor SA a rascumparat unitati de fond in suma de 32 miliarde lei vechi.

- Din aceasta suma, 10 miliarde lei vechi a fost virata lui Vintu Sorin Ovidiu si 17 miliarde lei vechi la SGI SA.

- SGI SA a virat suma de 17 miliarde lei vechi in contul Imola SA, iar aceasta societate, la randul ei, SA a transferat suma de 16,5 miliarde lei vechi in contul lui Sorin Ovidiu Vintu.

- El a virat apoi suma de 26,5 miliarde lei vechi in contul lui Calin Mailat, deschis la Robank.

- In perioada 21 august 1995 - 5 iunie 2000, SOV Invest SA a incasat un comision in cuantum de 292,798 miliarde lei vechi, dintr-un total de 347,228 miliarde lei vechi. Firma a virat 20,45 miliarde lei vechi.

- In 10 februarie 1999, SOV Invest SA a incasat de la FNI suma de 6,027 miliarde lei vechi, din care a virat sase miliarde lei vechi catre Gelsor SA. La randul ei, aceasta firma a virat cinci miliarde lei vechi lui Vintu.

- In 16 martie 1999, SOV Invest SA a incasat de la FNI suma de 2,365 miliarde lei vechi, din care a virat Gelsor SA suma de 2,3 miliarde lei vechi.

- Gelsor SA a virat suma de 1,3 miliarde lei vechi in contul lui Vintu, care la randul lui a virat suma de 980 milioane lei vechi la Editura Cristoiu SA, reprezentand aport la capital pentru Sorin Ovidiu Vintu - 670 milioane lei vechi, Ion Cristoiu - 300 milioane lei vechi si Nicolae Popa - zece milioane lei vechi, au mai aratat procurorii in rechizitoriul trimis instantei.

- In 20 mai 1999, SOV Invest SA a incasat de la FNI suma de 7,62 miliarde lei vechi, din care a virat 7,6 miliarde lei vechi catre Gelsor SA.

- La randul ei, societatea Gelsor i-a virat lui Vintu suma de 4,5 miliarde lei vechi, pe care acesta a transferat-o catre Omniasig SA, reprezentand "aport la capital".

- De asemenea, Gelsor SA a virat suma de 1,550 miliarde lei vechi in contul Imola SA, reprezentand restituire credit acordat de Vintu, suma din care Imola a virat suma de 1,544 miliarde lei vechi in contul Mihai Tatulici Production SA, reprezentand "plata contract cesiune parti sociale".

- In 21 mai 1999, SOV Invest SA a incasat de la FNI suma de 4,521 miliarde lei vechi, din care a virat suma de 3,75 miliarde lei vechi catre Gelsor SA.

- La randul ei, societatea Gelsor a virat suma de 3,6 miliarde lei vechi in contul Vintu Sorin Ovidiu, care a virat-o in contul Imola SA, sub justificarea "finantare societate". Din aceasta suma, Imola SA a virat trei miliarde lei vechi in contul FC National.

- La data de 26 ianuarie 1999, Gelsor SA a rascumparat unitati de fond de la FNI in valoare de 27 miliarde lei vechi, din care a virat la capitalul Bancii comerciale Astra-Brasov suma de 25 miliarde lei vechi.

- Ulterior, in 25 noiembrie 1999, Gelsor SA a rascumparat unitati de fond de la FNI in suma de 39 miliarde lei vechi, din care a virat ca aport la capitalul social al Bancii comerciale Astra-Brasov suma de 25 miliarde lei vechi.

- Dupa ce Vintu, in calitate de actionar majoritar la Gelsor SA, a devenit actionar majoritar la Banca comerciala Astra - Brasov si i-a schimbat denumirea in Banca Comerciala de Scont (BRS).

- In perioada 21 ianuarie - 9 iunie 2000, au fost virate de la BCR-Sector5 la BRS - Sucursala municipiului Bucuresti urmatoarele disponibilitati: 336,2 miliarde lei vechi din contul Gelsor, 307 miliarde lei vechi din contul lui Vintu, 20 miliarde lei vechi din contul lui Nicolae Popa, 10 miliarde lei vechi din contul SOV Invest, au precizat procurorii.

- La capitalul Bancii pentru Investitii si Dezvoltare (BID), Sorin Ovidiu Vintu a subscris si varsat suma totala de 180 miliarde lei vechi, din care: 120,250 miliarde lei vechi din rascumparari de unitati de fond, 1,8 miliarde lei vechi, suma provenita din rascumparari de unitati de fond FNI, care au fost transferate in contul lui Vintu, 58 miliarde lei vechi, suma virata din contul Imola SA, incasata de la Gelsor Assets Management SA.

Banii au mai fost folositi pentru sponsorizari si cumparari de imobile

O alta parte din bani a fost folosita pentru cumparari de imobile.

Alte sume de bani au fost folosite pentru sponsorizari. Potrivit procurorilor, in 1998, UFC Rapid a fost sponsorizata cu suma de 848,4 milioane lei, iar Fundatia Open Romania cu 680 milioane lei vechi. In 1999, sponsorizarile au continuat, din contul Gelsor SA fiind virate sume de bani pentru sponsorizarea Fundatiei Open Romania cu 2,428 miliarde lei vechi si a International Herald Tribune cu 150.000 de dolari. De asemenea, din contul Curentul SA au fost virate 2,305 miliarde lei vechi pentru Federatia Romana de Atletism.

Sorin Ovidiu Vintu a folosit o parte din bani pentru subscrierea de unitati de fond si pentru actiuni la Catavencu SA.

Astfel, in 11 noiembrie 1999 si in 21 decembrie 1999, Vintu a virat 2,973 miliarde lei vechi in contul lui Mircea Dinescu, in schimbul actiunilor la Catavencu SA.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#ilegalitati Sorin Ovidiu Vintu, #transfer bani SOV, #firme Sorin Ovidiu Vintu, #acuzatii Sorin Ovidiu Vintu , #Companii Romania